wagenziek kind vakantie
Beeld: Unsplash

Ben je amper de hoek van straat om, spuugt je kind de auto onder. Zo ga je om met wagenziekte.

Is ‘ie ziek? Heeft hij iets verkeerds gegeten? Je hebt het niet eens altijd door, wanneer je kind last heeft van wagenziekte. De symptomen kunnen namelijk nog weleens verschillen. Doorgaans is het overduidelijk: je kind zit groen van misselijkheid op de achterbank. Toch zijn er ook andere signalen dat je kind wagenziek is. Slaperigheid, gapen, boeren, zweten en hoofdpijn, bijvoorbeeld.

Wagenziekte is een vorm van reisziekte. Iemand die zich ellendig voelt in het vliegtuig of op de boot heeft last van hetzelfde probleem: het evenwichtsorgaan in je binnenoor raakt in de war, doordat je lichaam anders beweegt dan je ogen waarnemen. Op een deinende boot bijvoorbeeld, of in een wiebelende auto.

Kinderen tussen de twee en tien jaar hebben er het vaakst last van, naar verluidt omdat het evenwichtsorgaan nog niet volledig is ontwikkeld, maar ook volwassenen kunnen zich soms nog behoorlijk beroerd voelen in een voertuig.

 

Voorkomen

 1. De kunst: laat wat de ogen zien en wat het lichaam voelt, weer synchroon lopen. Naar buiten kijken in de auto dus, zodat de ogen van je kind zien dat zijn lichaam vooruit rijdt en niet stilstaat – zoals het lijkt wanneer hij tijdens het rijden op bijvoorbeeld een iPad kijkt.
   
 2. Pittige rijstijl? Slecht idee. Hoe harder je optrekt, slingert, inhaalt en remt, hoe harder de auto deint.
   
 3. ’s Nachts rijden is ook niet erg wagenziektevriendelijk. Omdat het in het donker al lastiger oriënteren is, maar vooral ook omdat slapen de boel al helemaal verergert.
   
 4. Laat je kind niet reizen op een lege maag, maar ook niet op een te zware maaltijd. Fruit, groenten en kaakjes zijn goed, zoet of vet snoep slecht. Net het echte leven.
   
 5. Zet een raampje open. Hoe dan ook letterlijk een verademing, als je al uren met z’n vieren in één auto zit.
   
 6. Regelmatig stoppen trouwens ook. Een kwartiertje op vaste grond, en je evenwichtsorgaan snapt alles weer.
   
 7. Verder helpt het als je kind vooruit kan kijken. Op de passagiersstoel dus, wanneer dat mag, en anders in het midden van de achterbank.

 

Lees ook:
Reizen met kinderen wordt een makkie met deze gadgets >

 

Behandelen

Gelukkig zijn er ook gewoon middeltjes om reisziekte te bestrijden.

 1. De Sea Band, bijvoorbeeld, die werkt via acupressuur. Balletjes in de bandjes duwen op bepaalde drukpunten in de pols, en gaan zo misselijkheid tegen. Ze zijn er in allerlei leuke kleuren en printjes, dus waarschijnlijk vindt je kind het nog leuk om ze te dragen ook. Wel tijdig even aan denken: ze moeten een halfuur voor vertrek al omgedaan worden.
   
 2. Gemberpoeder of - druppels. Met water innemen. Baat het niet, dan schaadt het niet.
   
 3. Cinnarizine. Bij de meeste mensen beter bekend als Primatour. Weetje: het is eigenlijk een anti-allergiemiddel. Doet dus niks tegen de wagenziekte zelf, maar het gaat misselijkheid tegen en maakt een beetje slaperig. Let op: niet elk middel met cinnarizine is geschikt vanaf dezelfde leeftijd.
   
 4. Cocculine (homeopathisch). Verkrijgbaar in tabletvorm en als pleister, en ook geschikt voor kinderen. Ze worden er trouwens ook niet slaperig van; of dat een voordeel is of nadeel, mag je zelf beslissen. Er zijn trouwens meer dan zestig homeopathische middelen tegen reisziekte, dit is de bekendste.
   
 5. Er zijn mensen die zweren bij een watje in één oor. Rechtshandig? Stop het watje dan in het linkeroor. En vice versa. Zou het evenwichtsorgaan door afgeleid worden.
   
 6. Last but not least: zorg voor een fikse voorraad spuugzakjes, snoetenpoetsers en schone kleren. Eh nee, geen behandeling, maar wel een life saver.

Goede reis!

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

te doen kinderen Texel
Beeld: Unsplash

Brede stranden, mooie natuur en het relaxte eilandleven: Texel is met recht een topbestemming voor een fijne familievakantie. En dit is er allemaal te doen met kinderen.

Het piratenschip

Texel met kinderen

Schip ahoy! In de jachthaven van Oudeschild ligt een 35 meter lang ‘scheepswrak’: een piratenboot dat tot enorm speeltoestel is omgebouwd. Laat je kids uitrazen op de klimnetten, de lange glijbaan of de loopbrug.

 

Klimmen

Zijn jouw kinderen kleine stuiterballen met veel energie en een portie lef? Dan maak je ze heel blij met een bezoekje aan Klimmen Enzo. In dit klimpark kunnen ouders en kinderen vanaf 1.30 meter verschillende klimparcoursen volgen of de uitdaging aangaan op een klimwand.

 

Lammetjes knuffelen

Texel met kinderen

Bijna het hele jaar door zijn er op Schapenboerderij Texel lammetjes te bewonderen. Deze wollige beestjes dartelen niet alleen vrolijk door het weiland, maar laten zich ook nog eens graag aaien en knuffelen door bezoekers.  Er zijn ook dwerggeitjes, kippen, varkens, loopeenden, konijnen, pony's en een ezel. Jullie kunnen rollen in het stro, picknicken op het boerenerf en ponyrijden, en daarna iets drinken in de boerderijwinkel. Ook leuk: iedere dag is er een demonstratie schapendrijven met honden.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: 5x uitjes voor stoere kinderen >

 

Garnalen vangen (en zeehonden spotten)

Texel met kinderen

Voor de avonturiers! Maak een zogeheten droogvaltocht op de Waddenzee. Een schipper neemt jullie mee de zee op. Onderweg zet hij het schip tegen een drooggevallen zandplaat aan, waar jullie op onderzoek kunnen uitgaan (oude kleren en laarzen zijn aan te raden). Een gids vertelt over alles wat leeft in de Waddenbodem. Daarna kunnen de kinderen op ontdekkingstocht met een schepnetje om garnalen, krabbetjes en andere beestjes te vangen – geen zorgen, deze worden later weer in zee geworpen. En met een beetje mazzel spotten jullie ook nog wat zeehonden op de zandbanken.
 

Het Sommeltjespad

Dit gaat vooral de fantasierijke kinderen erg aanstaan: volgens een legende wonen er op Texel zogeheten Sommeltjes, een soort aardmannetjes. Op een oude grafheuvel in de buurt van De Waal zouden de Sommeltjes samenkomen om bij het maanlicht te dansen. Komt een aardmannetje in de zon, dan verandert hij pardoes in een steen. Het Sommeltjespad in natuurgebied De Dennen speelt leuk op dit verhaal in. Dit kindernatuurpad (een route van 1,5 kilometer, dus perfect voor kleintjes) stimuleert kinderen om goed om zich heen te kijken, op zoek naar de stenen figuren (Sommeltjes) langs de route.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

 

goedkope-gratis-uitjes-kinderen

Dat je aan een gezellige dag weg met kinderen echt geen bakken geld hoeft kwijt te zijn, bewijzen we met onderstaand lijstje: negen low budget (en soms zelfs gratis) uitjes met kinderen.

1. Open dagen


Houd de lokale krant goed in de gaten (gratis bij je in de brievenbus of kijk op internet in de agenda van zo’n krant) voor open dagen van bedrijven en instellingen. Zo is er geregeld een open dag in het ziekenhuis, een bakkerij of bij de brandweer bijvoorbeeld. Vaak zijn deze dagen volledig ingesteld op kinderen of zijn er speciale kinderactiviteiten.


 

2. Kinderboerderij


Knuffelen met geiten of konijnen aaien: altijd leuk. Vaak hebben kinderboerderijen ook een speeltuin, dus is je kind alle dieren even beu, kan-ie gewoon in de touwen gaan hangen. Inspiratie nodig? Wij hebben de 8 leukste kinderboerderijen in Nederland voor je op een rij gezet.

 

Lees ook
9x kindvriendelijke uitjes met de trein >

 

3. Geocoaching


Het enige wat je nodig hebt: een smartphone met de Geocoaching-app of een GPS. Samen met je kind ga je op zoek naar schatten (zogenaamde geocaches). Er zijn meer dan 2.8 miljoen geocaches verstopt, verdeeld over 180 landen. De kans dat jullie een schat vinden, is dus heel groot. Hoe het precies werkt? Bekijk onderstaande video en je bent meteen verkocht.


 

4. Bezoek Ikea


Wat? Ja hoor. Ideaal op een regenachtige dag. De kinderen kunnen zich uitleven in Smalland en als ze daar klaar zijn, kunnen ze alle banken uitproberen. Hebben jullie honger, dan is er ook voor drie keer niets een lunch te krijgen. Loop trouwens niet met een volle tas de deur uit, want dan heeft die dag je alsnog veel knaken gekost ;).


 

5. Wandelen of fietsen


Niets lekkerder dan een goede wandeling of fietstocht maken door de natuur. Je kind leert nog wat van alle bloemen- en insectensoorten en jij kan een frisse neus halen. Hebben jullie een openbare speeltuin in de buurt, dan kunnen jullie daar even pauzeren of fiets langs de plaatselijke snackbar om een ijsje te halen. 
 

 

6. Vliegtuigen spotten


Kost je (naast benzine- of reiskosten) helemaal niets en kinderen zijn hier dol op. Neem een verrekijker mee, check Vliegtuigspotter.nl voor de actuele start- en landingsbanen, spottersplaatsen en routebeschrijvingen en je hebt gegarandeerd een leuke dag. Neem je eigen eten en drinken mee om het écht low budget te houden.

 

7. Bloemen plukken

Niets leuker dan verrast worden met een mooie bos bloemen. Niet uit de winkel, maar geplukt door je eigen kind, in een pluktuin. Voor de leukste pluktuinen in Nederland moet je hier zijn.

 

8. Middag strand

In het zand spelen, vliegeren of uitwaaien: het strand is altijd een goed idee. Helemaal met deze 9 strandspelletjes met kinderen (waarvoor je niet hoeft te sjouwen).

 

9. Speurtocht

Ga het park of het bos in en houd samen met je kind een speurtocht. Met de app ‘Troovie’ stippel je zelf heel simpel een speurtocht. De app is gratis te downloaden in de App store en Google Play, maar voor grotere speurtochten moet je een bijdrage betalen.

 

Meer low budget uitjes met kinderen vind je hier.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >