baby koel houden hitte
Beeld: Pixabay

We zweten allemaal peentjes tijdens dit warme weer. Voor ons niet zo erg, maar een kleintje kan er minder goed tegen. Zo hou je je baby koel in hartje zomer.

Baby’s kunnen minder goed tegen de hitte dan volwassenen, dus het is belangrijk om je kleintje koel te houden zodat hij niet oververhit raakt.

 

De babykamer koel houden

Zorg ervoor dat je baby zijn slaapjes in een frisse, koele slaapkamer kan doen. Aangeraden wordt om de temperatuur in een babyslaapkamer maximaal 18 graden te laten zijn. Dit is niet altijd haalbaar, zeker niet tijdens een hittegolf. Maar er zijn wat dingen die je kunt doen om de boel daar wat koeler te houden. Een zonnescherm of rolluik is ideaal om de zon en hitte buiten te houden, maar dit heeft niet iedereen thuis. Houd sowieso overdag de ramen én de gordijnen dicht, zo houd je ook de warmte enigszins buiten. Eventueel kun je er een blazer of ventilator neerzetten, maar zorg ervoor dat je baby daar absoluut niet met z’n vingertjes aan kan komen en voorkom dat hij op de tocht ligt. Je baby hoeft geen pyjama of verdere kleding aan, een romper is op hete dagen meer dan genoeg. Gebruik katoenen rompers en beddengoed. Dit is luchtiger dan synthetische stoffen, ook neemt katoen meer vocht (zweet) op.

 

In de wandelwagen

Ook in een kinderwagen kan het erg heet worden. Houd je baby in de schaduw door middel van een parasolletje en de kap naar beneden. Maar let op: hang hier geen hydrofielluier aan, die de wagen als het ware afsluit. Artsen waarschuwen dat het juist dan, achter die doek, heel warm kan worden als de zon erop schijnt. Let erop dat je baby voldoende drinkt op een dag. Voel regelmatig aan de voetjes, handjes en onder de kleding of je baby het niet te warm heeft.

 

LEES OOK
KIND: Zoveel moet jouw kind drinken per dag (zeker met warm weer) >

 

Wat als je kind het te warm heeft?

Ook peuter, kleuters en oudere kinderen kunnen last krijgen van de hitte. Indicaties zijn veel zweten, eventuele hitte-uitslag en een rood gezicht. Wees alert op sufheid, duizeligheid en hoofdpijn, dit kunnen symptomen zijn van een zonnesteek. Als je kind het te warm heeft, is het belangrijk om uit de zon te gaan. Ga in de schaduw zitten of nog liever: zoek even de koelte binnenshuis op. Zorg ervoor dat je kind genoeg drinkt en zich niet te veel inspant (even niet stoeien of een voetbalwedstrijdje houden). Ook kan het helpen om even een lauw bad te nemen, dat verfrist lekker. Gebruik geen koud water, dan is het temperatuurverschil te groot.

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Sara van Gorp

Sara van Gorp is moeder van zoons Ko (8) en Toon (4) en hoofdredacteur van Kek Mama.

“Niet op het hoofd slaan!” Ik herinner me mijn jeugd als uiterst harmonieus, maar blijkbaar vond mijn vader het op enig moment toch nodig mijn zusje en mij de grondbeginselen van veilig ruziemaken bij te brengen. Want die zin herinner ik me maar al te goed.
 

Bonje van formaat

Hier thuis blijf ik me erover verbazen hoe krankzinnig snel gezellig klooien kan omslaan in bonje van formaat. Laatst bouwden Ko en Toon samen een hut met hangmat voor diverse knuffels. Ik moest als knecht een laken met een megastapel Donald Ducks op de kast zien te draperen zodat het niet naar beneden zou storten. Maar verder hoorde ik een uur lang enkel gebroederlijk geklets uit hun kamer over waar de slang en Dikkie Dik dan wel moesten liggen. En dan is toch ineens het huis te klein, inclusief heel hard huilen en schreeuwen. Vanwege, ja, waarom eigenlijk.
 

'Ik bén niet schattig'

Zingt Toon vrolijk een liedje in de auto waarop Ko verzucht: “Wat is Toon toch schattig”, is meteen de boot aan. “Ik bén niet schattig, ik ben cool!” Om vervolgens de rest van de rit woest te zijn. Een beetje geholpen door Ko met zijn aanhoudende “Jij bent echt wel schattig hoor”.
 

Een team

Ik weet wel dat het gezond is voor de junioren om thuis te leren ruziemaken, maar man, moet dat met zo veel herrie? Na zo’n vroege ochtend vol mot en gedoe zegt Toon ineens voordat we de deur uitgaan richting school en crèche: “Wij zijn een team hè Ko.” Ik smelt. En gelukkig heeft dat team elkaar nog nooit op het hoofd gemept.
 

Toch maar eens onze opvoedtantes Els & Do om tips vragen. Hun advies in Kek Mama 08-2018 om je kind opdrachten te geven in de supermarkt werkt bij mij in elk geval als een dolle tegen gedrens. Het nummer koop je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderfiets hier op letten
Beeld: Unsplash

Op zoek naar een goede fiets voor je kind? Lees hier waar je allemaal op moet letten: wij hebben de belangrijkste criteria voor aanschaf van een kinderfiets op een rij gezet.

Maat

Bij de fietsenwinkel vind je tientallen fietsen en het is vaak lastig te bepalen welke geschikt is voor je kind. Ga in de eerste plaats af op de leeftijd en lengte van je kind. Kleuters hebben over het algemeen een fiets nodig met een wielmaat van 20 inch. Kinderen van ongeveer 7 tot 14 jaar fietsen op een jeugdfiets met een wielmaat van 20 tot 26 inch. Let op: niet elk merk heeft alle soorten maten, dus ga eerst goed na welke maat je kind nodig heeft.

 

Lees ook:
7 tips om je kind veilig naar school te laten fietsen >

 

Hoogte & breedte

Koop nooit een te grote fiets, met het idee dat hij er dan langer plezier van kan hebben. Een te grote fiets is niet prettig voor je kind en bovendien gevaarlijk. Let erop dat de voeten van je kind plat bij de grond kunnen komen en dat zijn knieën het stuur niet raken. Ook moet het breedte van het stuur even groot zijn als de schouderbreedte van je kind. Kan je kind nog niet zo goed fietsen, dan is het verstandig om het zadel wat lager te zetten. Zorg er dan ook voor dat je de hoogte van het stuur iets aanpast, zodat de zithouding goed blijft.

 

Fietshelm

Valt je kind tijdens het fietsen, dan voorkomt een fietshelm hersenletsel en schade aan het hoofd. De helm zit als een extra laag om het hoofd heen en zorgt voor bescherming. Een fietshelm is niet verplicht, maar wel aan te raden – zeker als je als je kind nog niet zo behendig is in fietsen. Ga je een fietshelm aanschaffen, neem je kind dan mee naar de winkel zodat hij de helm kan passen. Controleer of de helm voldoet aan de Europese norm (CE-markering) en of hij goed aansluit op het hoofd. Je kind moet bij het dragen van de helm nog steeds goed kunnen zien en horen, om veilig te kunnen deelnemen aan het verkeer. Lees hier meer over het dragen van een fietshelm door je kind.
 

Bron: ANWB & Fietsersbond.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >