Beeldschermgebruik bij kinderen: dit zijn de richtlijnen van kinderartsen

28.04.2019 21:41
beeldschermgebruik-kinderen-richtlijnen-kinderartsen

Tablets, computers, tv’s en mobiele telefoons zijn bij de meeste gezinnen niet meer weg te denken thuis. De beroepsverenigingen van jeugdartsen (AJN), kinderartsen (NVK) en verpleegkundigen (V&VN) pleiten daarom voor een gezond gebruik van beeldschermen.

Hun belangrijkste richtlijnen en standpunten op een rij.

 

Leeftijden

Ouders van kinderen tussen de 1 en 4 jaar oud, doen er goed aan hun kind maximaal één uur per dag achter een schermpje te zetten. En baby’s? Die moeten volgens de nieuwe richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) helemaal niet naar schermen kijken. Voor basisschoolkinderen is ongeveer twee uur per dag het maximum. 

 

Lees ook
Onderzoek: voorlezen uit een boek is beter dan voorlezen van een tablet >

 

Waarom deze richtlijnen? 

Uit onderzoek blijkt dat er wereldwijd steeds meer kinderen bijziend zijn. Leefstijlfactoren, zoals weinig buiten zijn en veel bezigheden waarbij kinderen naar een punt dichtbij de ogen kijken – bijvoorbeeld hun smartphone – zijn belangrijke risicofactoren. Ook kan overmatig gebruik van een beeldscherm er volgens de beroepsverenigingen voor zorgen dat kinderen zich sociaal-emotioneel minder goed ontwikkelen. Tevens bewegen ze minder, met als mogelijk gevolg: minder uithoudingsvermogen en overgewicht. AJN vervolgt: ‘Kinderen en jongeren die langer blootgesteld worden aan schermen hebben vaker een kortere slaapduur en vaker last van slaapproblemen. Dit kan weer leiden tot concentratieproblemen en slechtere schoolprestaties.’

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >