Als je verkouden bent heb je niet per definitie griep en als je griep hebt, hoef je ook niet altijd snotverkouden te zijn. Snap je ‘m nog? Wij leggen de verschillen tussen een verkoudheid en griep uit. Fijn om te weten, helemaal nu er weer een griepepidemie heerst.
Lees verder onder de advertentie
Verkoudheid
Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel, en kan worden veroorzaakt door 200 (!) verschillende virussen, waaronder het rhinovirus of het coronavirus. Mogelijke klachten zijn: niezen, snotteren, hoesten, keelpijn, heesheid en oorpijn. Een verkoudheid is de meest voorkomende infectie bij mensen: kinderen kunnen soms wel 12 keer per jaar verkouden zijn, en volwassen zo’n 2 tot 4 keer per jaar. Een verkoudheid gaat vaak na 1 tot 3 weken vanzelf over, maar bij je kind kan het wat langer duren.
Nog meer symptomen zijn:
Lees verder onder de advertentie
Loopneus
Verstopte neus waardoor verminderde reuk
Lichte temperatuursverhoging
Hoofdpijn
Lichte vermoeidheid
Traanogen
Meestal heb je als je verkouden bent geen hoge koorts (maximaal 38,5°C).
Griep is ook een aandoening in de luchtwegen, maar wordt veroorzaakt door het Influenza A of B-virus. Vaak begint het met koude rillingen, koorts, hoofdpijn en spierpijn. In tegenstelling tot een verkoudheid, kan de koorts bij griep in een paar uur makkelijk oplopen tot 39°C of hoger. Die houdt dan meestal een dag of 3 tot 5 aan. Ook kun je last krijgen van:
Lees verder onder de advertentie
Droge hoest
Keelpijn
Loopneus
Extreme vermoeidheid
Slechte eetlust
Snel buiten adem zijn
Pijnlijke, stijve ledematen
Wat helpt bij griep en verkoudheid?
Rust, rust en nog eens rust. Bij een verkoudheid is het in principe niet nodig om medicijnen te nemen, maar neusdruppels kunnen soms wat verlichting geven. Voor de griep kun je eventueel de griepprik halen als je behoort tot een van de risicogroepen: diabetici, zwakke weerstand door ziekte, ouderen. Hoestdrank of pijnstillers kunnen de boel wat verzachten. Antibiotica helpen alleen bij een bacteriële infectie, niet bij een virus. Bij langdurig hoge koorts (die langer aanhoudt dan vijf dagen), ernstige benauwdheid of sufheid, is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.
Bron: dokter.nl
Sommige kinderen trekken vanaf dag één naar dieren toe alsof ze een magneet in hun kleine knuistje hebben. Ze aaien élke hond die ze tegenkomen, stoppen slakken in hun jaszakken (want hij had het koud) en houden fanatiek bij welke eenden er in de sloot wonen.
Een hysterische baby? Stress? Geen paniek, pak je innerlijke yogi erbij! Een video van een vader die zijn kleintje weet te kalmeren met het OM-geluid gaat viral en heeft inmiddels al miljoenen views verzameld.
Heeft een groot leeftijdsverschil invloed op je relatie? Leeftijd is maar een getal, zeggen ze. Maar als je moeder je aankeek alsof je gek was toen je een oudere date meenam naar het kerstdiner, dan weet je: het speelt tóch een rol. En niet alleen in de ogen van de buitenwereld, maar soms ook als […]
Liselot en haar gezin waren net verhuisd en wilden een goede beurt maken bij de nieuwe buren. Ze vroegen hen te komen barbecueën. Dat pakte alleen niet uit zoals gehoopt.
Verena heeft drie kinderen en een druk gezin, maar ook een diep verlangen naar af en toe een momentje voor zichzelf. Haar vriendin Lisa denkt hier anders over. Ze besloot haar drie kinderen mee te nemen naar het feestje dat eigenlijk alleen voor volwassenen bedoeld was.