10x voordelen van kokosolie voor je huid

15.03.2024 13:09
Bron: Pexels

Denk jij bij het woord kokos ook gelijk aan lekkere zomerse temperaturen? Misschien eet je graag producten met kokos erin of drink je draag een gezond glaasje kokosmelk. Maar heb je er ooit aan gedacht om kokosolie te gebruiken voor je huid?

Kokosolie heeft veel verschillende voordelen voor je huid en je kunt het op verschillende manieren gebruiken. Benieuwd wat deze zijn? Dit zijn de tien voordelen van kokosolie voor jouw huid.

Wat is kokosolie eigenlijk?

Kokosolie is het vet dat uit kokosnoten komt. Meerdere winkels verkopen natuurlijke kokosolie, dus zonder toegevoegde chemicaliën en kunstmatige stoffen. In kokosolie zitten drie verzorgende bestanddelen, die allemaal iets goeds doen voor je huid, namelijk:

  • Laurinezuur: werkt antibacterieel
  • Caprylzuur: anti-oxidant tegen huidirritatie en geeft de huid extra voeding
  • Vitamine E: beschermt je huid tegen beschadiging door verbranding, cellen en pigmenten

1. Make-up remover

Voor het verwijderen van make-up heb je geen chemische en uitdrogende producten nodig, want kokosolie kan ook verrassend goed gebruikt worden om je make-up eraf te halen.

2. Als dag- of nachtcrème

Net als de standaard dag- en nachtcrème hydrateert kokosolie de huid en maakt het de huid zacht. Wel moeten we erbij zeggen dat dit vooral wordt aangeraden bij een droge huid. Voor een vettige huid is deze crème juist niet geschikt. Voor degenen onder ons met een droge huid is deze olie dus zeker aan te raden.

3. Tegen acne

Ondanks dat kokosolie wat vetter is, kan het juist acne voorkomen. Het bestanddeel laurinezuur is daar de reden van. Het zorgt ervoor dat het huidweefsel hersteld wordt, dode huidcellen verwijderd worden en droge plekken op de huid gehydrateerd zijn. 

Hier zit wel een belangrijk stappenplan achter. Eerst moet je gezicht gestoomd zijn, zodat je poriën helemaal open staan. De kokosolie moet de hoeveelheid van een eetlepel zijn. Breng dit in draaiende bewegingen aan op je gezicht. Laat het een paar minuten inwerken en verwijder het daarna met een reinigend product. Mocht je bang zijn voor een allergische reactie, dan kun je dit ook altijd eerst uittesten op een klein stukje huid.

Lees ook: Hyaluronzuur, wat doet het voor mijn huid?

4. Ontstekingsremmende werking

Het is bewezen dat kokosolie een ontstekingsremmende werking op de huid heeft. Een (chronische) ontsteking is de oorzaak van huidaandoeningen zoals meerdere eczeemsoorten, psoriasis, en contact dermatitis. Hier spelen de ingrediënten: laurinezuur en caprylzuur een belangrijke rol in. Kokosolie is dus ook een goede uitkomst tegen huidirritaties.

5. Als aftersun

Een veelvoorkomende oorzaak van huidirritaties is natuurlijk verbranden door de zon, dus kokosolie kan ook zeker gebruikt worden als aftersun. Het verzacht de pijn en zorgt ervoor dat je huis sneller herstelt. Verder blijkt dat kokosolie 20% van de zonnestralen dekt. Wat de olie zeker geen vervanger maakt voor zonnebrandcrème, maar op dagen waarop de zon wat minder sterk is en je toch een iets bruiner wil worden kan het zeker helpen. 

6. De perfecte lippenbalsem

Kokosolie hydrateert en verzorgt de huid, dus ook de lippen. Gebruik de olie als lippenbalsem. Zachte en verzorgde lippen gegarandeerd.

Lees ook: Zo kom je van die donkere kringen onder je ogen af

7. Handen- en voetencrème

Ook je handen en voeten kun je zijdezacht maken met deze olie. Je nagels en nagelriemen worden er ook mooi en soepel van. Heb je kleine wondjes op je handen en voeten? De kokosolie zorgt ervoor dat deze sneller herstellen. Er wordt zelfs gezegd dat je nagels er sneller van gaan groeien. Hier is nog geen bewijs voor gevonden, maar het is zeker het proberen waard. 

8. Massageolie

Voeg een paar druppels etherische- of ayurvedische olie aan de kokosolie toe en maak daarmee je eigen massageolie. Geniet naast de heerlijke massage, ook van een zachte huid.

9. Als (gezichts)scrub

Kokosolie zelf is vooral zacht, maar door er suiker aan toe te voegen kun je de olie omtoveren tot een scrub. Deze zelfgemaakte scrub is dus helemaal natuurlijk, zo weet je ook gelijk zeker dat er geen vervelende bestanddelen in zitten en is je huid weer helemaal stralend en zacht.

Lees ook: 7 op de 10 kids voelen de druk om perfect te zijn, blijkt uit onderzoek

10. Als scheermiddel

Een scheermesje gaat misschien weleens wat stroef over de huid heen, voeg er een beetje kokosolie aan toe, en je hebt nergens meer last van. Door de olie glijdt je scheermesje over je huid en is deze ook nog eens extra verzorgd en gehydrateerd.

Bron: DIK

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.