Waarom babyzonnehoedjes en kinderpetten zo belangrijk zijn

01.07.2023 23:12
baby hoedje strand

De zon laat zich steeds vaker zien en daar genieten we massaal van. Om écht zorgeloos te kunnen genieten, zijn babyzonnehoedjes en kinderpetten onmisbaar. Dit is waarom (en hier moet je op letten).

Barbecueën in de tuin, spetteren in het kinderbadje en zandkastelen bouwen op het strand: we krijgen er geen genoeg van. Maar al die momenten in de zon brengen ook de nodige risico’s met zich mee.

Schadelijke effecten

Schokkend, maar waar: ongeveer 1 op de 6 Nederlanders krijgt huidkanker. De meestvoorkomende oorzaak? Veel in de zon zitten.

Zonschade ontstaat door ultraviolette (UV) straling en infrarood licht van de zon. Op de lange termijn zorgt dit voor pigmentvlekken, rimpels, zonneallergieën en in het ergste geval: huidkanker. Uv-stralen zijn het sterkst op zonnige dagen, maar ook in de winter zijn ze aanwezig.

Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met zonbescherming. Niet alleen in de vorm van een zonnebrandflesje, maar ook met babyzonnehoedjes en kinderpetten.

Waarom is het zo belangrijk?

1.     Kinderen lopen meer risico

De huid van baby’s is een stuk kwetsbaarder en daarmee gevoeliger voor uv-straling dan die van volwassenen en oudere kinderen. Ook kunnen de huidcellen die zijn beschadigd door zonlicht minder goed herstellen. KWF Kankerbestrijding adviseert zelfs om je baby het eerste levensjaar helemaal uit de zon te houden. Zeker tussen 11.00 uur en 16.00 uur, want dan schijnt de zon het felst. Dit is ook belangrijk om een zonnesteek te voorkomen.

2.     Zonnebrand is niet voldoende

Met alleen het insmeren van je baby of kind op een zonnige dag ben je er nog niet. Zonnebrand geeft nooit 100 procent bescherming. Bovendien kan het te dun gesmeerd zijn en snel verdwijnen door zweten of wrijven.

3.     Schaduw verlaagt het risico

Dat je in de schaduw geen risico loopt, is een fabel. Het witte zand kan uv-straling ook weerkaatsen. Maar verbranden gaat in de schaduw wel langzamer dan in de directe zon. Een zonnehoedje met brede rand of een pet met een nekflap zijn daarom een must voor je kind.

Lees ookZo bescherm je jouw kind tegen de zon >

Welke babyzonnehoedjes en kinderpetten zijn er?

– Kinderpetten met en zonder nekflap

Deze petjes zijn perfect voor kinderen die urenlang in de zandbak of op het strand spelen. Ze hebben een klep aan de voorkant en een nekflap aan de achterkant, waardoor het gezicht, de nek en oortjes in de schaduw blijven. Kies je liever voor een pet zonder nekflap, omdat je kind dat niet zo prettig (meer) vindt? Vergeet dan niet om de oren en de nek goed in te smeren.

– Zonnehoedjes met brede rand

Ook als je baby of kind een zonnehoedje draagt, zijn de nek en oortjes beschermd. Vooral handig voor baby’s, omdat je het hoedje met een touwtje kunt vastknopen.

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.