In samenwerking met Kek Mama

Lijfdossier: zo herken je huidkanker, volgens een dermatoloog

06.05.2024 11:17

Van zwangerschapsongemakken tot oor- en keelproblemen bij je koter; als moeder heb je, helaas vaker dan je zou willen, met deze problemen te maken. In Lijfdossier snijden wij, samen met de specialisten van Bergman Clinics, deze verschillende ongemakken aan.

In de warme zonnige maanden genieten we allemaal graag van de buitenlucht en de stralende zon. Maar te veel blootstelling aan de zon kan ernstige gevolgen hebben voor onze huid, waaronder huidkanker.

Meest voorkomende vorm van kanker

Huidkanker is de meest voorkomende kanker wereldwijd en het aantal gevallen blijft helaas stijgen. Het is daarom van cruciaal belang om bewust te zijn van de risico’s, preventieve maatregelen te nemen en te weten hoe je huidkanker kunt herkennen en behandelen. Daarom gingen we in gesprek met Carlijn Voorbij-Vierstra, dermatoloog bij Bergman Clinics. Zij vertelde ons meer over het gezondheidsprobleem, verschillende soorten huidkanker en hoe je deze herkent.

Lees ook – Zo voorkom je huidkanker (bij je kind), volgens een dermatoloog

Verschillende vormen van huidkanker

Carlijn benadrukt dat huidkanker vele vormen kent. In essentie zijn er twee hoofdtypen: melanomen en niet-melanomen. Melanomen, potentieel een van de meest ernstige en gevaarlijke vorm van huidkanker, kunnen eruitzien als atypische moedervlekken. Je kunt ze herkennen met behulp van de ABCDE-methode:

  • A staat voor asymmetrie: een symmetrische moedervlek is ideaal, terwijl asymmetrie een waarschuwingssignaal kan zijn.
  • B staat voor begrenzing: een goed gedefinieerde, ronde of ovale vorm is normaal, terwijl een onregelmatige vorm atypisch is.
  • C staat voor kleur: idealiter heeft een moedervlek één of twee kleuren. Meer kleuren kunnen een teken van zorg zijn.
  • D staat voor diameter: moedervlekken kleiner dan 5-6mm zijn meestal onschuldig. Groter dan dat kan atypisch zijn. aangeboren moedervlekken groeien met het lichaam mee en zijn vaak groter dan 6mm.
  • E staat voor evolutie: let op veranderingen van de moedervlek, aangezien dit een belangrijk symptoom is dat aandacht vereist.
    * Let op: als de moedervlek atypische kenmerken heeft, hoeft het niet perse een melanoom te zijn

Belangrijke symptomen huidkanker

Tijdens de zwangerschap kan het hormoon MSH ervoor zorgen dat moedervlekken donkerder worden, wat normaal is. Als een moedervlek atypische kenmerken vertoont, is het verstandig om deze te laten controleren door een huisarts of dermatoloog. Sommige melanomen kunnen jeuk, pijn veroorzaken of gemakkelijk bloeden, wat ook belangrijke symptomen zijn om op te letten.

Niet-melanoom huidkankers

Daarnaast zijn er niet-melanoomhuidkankers, zoals het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom. Het basaalcelcarcinoom, het meest voorkomende type, is herkenbaar aan glanzende rode plekken die gemakkelijk bloeden. Het plaveiselcelcarcinoom begint vaak als een kleine, huidkleurige tot roze, en ruwe bult en kan langzaam groter worden. Hoewel beide goed te behandelen zijn, kan het plaveiselcelcarcinoom uitzaaien en moet het daarom tijdig worden behandeld.

Regelmatige controles

Kort samengevat, de belangrijkste symptomen van huidkanker zijn jeuk, pijn, gemakkelijk bloeden, niet genezen, snelle groei en veranderingen in moedervlekken.

Het belang van regelmatige controles van moedervlekken en andere huidplekjes kan niet genoeg worden benadrukt, volgens Carlijn. Zelfcontrole van de huid is cruciaal, vooral voor mensen met een licht huidtype, veel moedervlekken of atypische moedervlekken, en voor degenen met een voorgeschiedenis van huidkanker. Onderzoek heeft aangetoond dat melanomen vaak door de patiënt zelf worden ontdekt, omdat zij hun eigen huid het beste kennen en veranderingen dus sneller opmerken. Vroege detectie en behandeling van huidkanker dragen bij aan een gunstige prognose. Mensen met een verhoogd risico op huidkanker worden geadviseerd om regelmatig controles te ondergaan bij de huisarts of dermatoloog.

Lees ook – Zonkracht: hoelang mag een kind spelen als het buiten lekker weer is?

Ontdek je een verdacht plekje?

Ontdek je een verdacht plekje op de huid (van je kind)? In dit geval is het raadzaam om direct een afspraak te maken bij je huisarts. De huisarts is vaak in staat om te beoordelen of een plekje goedaardig is of mogelijk verdacht voor kwaadaardigheid. Bij twijfel zal de huisarts je doorverwijzen naar een dermatoloog voor verder onderzoek. Bij plekjes die verdacht zijn voor een basaalcelcarcinoom of plaveiselcelcarcinoom zal er meestal een biopt worden genomen om de diagnose te bevestigen en de beste behandeling te bepalen. Als een plek verdacht is voor een melanoom, zal deze in zijn geheel worden verwijderd voor nader onderzoek.

Planbare zorg

Bergman Clinics is de plek waar je moet zijn voor planbare zorg. Altijd 100 procent vergoed door je zorgverzekeraar en met korte toegangstijden ben je snel geholpen. Lees hier meer over wat Bergman Clinics voor jou kan betekenen.

Je huisarts is je eerste aanspreekpunt bij vragen of klachten over jouw gezondheid. Als de huisarts vindt dat je specialistische zorg nodig hebt, zal hij/zij je verwijzen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bergman Clinics.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.