Zo houd je je baby koel tijdens de hitte

18.07.2022 10:30
zomerjassen_voor_jongens

We zweten allemaal peentjes tijdens dit warme weer. Voor ons niet zo erg, maar een kleintje kan er minder goed tegen. Zo hou je je baby koel in hartje zomer.

Baby’s kunnen minder goed tegen de hitte dan volwassenen, dus het is belangrijk om je kleintje koel te houden zodat hij niet oververhit raakt.

De babykamer koel houden

Zorg ervoor dat je baby zijn slaapjes in een frisse, koele slaapkamer kan doen. Aangeraden wordt om de temperatuur in een babyslaapkamer maximaal 18 graden te laten zijn. Dit is niet altijd haalbaar, zeker niet tijdens een hittegolf. Maar er zijn wat dingen die je kunt doen om de boel daar wat koeler te houden. Een zonnescherm of rolluik is ideaal om de zon en hitte buiten te houden, maar dit heeft niet iedereen thuis. Houd sowieso overdag de ramen én de gordijnen dicht, zo houd je ook de warmte enigszins buiten. Eventueel kun je er een blazer of ventilator neerzetten, maar zorg ervoor dat je baby daar absoluut niet met z’n vingertjes aan kan komen en voorkom dat hij op de tocht ligt. Je baby hoeft geen pyjama of verdere kleding aan, een romper is op hete dagen meer dan genoeg. Gebruik katoenen rompers en beddengoed. Dit is luchtiger dan synthetische stoffen, ook neemt katoen meer vocht (zweet) op.

In de wandelwagen

Ook in een kinderwagen kan het erg heet worden. Houd je baby in de schaduw door middel van een parasolletje en de kap naar beneden. Maar let op: hang hier geen hydrofielluier aan, die de wagen als het ware afsluit. Artsen waarschuwen dat het juist dan, achter die doek, heel warm kan worden als de zon erop schijnt. Let erop dat je baby voldoende drinkt op een dag. Voel regelmatig aan de voetjes, handjes en onder de kleding of je baby het niet te warm heeft.

Lees ook: Zoveel moet jouw kind drinken per dag (zeker met warm weer)

Wat als je kind het te warm heeft?

Ook peuter, kleuters en oudere kinderen kunnen last krijgen van de hitte. Indicaties zijn veel zweten, eventuele hitte-uitslag en een rood gezicht. Wees alert op sufheid, duizeligheid en hoofdpijn, dit kunnen symptomen zijn van een zonnesteek. Als je kind het te warm heeft, is het belangrijk om uit de zon te gaan. Ga in de schaduw zitten of nog liever: zoek even de koelte binnenshuis op. Zorg ervoor dat je kind genoeg drinkt en zich niet te veel inspant (even niet stoeien of een voetbalwedstrijdje houden). Ook kan het helpen om even een lauw bad te nemen, dat verfrist lekker. Gebruik geen koud water, dan is het temperatuurverschil te groot.

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel

*Lees elke maand als eerst Kek Mama

*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.