Platvoeten bij je kind: hoe komt het en wat kun je eraan doen?

25.02.2020 13:01
platvoeten kind Beeld: Shutterstock

Als de voeten van je kind kaarsrecht op de grond staan, zonder lichte bolling, dan heeft hij platvoeten. Hoe dit komt en hoe het te behandelen is, lees je hier.

Wat is een platvoet?

Normaal gesproken zie je in het midden van de voet een soort opwaartse curve: de voetboog. Deze ontstaat omdat verschillende pezen in je voet en het onderbeen samenwerken. Als dat niet helemaal goed gaat, is er weinig of geen voetboog. Dat noem je een platvoet of doorgezakte voet.

Hoe ontstaat het?

Vaak spelen genen een rol. Als je als ouder platte voeten hebt, is de kans groot dat je kind die ook krijgt. Verder kun je platvoeten krijgen als je bijvoorbeeld zwakke voetbogen hebt, reuma of een spierziekte. Ook overgewicht of diabetes vergroten de kans op platte voeten.
 

Bij wie komt het voor?

Sommige volwassenen hebben er last van, maar er zijn vooral veel jonge kinderen met platvoeten. Dat komt omdat de voetboog zich in de eerste jaren meestal nog aan het ontwikkelen is.

Je kunt een platvoet bij je kind herkennen als hij staat: zijn voeten zien er dan plat uit. Gaat hij op zijn tenen staan, dan verschijnt er toch een lichte boog.
 

Lees ook:
10x leuke blotevoetenpaden in Nederland >

 

Wat is het gevolg?

De voet kan naar de binnenkant rollen als je kind staat en loopt. Dat noem je ook wel overpronatie. De voet kan ook naar buiten wijzen.

Platte voeten kunnen een ongelijke verdeling van het lichaamsgewicht veroorzaken, waardoor schoenen misschien ongelijk of sneller dan normaal slijten. Meestal gebeurt dit aan één kant en dat kan leiden tot verwondingen.
 

Kan het kwaad?

Als je kind platte voeten heeft, betekent dat niet dat hij die de rest van zijn leven zal hebben. Als kinderen ouder worden, ontwikkelen de voetbogen zich namelijk verder en lossen platte voeten zich vaak vanzelf op. Meestal gebeurt dat rond hun tiende jaar.

Heeft je kind echter platte voeten als gevolg van een onjuiste botontwikkeling of een andere aandoening (bijvoorbeeld spina bifida), dan zal hij behandeld moeten worden door een arts.
 

Geeft het klachten?

Sommige kinderen hebben geen last van hun platvoeten, anderen wel. Dit zijn enkele veelvoorkomende symptomen:

  • pijn in de voeten
  • pijn in de knie, heup, onderrug/been, binnenkant van de enkel of kuit
  • één of beide voeten kunnen stijf aanvoelen
     

Wat kun je er aan doen?

Als je kind er veel last van heeft, zorg er dan voor dat hij goede, ondersteunende schoenen draagt. Ook kan een steunzool die op maat gemaakt wordt, uitkomst bieden: die vermindert de druk in de voetholte en daarmee de pijn, als de voet te ver naar binnen rolt.

Helpt dit niet voldoende, dan kan een fysiotherapeut je kind oefeningen geven om de klachten te verminderen of te voorkomen dat deze erger worden.
 

Bron: Kinderorthopedie & Livit Orthopedie

 

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook en Instagram