baby koel houden hitte
Beeld: Pixabay

We zweten allemaal peentjes tijdens dit warme weer. Voor ons niet zo erg, maar een kleintje kan er minder goed tegen. Zo hou je je baby koel in hartje zomer.

Baby’s kunnen minder goed tegen de hitte dan volwassenen, dus het is belangrijk om je kleintje koel te houden zodat hij niet oververhit raakt.

 

De babykamer koel houden

Zorg ervoor dat je baby zijn slaapjes in een frisse, koele slaapkamer kan doen. Aangeraden wordt om de temperatuur in een babyslaapkamer maximaal 18 graden te laten zijn. Dit is niet altijd haalbaar, zeker niet tijdens een hittegolf. Maar er zijn wat dingen die je kunt doen om de boel daar wat koeler te houden. Een zonnescherm of rolluik is ideaal om de zon en hitte buiten te houden, maar dit heeft niet iedereen thuis. Houd sowieso overdag de ramen én de gordijnen dicht, zo houd je ook de warmte enigszins buiten. Eventueel kun je er een blazer of ventilator neerzetten, maar zorg ervoor dat je baby daar absoluut niet met z’n vingertjes aan kan komen en voorkom dat hij op de tocht ligt. Je baby hoeft geen pyjama of verdere kleding aan, een romper is op hete dagen meer dan genoeg. Gebruik katoenen rompers en beddengoed. Dit is luchtiger dan synthetische stoffen, ook neemt katoen meer vocht (zweet) op.

 

In de wandelwagen

Ook in een kinderwagen kan het erg heet worden. Houd je baby in de schaduw door middel van een parasolletje en de kap naar beneden. Maar let op: hang hier geen hydrofielluier aan, die de wagen als het ware afsluit. Artsen waarschuwen dat het juist dan, achter die doek, heel warm kan worden als de zon erop schijnt. Let erop dat je baby voldoende drinkt op een dag. Voel regelmatig aan de voetjes, handjes en onder de kleding of je baby het niet te warm heeft.

 

LEES OOK
KIND: Zoveel moet jouw kind drinken per dag (zeker met warm weer) >

 

Wat als je kind het te warm heeft?

Ook peuter, kleuters en oudere kinderen kunnen last krijgen van de hitte. Indicaties zijn veel zweten, eventuele hitte-uitslag en een rood gezicht. Wees alert op sufheid, duizeligheid en hoofdpijn, dit kunnen symptomen zijn van een zonnesteek. Als je kind het te warm heeft, is het belangrijk om uit de zon te gaan. Ga in de schaduw zitten of nog liever: zoek even de koelte binnenshuis op. Zorg ervoor dat je kind genoeg drinkt en zich niet te veel inspant (even niet stoeien of een voetbalwedstrijdje houden). Ook kan het helpen om even een lauw bad te nemen, dat verfrist lekker. Gebruik geen koud water, dan is het temperatuurverschil te groot.

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

test-dreumesen-op-stress

Kinderen die in hun eerste levensjaren last hebben van chronische stress, hebben op latere leeftijd grotere kans op gezondheidsklachten, zoals een burn-out. Daarom moeten dreumesen van één en twee jaar al worden getest op stress.

Dat stelt het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) in het AD.

 

Meetmoment

“Het probleem is veel groter dan we dachten”, aldus NCJ-adviseur Frans Pijpers. “Chronische stress in cruciale fases van het jonge leven werkt door tot op volwassen leeftijd.” Maar hoe kun je stress bij zulke jonge kinderen opsporen? Pijpers heeft wel een idee: “Je kunt het stresshormoon cortisol meten via bijvoorbeeld het haar. Dat zouden we bij kleine kinderen naast het meten van de lengte en het gewicht moeten gaan doen.”

 

Lees ook
Opvoeden zonder stress: 6 (ontspannings)tips  >

 

Blijvende impact

Het NCJ onderzocht de afgelopen maanden wat er al bekend is over chronische stress bij kinderen. Daaruit blijkt dat naast de eerste duizend dagen ook de adolescentie cruciaal is. Het zijn allemaal fases waarin de hersenen zich ontwikkelen en stress een blijvende impact kan hebben.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
schoencadeautjes-onder-5-euro

Wil je naast een handvol pepernoten ook een kleinigheid in de schoen van je kind stoppen? Wij tippen acht schoencadeaus onder de 5 euro. 

Want het hoeft allemaal heus geen vermogen te kosten.

 

Zeemeermin- of haaiendeken van fleece, € 4,98 bij Action

 

Houten gereedschapset, € 3 bij HEMA

 

Magnetisch tekenbord, € 4,75 bij Lobbes.nl

 

Lees ook
Oh, kom er eens kijken: dit geven ouders gemiddeld uit aan Sinterklaascadeaus >

 

Play-Doh in vier kleuren, € 4,99 bij Bol.com

 

Kleur- en stickerboek van Paw Patrol, € 4,99 bij Bol.com

 

Defa Lucy-pop, € 4,99 bij Intertoys

 

Boerderijpuzzel, € 2,99 bij Intertoys

 

Slijmmaker, € 1,99 bij Action

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >