Melinda Gates waarschuwt: ‘Geef kinderen niet te snel een smartphone’

29.08.2017 14:21
melinda-gates

Wie denkt dat de kinderen van Microsoft-oprichter Bill Gates en zijn vrouw Melinda al op jonge leeftijd technisch spul in hun handen gedrukt kregen, heeft het mis: voor hun veertiende kregen zij geen smartphone.

En achteraf gezien vond Melinda ook dat nog te vroeg.

 

Snelle verandering

“Ik had liever nog een paar jaar gewacht”, zegt ze in een interview met The Washington Post. “Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij dat smartphones, computers en internet bestaan, maar ik had geen idee wat voor invloed dit alles op mijn kinderen zou hebben.” Vooral de snelle verandering van het internet verbaast haar. “Mijn jongste dochter (14) brengt de meeste tijd door tussen Instagramfilters en Snapchatplaatjes: apps die nog niet eens bestonden toen mijn oudste dochter (21) tiener was.”

 

Lees ook
Waarom je je mobiel niet altijd weg moet leggen als je met je kind bent >

 

‘Geen telefoon aan tafel’

Ondanks dat de vrouw van de Microsoft-baas blij is met de mogelijkheden van internet, adviseert ze ouders alert te blijven op de gevaren. “Doordat mensen zich op social media sneller uiten en moeilijker kunnen beheersen, kan dit hun ontwikkeling in de weg staan. Het is in deze tijd belangrijker dan ooit dat we onze kinderen empathie bijbrengen.” En daarom heeft ze nog een paar tips voor andere ouders: “Wees op de hoogte van de gevaren van social media, confronteer je kinderen er ook mee én zorg ervoor dat er geen mobiele telefoon aan tafel wordt gebruikt: dit biedt ruimte voor een gesprek.”