Onderzoek: voorlezen uit een boek is beter dan voorlezen van een tablet

14.04.2019 22:08
favoriete-voorleesboeken

Hoewel een tablet bij veel gezinnen thuis niet meer weg te denken is, is het toch beter om je kind voor te blijven lezen uit een ‘ouderwets’ boek. Dat blijkt uit onderzoek van The American Academy of Pediatrics.

‘Traditioneel’ vs. e-book

Tijdens het onderzoek observeerden wetenschappers 37 ouders en hun kinderen terwijl ze vijf minuten hetzelfde verhaal voorlazen. De een las voor uit een ’traditioneel’ boek terwijl een ander een e-book kreeg mét of zonder extra geluiden en visuele effecten. Vervolgens werd gekeken naar hoe de kinderen zich ontwikkelden tijdens het lezen. 

 

Interactie

Wat bleek? De geprinte exemplaren stimuleerden interactie en het stellen van vragen. Ook kwamen ze verder in het verhaal. E-books zorgden er duidelijk voor dat kinderen sneller afgeleid waren en interactie met de ouders ging vaak over hoe het apparaat werkte: vegen en drukken op de knop. 

 

‘Ons doel’

Onderzoeker Tiffany Munzer: ‘Een gedrukt boek is ideaal om positieve interactie tussen ouders en kind uit te lokken’, vertelt ze. ‘Ons doel met deze bevindingen is niet om het ouders moeilijker te maken, maar om te laten zien dat je met een simpele activiteit zoals voorlezen uit een ‘gewoon’ boek, je heel gemakkelijk contact kunt maken met je kind.’

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >