Snotterseizoen: zo verklein je de kans op een griepje

02.12.2022 13:57
hand voet en mondziekte wat is het behandel Beeld: Shutterstock

Als je je kind hoort hoesten en snotteren, weet je dat de winter dichtbij is. Het griepseizoen komt weer om de hoek kijken. De kans op een griepje wat verkleinen? Een paar tips.


Hier moet je op letten.

Was je handen

Klinkt logisch maar heel belangrijk, en niet alleen in de winter: was je handen regelmatig. Ziektekiemen worden vaak verspreid door het aanraken van deurknoppen en boodschappenwagentjes of het geven van een hand, terwijl je daar nét in gehoest hebt. Met onze handen verspreiden we de hele dag bacteriën.

Leer je kind hygiëne aan

Jong geleerd is oud gedaan. Leer je kinderen al vanaf jonge leeftijd hoe belangrijk een goede hygiëne is. Leer ze bijvoorbeeld om een hand voor hun mond te doen als ze moeten hoesten of niezen. Een andere gewoonte die je kunt aanleren is om niet steeds aan hun gezicht te zitten. Probeer niet in je neus peuteren of je vingers in je mond te stoppen. Bacteriën komen meestal via de mond, neus of ogen het lichaam binnen.

Ventileer ruimtes goed

Zorg dat je je huis en andere plekken waar veel mensen dicht op elkaar staan goed ventileert, zodat bacteriën niet in de lucht blijven hangen. Zet een raam op een kier, laat een ventilatierooster open of – in de zomer – zet de airco aan.

Houd snotterig bezoek buiten de deur

Klinkt wat hysterisch, maar: zorg dat er zo min mogelijk mensen over de vloer komen die overduidelijk verkouden of ziek zijn. Niet gezellig, maar wekenlang om en om ziek zijn is ook geen pretje.

Frisse lucht en daglicht

Haal dagelijks een frisse neus. Frisse buitenlucht en daglicht is namelijk hartstikke goed voor je gezondheid. Bovendien is het maken van een mooie winterwandeling een leuk uitje. Kleed je wel lekker dik aan.

Lees ook: Dit is het verschil tussen griep en verkoudheid

Neem rust

Ziek zijn én voor je kroost zorgen is op z’n zachtst gezegd niet fijn. Zorg goed voor jezelf om ergere klachten te voorkomen. Voel je je wat verkouden of ben je heel moe? Probeer tussen de ochtend- en avondspits wat rust te pakken. Door op tijd op de rem te trappen kun je heel wat ellende voorkomen.

Gezond eten

Dat gezond eten belangrijk is, weet iedereen. Om een virus zo min mogelijk kans te geven is het belangrijk dat je veel groente, fruit en langzame koolhydraten eet. Schotel je kinderen dus volkorenpasta en volkorenbrood voor en kies voor zilvervliesrijst in plaats van witte rijst. Vermijd bewerkt voedsel zoveel mogelijk.

Genoeg drinken

Zorg dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Door voldoende te drinken moet je vaker naar de wc en ontdoet je lichaam zich van afvalstoffen, waardoor een virus minder kans krijgt om zich te nestelen in je lichaam.

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.