Onderzoek: hierdoor eet jouw kind voortaan wel alle groenten op

14.08.2017 06:04
onderzoek-kind-groenten

Kennen we allemaal: kinderen die weigeren groenten te eten. Ben je dat gevecht aan de eettafel beu? Australische onderzoekers hebben de oplossing.

Zij zeggen dat het niet ligt aan het soort eten, maar aan de manier waarop je de groenten aan kinderen geeft.

 

Eén stuk

Tijdens het onderzoek kregen 72 basisschoolleerlingen twee dagen achter elkaar een broodtrommel met 500 gram wortels. De ene dag een hele wortel, de andere dag in kleine stukjes gesneden. En wat bleek? De kinderen aten acht tot tien procent meer wortel wanneer het in één stuk werd meegegeven. Sommige kinderen aten zelfs de hele wortel op.

 

Lees ook
Dit meisje (3) in ‘groentejurken’ is een regelrechte hit op Instagram >

 

‘Makkelijker’

“Dit laat zien dat ouders beter hele stukken groenten kunnen meegeven als ze willen dat hun kinderen meer groenten eten”, aldus onderzoeksleider Gie Liem. “En het is nog makkelijker voor de ouders, ook.”

 

Perspectief

Een logische uitkomst, zegt opvoedkundige Marina van der Wal tegen Editie NL. “Kinderen zien de wortels nog niet in perspectief. Zij zien niet dat die ene wortel dezelfde hoeveelheid is als kleine stukjes.” Ook het Voedingscentrum kan zich vinden in het onderzoek. “Als een kind een berg met eten ziet, is de kans groter dat hij er helemaal niet aan wil beginnen.”