De meest voorkomende soorten en symptomen van huidkanker

03.04.2000 13:04

Zonlicht, de bron van warmte en vreugde, maar ook de boosdoener achter de meest voorkomende vorm van kanker: huidkanker. Het lijkt misschien tegendraads, maar diezelfde stralen waar we zo van genieten, kunnen ook ernstige schade aanrichten aan onze huid en die van onze kinderen.

Lees ook – Waarom babyzonnehoedjes en kinderpetten zo belangrijk zijn

Soorten huidkanker

Eén op de vijf Nederlanders wordt geconfronteerd met huidkanker voor ze 85 worden, een statistiek die niet te negeren valt. Het basaalcelcarcinoom voert daarbij de ranglijst aan, gevolgd door het melanoom en het plaveiselcelcarcinoom:

  1. Basaalcelcarcinoom: Dit is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Het ontstaat vanuit de onderste laag van de opperhuid, de basaallaag genoemd. Basaalcelcarcinoom groeit langzaam en zaait zelden uit naar andere delen van het lichaam. Het manifesteert zich meestal als een glanzend, huidkleurig of rood bultje, vaak met een parelachtige glans. Het kan ook lijken op een rode plek of een zweertje dat niet geneest.
  2. Melanoom: Dit is de meest ernstige vorm van huidkanker en ontstaat uit de pigmentcellen van de huid, melanocyten genaamd. Melanomen hebben de neiging om snel te groeien en kunnen zich verspreiden naar andere delen van het lichaam, waardoor ze levensbedreigend kunnen worden als ze niet vroegtijdig worden behandeld. Ze kunnen eruit zien als een onregelmatige, verhoogde vlek of knobbel met verschillende kleuren, waaronder zwart, bruin, rood, blauw of wit.
  3. Plaveiselcelcarcinoom: Deze vorm van huidkanker ontstaat uit de platte cellen aan het oppervlak van de huid, bekend als plaveiselcellen. Plaveiselcelcarcinomen groeien over het algemeen langzamer dan melanomen, maar ze kunnen zich wel verspreiden naar andere delen van het lichaam als ze niet behandeld worden. Ze verschijnen meestal als harde, schilferige plekken of wratachtige groei op de huid, die soms bloeden en korsten vormen.

Symptomen van huidkanker

Het melanoom is het meest verontrustende type huidkanker vanwege zijn agressieve aard. Vroegtijdige detectie is cruciaal voor een betere prognose. Daarom is het belangrijk om regelmatig je (kinds) huid te controleren op verdachte plekjes die kunnen wijzen op huidkanker. Let vooral op de volgende veranderingen:

  1. Veranderingen in de grootte, vorm, kleur of textuur van een bestaande moedervlek.
  2. Nieuwe moedervlekken die snel groeien.
  3. Plekjes die jeuken, bloeden, niet genezen of korsten hebben.
  4. Kleine, glanzende, doorzichtige of roodachtige bobbeltjes.
  5. Donkere strepen onder de nagels.
  6. Een wondje dat niet geneest of steeds opnieuw verschijnt.
  7. Een vlek die lijkt op een litteken maar zonder dat je je herinnert dat je gewond bent geraakt.

Voorkomen is beter dan genezen: Dermatoloog Carlijn Voorbij geeft tips tegen huidkanker

Vermoedens?

Als je een van deze veranderingen opmerkt, raadpleeg dan zo snel mogelijk een dermatoloog.
Een dermatoloog kan vaststellen of en welk type huidkanker je hebt door middel van een visuele inspectie en soms ook door weefselonderzoek. Bij dat laatste wordt een klein stukje weefsel, een biopt, afgenomen voor verder onderzoek. Op basis van deze bevindingen bepaalt de dermatoloog welke behandeling nodig is.

Lees ook: Zonkracht: hoelang mag een kind spelen als het buiten lekker weer is?

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.