5x self care tips voor alle moeders

01.04.2024 14:29
Bron: Pexels

Moeder zijn is zo makkelijk nog niet. Je hebt slaaptekort, je loopt van hot naar en hebt bijna geen moment voor jezelf. Op je zorgzame en ambitieuze karaktereigenschappen mag je zeker trots zijn, maar kom jij eigenlijk nog weleens toe aan een momentje echt even uitrusten? Nee, dan zijn deze self care tips misschien iets voor jou

Self care? Daar heb ik geen tijd voor, denk je nu misschien. Je hebt het al zo druk met werk, de kinderen, je partner, het huishouden, sporten, en daarnaast wil je ook nog eens in de zoveel tijd een wijntje kunnen drinken met vriendinnen. Alle ballen hooghouden is lastig, waardoor self care er vaak als eerste bij inschiet. Hoe zorg je nou het beste voor jezelf op dit soort rustmomenten. Frou Frou Begeleiding legt het je uit.

1. Leg de lat wat lager voor jezelf

Het is lastig om alles gelijk in één keer goed te doen en dan ook nog binnen zo’n korte tijd. Je bent niet de enige moeder die het gevoel heeft dat er te weinig tijd in een dag zit om alles voor elkaar te krijgen. Als je dan toch niet alles voor elkaar krijgt, voelt dit misschien als falen, waardoor je het gevoel van krijgen dat je niet goed genoeg bent als moeder zijnde. Dit is natuurlijk klinkklare onzin. Jij bent een goede moeder die af en toe een stapje terug moet doen. Wees dus wat liever voor jezelf en leg de lat wat lager. Het zal je alleen maar goed doen.

Lees ook: Plaswijckpark: van Speelwijck, tot Dierenwijck naar Wandelwijck

2. Vraag om hulp

Als moeder is het mijn taak om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes loopt. Dit denken veel moeders, en hoewel er met een groot verantwoordelijkheidsgevoel natuurlijk helemaal niks mis is, mag je ook als moeder af en toe gewoon om hulp vragen. Sterker nog, je wordt er alleen maar beter van. Ben je de enige moeder die dit doet? Zeker niet. De meeste moeders hebben die hulp zelfs nodig. Je hoeft je dan ook echt niet schuldig te voelen als je wat dingen uit handen laat. Je staat er namelijk echt niet alleen voor.

3. Plan tijd voor jezelf in

Tijd nemen voor jezelf kan lastig zijn. Je kinderen zijn natuurlijk grotendeels afhankelijk van jou, maar dat betekent niet dat je 24/7 overal bij hoeft te zijn. Laat je partner even een paar uurtjes alleen met de kinderen of bel een oppas. Plan wat me-time in zodat je echt even een momentje voor jezelf hebt en voel je daar ook vooral niet schuldig over. Zo ben je echt weer even jezelf in plaats van die hardwerkende moeder. Met de nadruk op plannen, want dat soort momenten komen helaas niet aanwaaien.

Lees ook: 10x voordelen van kokosolie voor je huid

4. Accepteer dat je soms faalt

Vanuit perfectionisme wil je graag alles goed doen. Op werk, de opvoeding van je kinderen, tijd met je partner doorbrengen, het huishouden. Dat snappen wij helemaal. Niks lijkt ooit nog goed genoeg te zijn. Heb jij dit gevoel ook, dan hebben wij goed nieuws voor je. Je hoeft namelijk helemaal niet perfect te zijn. Neem je gênante momenten niet te serieus, maar lach er juist om. Dat maakt het leven een stuk relaxter.

5. Probeer mindful om te gaan met wat je denkt en voelt

Je hebt misschien de neiging om te analyseren en een oordeel te vellen over wat je voelt, maar emoties zijn er en mogen er ook zijn. Sterker nog, ze zijn er toch al, dus je ertegen verzetten kost alleen maar energie. Blijf ook zeker niet te veel in emoties hangen. Emoties mogen er zijn, maar laat ze ook los wanneer het nodig is. Zo voel jij je op je best en straal je dat ook uit.

En geloof ons maar, hoe liever jij bent voor jezelf, hoe gelukkiger je zal worden.

Bron: Frou Frou Begeleiding

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.