leuke-manieren-kind-bewegen

Voldoende beweging is goed voor de gezondheid én voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom: vijf tips om je kind (en het hele gezin) aan het bewegen te krijgen.

Maak een boswandeling

Wordt jouw kleuter niet vrolijk van een lange wandeling door de natuur of is-ie na tien minuten al overal op uitgekeken? Maak het dan aantrekkelijk. Van 'Alarm in het bos' tot 'Boompje verwisselen': het bos is een ideaal gebied voor spelletjes en je haalt gelijk een frisse neus. Vaak zijn deze spellen nóg leuker met een grote groep, dus neem broers, zussen, vriendjes en buurtkinderen mee en je bent verzekerd van een gezellige dag. 

 

Garmin vivofit JR2

Dit bandje stimuleert kinderen om meer te bewegen en werkt eigenlijk heel simpel: beweegt je kind 60 minuten per dag, dan komt het een stap verder in een Disney- StarWars of Avengers-avontuur in de bijgeleverde app. Als ouder kun je de statistieken van je kind zien en mag je beloningen instellen die je kind dan weer op het bandje ziet verschijnen. (voorbeeld: als je tien coins hebt verdiend, mag je kiezen wat we eten vanavond). Het apparaatje is waterdicht, makkelijk in gebruik, gaat zo een jaar mee op de batterij en ziet er nog leuk uit ook. Adviesleeftijd: 4 tot 10 jaar.

 

Binnenspelletjes

Een stortbui is geen reden om stil te zitten, want binnen kan een kind net zo goed bewegen. Maak bijvoorbeeld een hinkelbaan met tape op de vloer, zet alle meubels tegen elkaar en creëer een stormbaan of zet een leuk muziekje op en dans alsof je leven ervan afhangt. Ook leuk? Samen woorden raden door (met je eigen lichaam) letters te maken op de grond.

 

Proeflessen

Op school worden vaak proeflessen gegeven voor verschillende sporten - handig als je kind nog niet precies weet wat-ie leuk vindt. Vraag de gymleraar op een ouderavond eens of hij hier gebruik van maakt en stimuleer je kind om eens uit te zoeken welke sporten er allemaal zijn.

 

Tenslotte....

Of je nu 's ochtends samen de hond uitlaat, altijd op de fiets naar school gaat of na het avondeten de eentjes nog wat brood geeft: probeer gewoon stelselmatig iets fysieks te doen. Zo komen jullie allemaal aan jullie dagelijkse hoeveelheid beweging zonder dat je het al te veel doorhebt (en zonder dat je kind gelijk met de tong op de grond ligt).

aan wintertijd wennen kind
Beeld: Pixabay

De overgang van zomer- naar wintertijd (de klok gaat een uur terug) kan er voor kinderen flink inhakken. Daarom een paar handige tips.

Opdat je kind niet al om 5 uur 's ochtends naast je bed staat.

 

Langzaam wennen

Probeer een paar dagen voordat de wintertijd ingaat de bedtijd van je kind elke dag met 5 à 10 minuten te verlengen. Je past op deze manier het slaapschema stukje bij beetje aan en zo wennen kinderen makkelijker aan het nieuwe ritme - en slapen ze misschien toch dat uurtje langer door. De maaltijden steeds een paar minuten uitstellen kan trouwens ook helpen.

 

Lekker donker

 

Kinderen worden vaak wakker omdat het licht wordt in de kamer, maar met goede gordijnen kun je het langer donker houden.

 

Lees ook
Zomertijd: hoe bereid je je kind erop voor? >

 

Hou het rustig

Ga tegen de avond niet nog allerlei (drukke) fratsen uithalen om je kind nog vermoeider te maken: hou het rustig, praat met een zachte stem en dim die lampen in de woon- en slaapkamer. Die hysterische kiekeboe-spelletjes kunnen morgen weer.

 

Iets langer in bed blijven

Is je kind oud genoeg, spreek dan samen af dat hij nog een tijdje rustig in bed blijft liggen als-ie vroeg wakker wordt. Laat 'm een boekje lezen, muziek luisteren of een simpel spelletje doen. Zo dendert je kind niet meteen de slaapkamer uit, maar hoeft hij ook niet meer verplicht z'n ogen dicht te doen - en jij pakt mooi nog wat extra slaap mee.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderboeken vreemd

Al heeft je kind vast geen idee, de dubbelzinnigheid van deze kinderboeken is zo opvallend dat jij ze liever in de kast laat staan.

Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen...

 

Misschien was 'Kitty' beter geweest

 

Rillingen krijg je ervan

 

En wáárom zou je je kind dit precies willen leren?

 

Lees ook
6x fijne boeken van bestsellerauteur Mariëtte Middelbeek >

 

Een beetje flauw, wel grappig

 

Brrrr

 

Daar is-ie weer: Dick

 

Niet zo onschuldig als het lijkt

 

Ietwat ongelukkig gekozen...

 

Stalker George

 

En dan die tekening erbij...

 

Ook hier hadden de tekenaars vast iets anders bedoeld

Bron: Bored Panda
 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >