wagenziek kind vakantie
Beeld: Unsplash

Ben je amper de hoek van straat om, spuugt je kind de auto onder. Zo ga je om met wagenziekte.

Is ‘ie ziek? Heeft hij iets verkeerds gegeten? Je hebt het niet eens altijd door, wanneer je kind last heeft van wagenziekte. De symptomen kunnen namelijk nog weleens verschillen. Doorgaans is het overduidelijk: je kind zit groen van misselijkheid op de achterbank. Toch zijn er ook andere signalen dat je kind wagenziek is. Slaperigheid, gapen, boeren, zweten en hoofdpijn, bijvoorbeeld.

More content below the advertising

Wagenziekte is een vorm van reisziekte. Iemand die zich ellendig voelt in het vliegtuig of op de boot heeft last van hetzelfde probleem: het evenwichtsorgaan in je binnenoor raakt in de war, doordat je lichaam anders beweegt dan je ogen waarnemen. Op een deinende boot bijvoorbeeld, of in een wiebelende auto.

Kinderen tussen de twee en tien jaar hebben er het vaakst last van, naar verluidt omdat het evenwichtsorgaan nog niet volledig is ontwikkeld, maar ook volwassenen kunnen zich soms nog behoorlijk beroerd voelen in een voertuig.

 

Voorkomen

 1. De kunst: laat wat de ogen zien en wat het lichaam voelt, weer synchroon lopen. Naar buiten kijken in de auto dus, zodat de ogen van je kind zien dat zijn lichaam vooruit rijdt en niet stilstaat – zoals het lijkt wanneer hij tijdens het rijden op bijvoorbeeld een iPad kijkt.
   
 2. Pittige rijstijl? Slecht idee. Hoe harder je optrekt, slingert, inhaalt en remt, hoe harder de auto deint.
   
 3. ’s Nachts rijden is ook niet erg wagenziektevriendelijk. Omdat het in het donker al lastiger oriënteren is, maar vooral ook omdat slapen de boel al helemaal verergert.
   
 4. Laat je kind niet reizen op een lege maag, maar ook niet op een te zware maaltijd. Fruit, groenten en kaakjes zijn goed, zoet of vet snoep slecht. Net het echte leven.
   
 5. Zet een raampje open. Hoe dan ook letterlijk een verademing, als je al uren met z’n vieren in één auto zit.
   
 6. Regelmatig stoppen trouwens ook. Een kwartiertje op vaste grond, en je evenwichtsorgaan snapt alles weer.
   
 7. Verder helpt het als je kind vooruit kan kijken. Op de passagiersstoel dus, wanneer dat mag, en anders in het midden van de achterbank.

 

Lees ook:
Reizen met kinderen wordt een makkie met deze gadgets >

 

Behandelen

Gelukkig zijn er ook gewoon middeltjes om reisziekte te bestrijden.

 1. De Sea Band, bijvoorbeeld, die werkt via acupressuur. Balletjes in de bandjes duwen op bepaalde drukpunten in de pols, en gaan zo misselijkheid tegen. Ze zijn er in allerlei leuke kleuren en printjes, dus waarschijnlijk vindt je kind het nog leuk om ze te dragen ook. Wel tijdig even aan denken: ze moeten een halfuur voor vertrek al omgedaan worden.
   
 2. Gemberpoeder of - druppels. Met water innemen. Baat het niet, dan schaadt het niet.
   
 3. Cinnarizine. Bij de meeste mensen beter bekend als Primatour. Weetje: het is eigenlijk een anti-allergiemiddel. Doet dus niks tegen de wagenziekte zelf, maar het gaat misselijkheid tegen en maakt een beetje slaperig. Let op: niet elk middel met cinnarizine is geschikt vanaf dezelfde leeftijd.
   
 4. Cocculine (homeopathisch). Verkrijgbaar in tabletvorm en als pleister, en ook geschikt voor kinderen. Ze worden er trouwens ook niet slaperig van; of dat een voordeel is of nadeel, mag je zelf beslissen. Er zijn trouwens meer dan zestig homeopathische middelen tegen reisziekte, dit is de bekendste.
   
 5. Er zijn mensen die zweren bij een watje in één oor. Rechtshandig? Stop het watje dan in het linkeroor. En vice versa. Zou het evenwichtsorgaan door afgeleid worden.
   
 6. Last but not least: zorg voor een fikse voorraad spuugzakjes, snoetenpoetsers en schone kleren. Eh nee, geen behandeling, maar wel een life saver.

Goede reis!

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Drenthe vakantie tips

Maartje Blans (41) woonde met man en zoontjes jarenlang in China, maar wil voorlopig alleen nog maar naar Drenthe.

"We hebben dik vijf jaar in Beijing gewoond, onze kinderen zijn er zes en vier jaar geleden geboren. Van daaruit hebben we veel gereisd, bijvoorbeeld naar Vietnam en Taiwan. We gingen terug naar Nederland omdat ik last kreeg van mijn longen vanwege de smog.

More content below the advertising

Bij thuiskomst boekten we direct een vakantie naar Drenthe. Hollandser krijg je het niet. Je hebt er het bos en de hei die soms groenig is maar ook dieppaars kan zijn. En dan die Hollandse luchten: de wolken, de vogels, de manier waarop het licht verandert als het bijna gaat regenen. Dan ontstaat er zo’n bijzondere sfeer. Ik heb dat echt gemist in China."
 

Zien

Boomkroonpad
Altijd al willen weten hoe een bos er vanaf boven uitziet? Het Boomkroonpad, in bos de Hondsrug, is een route van 125 meter lang die over de toppen van de bomen loopt. Leuk om te combineren met een bezoek aan Buitencentrum Boomkroonpad, startpunt van boswandelingen door Gieten-Borger, of Speelbos Lorken.
 

Alle zintuigen
Horen, ruiken, zien, proeven, voelen: het Roekpad in het bos in Echten daagt alle zintuigen uit. Op dit belevingspad en in het speelbos is Loek de Roek de gids die kinderen alles leert over de omgeving. Hartstikke leuk en nog leerzaam ook.
 

Hunebedden
Wist je dat alle hunebedden een nummer hebben? Binnen een straal van 30 kilometer vind je ze allemaal. Het grootste exemplaar staat in Borger. Bekijk een kaart met alle hunnebedden hier.


Lees ook
7x uitjes in Drenthe voor kinderen >

 

Eten

Pizza's én toetjes
Trivio del Villaggio in Meppen is zo'n restaurant dat altijd vol zit. Ook heeft het een speelruimte waar kinderen helemaal los kunnen. Zowel de pizza's als de toetjes op de kaart zijn een echte aanrader.
 

Doen

Avontuurlijke speelroute
In het bos bij Orvelte is een speciale kinderroute. De roze bordjes leiden je langs het Houten Pad van Theodoor, een varkentje dat eigenlijk een wild zwijn wilde zijn.


Shoppen
Het oude postkantoor in Emmen is helemaal verbouwd tot het winkelcentrum Trud. In de ruimte van maar liefst 500 m2 vind je fijne mode- en interieurwinkels.
 

Nog meer tips vind je hier.

 

Lees het hele reisverslag in Kek Mama 04-2017.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

verrassende-verkeersregels-buitenland

Mag je met slippers aan rijden in Spanje? En in Thailand zonder shirt in de auto zitten? Skyscanner geeft je zes verrassende verkeersregels op een presenteerblaadje. Want een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Liever niet rijden met slippers: Spanje

Spanjes diverse en magnifieke landschappen zorgen voor de mooiste roadtrips in Zuid-Europa. Maar als je in Spanje de weg op gaat, let er dan wel op wat je aantrekt. Als je een bril nodig hebt tijdens de autoritten, dan schrijft de Spaanse wet voor dat je altijd een extra paar bij je hebt. En let op je schoeisel. Het is niet echt illegaal om blootsvoets, met sandalen of hoge hakken een auto te besturen, maar als een Spaanse agent denkt dat jouw schoenen (of het gebrek daaraan) het vermogen om veilig te rijden beïnvloeden, dan kun je een boete krijgen. Sowieso is het altijd verstandig om goede schoenen te dragen tijdens het rijden, ook in andere landen en in Nederland.

More content below the advertising

 

Zorg dat je geen lege tank hebt: Duitsland

De 12.000 kilometers aan Autobahn in Duitsland vormen samen een van de beste autowegen in de wereld. Maar een stop maken op de Autobahn mag pertinent niet, ook een lege tank is geen excuus. Dat hoeft ook niet, want om de 40 tot 60 km zijn er pauzeerplekken (Raststätten) met wc’s, restaurants en tankstations. Hoe dan ook: houd de benzinemeter in de gaten.  

 

Lees ook
Vakantietips: 5 manieren om een lange autorit leuker te maken >

 

Rijd niet door historische dorpen: Italië

Als je een historisch centrum wilt binnenrijden zoals dat van Rome, Florence, Milaan of Pisa, laat dan vooral de auto staan. Veel van deze steden hebben zones met beperkt verkeer (Zona Traffico Limitato of ZTL), wat betekent dat je een forse boete krijgt als je wordt gesnapt met de auto. Die zones zijn alleen toegestaan voor de locals. 

 

Milieusticker voor lage emissie-zones: Frankrijk

Parijs, Lyon, Lille en Grenoble hebben lage-emissie zones en dus moet je een milieusticker op de voorruit plakken om deze Franse steden in te rijden. Anders riskeer je een boete. De vraag naar deze stickers is hoog, dus vraag deze op tijd aan via deze site. Hij is alleen online te bestellen en de sticker kost € 4,21 (prijs 2018), inclusief verzending naar Nederland.

 

Houd je shirt aan: Thailand

De wegen in Thaise steden zien er regelmatig uit als een heksenketel vol mensen, tuk-tuks, scooters, taxi’s en trucks. Buiten de grote steden is het een ander verhaal. Vooral in het noorden van Thailand kun je prachtige routes rijden en dus is het slim om een internationaal rijbewijs mee te nemen. Zorg er alleen wel voor dat je je kleding aanhoudt. Het kan tropisch warm zijn in het populaire Aziatische land, maar het is illegaal – voor zowel mannen als vrouwen – om zonder shirt te rijden op de fiets, in een auto of tuk-tuk. 

 

Flitswaarschuwing uit: o.a. Zwitserland

Vaak is de kans groot dat je navigatie automatisch waarschuwt voor flitspalen en camera’s. Maar, neem je de TomTom of een ander navigatiesysteem mee op vakantie, houd er dan rekening mee dat het waarschuwingssysteem in veel landen niet is toegestaan, inclusief Frankrijk en Zwitserland. Wel fijn: bij de meeste navigatiesystemen kun je dit (tijdelijk) uitschakelen. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >