Kruidig brood

500 g bloem | 10 g gist | ½ el zout | ½ el suiker | 340 ml lauwwarm water | ½ el olijfolie | 1 ui, fijngesnipperd | 2 teentjes knoflook, geplet | 75 g verse Italiaanse kruiden, fijngehakt | 100 g kaas, geraspt | met room-boter ingevet cakeblik van 25 cm

Meng bloem, gist, zout en suiker en voeg de helft van het water toe. Meng goed door en voeg het resterende water toe terwijl je kneed tot het een soepel deeg is. Doe over in een met olie ingesmeerde kom, dek af met een theedoek en laat rijzen tot het dubbele. Bak in de tussentijd de ui en knoflook even glazig in boter. Haal het deeg uit de kom zodra het gerezen is en rol uit tot een deegflap van 50 x 25 cm. Beleg met het uiknoflook-mengsel, de kruiden en kaas. Houd wat kaas achter. Snijd de deegflap in drie stroken in dezelfde breedte als je cakeblik. Snijd deze drie stroken weer in drie stukken, op de hoogte van je cakeblik. Leg ze zijdelings in het cakeblik. Je plakken deeg staan nu dus rechtop tegen elkaar. Dek af met plasticfolie en laat 30 minuten rijzen terwijl je de oven voorverwarmt op 190 °C. Verwijder de folie, strooi de rest van de geraspte kaas erover en bak in 55-60 min. tot het goudbruin en gaar is.  

 

Bieten lasagne

Voor 4 pers 8 bieten van verschillende kleuren | 3 el olijfolie | 3 uien, fijngesnipperd | 60 g roomboter | 60 g bloem | 500 ml slagroom | peper en zout | snufje nootmuskaat | 1 el rozemarijn, fijngehakt | 1 el tijm, fijngehakt | 100 g geitenkaas | 50 g Parmezaanse kaas, geraspt | rucola | bieslook |
ovenschaal | steelpan

Verwarm de oven voor op 225 °C. Borstel de bieten schoon onder de kraan, droog af en verpak per stuk in aluminiumfolie. Rooster in een ovenschaal circa 45-60 min. Laat even afkoelen. Fruit de uien met de olijfolie langzaam, tot ze glazig zijn. Draai de temperatuur van de oven terug naar 180 °C. Smelt de roomboter in een steelpannetje, voeg bloem toe en roer tot er een papje ontstaat. Laat even garen en voeg dan al roerend beetje bij beetje de slagroom toe. Laat nog even indikken en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Snijd bieten in dunne plakken en bouw de lasagne op in een kleine ovenschaal. Eerst een laagje biet, daarna een schepje uien en vervolgens een scheut saus enz. Strooi wat rozemarijn en tijm over de lasagne, verdeel er geitenkaas over en eindig met Parmezaanse kaas. Bak 30 minuten en serveer met een handje rucola en verse bieslook.  

 

Etonmess

Voor 6 pers Kant-en-klare meringue | 400 ml slagroom | 4 el vanillesuiker | doosje bosvruchten uit de vriezer Zelf meringue maken: 2 eiwitten | 100 g poedersuiker | 2 tl maizena | 1 tl neutrale azijn | 4 glazen tbv serveren

Breek de meringue in stukken en maak een laagje onder in elk glas. Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en doe een toefje in het glas. Schep er een eetlepel vruchten op en herhaal de laagjes. Eindig met fruit.Zelf meringue maken: Verwarm de oven voor op 140 °C. Klop de eiwitten in een vetvrijekom tot het schuimig is. Voeg poeder-suiker toe en klop tot stijve pieken. Zeef de maïzena boven de kom, voeg azijn toe en vouw door het eiwit tot het is opgenomen. Maak van het eiwit hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif in de oven. Draai de temperatuur naar 110 °C en bak een minuut of 30, of tot de meringue aan de buitenkant droog zijn en aan de binnenkant zacht. Check regelmatig want de oventijd is afhankelijk van het formaat van je schuim. Ze mogen niet te bruin worden. Laat de meringue afkoelen in de oven en verwerk verder zoals boven.

Promotie
boodschappen
getty images

Lang leve efficiëntie, zeker wat betreft het huishouden. Hier vijf tips om het doen van je boodschappen nog slimmer aan te pakken, zodat je tijd (en geld) over houdt voor andere leuke dingen met je gezin. 

Wist je dat als je je boodschappen goed plant en alles uit je koelkast ook daadwerkelijk op je bord belandt, je zo’n € 145 per persoon per jaar kunt besparen? Tijd voor een stukje technologie. De nieuwe Receptenapp van het Voedingscentrum gaat je namelijk helpen. 

Plan de week vooruit

Dit lijkt veel werk maar als je het eenmaal hebt gedaan, ben je jezelf de rest van de week dankbaar. Je kunt in één keer boodschappen doen en je weet precies wat jullie gaan eten. Scheelt op de dag zelf enorm en zo kun je wat rustiger je kind ophalen van school of de opvang.

Check wat je nog heb liggen

Niet alleen goed voor het milieu, ook voor je portemonnee. Kijk dus wat je nog hebt liggen in de koelkast, voorraadkast of fruitschaal. Wees creatief en bedenk wat je kunt maken met deze producten. Of gebruik de Receptenapp, daar kun je eten ‘opslaan’ in de digitale koelkast. Je krijgt dan handige suggesties voor maaltijden met wat je nog in huis hebt.

Deel je boodschappenlijst met je partner

Als jullie allebei de Receptenapp hebben, dan kun je een groep aanmaken en het boodschappenlijstje met elkaar delen. Degene die onderweg is naar de supermarkt kan het gelijk zien als de ander nog een last minutetoevoeging heeft gedaan. 

Houd je aan je boodschappenlijstje

Dit kan lastig zijn, zeker als je met honger boodschappen gaat doen. Als je je aan je boodschappenlijstje houdt en je niet laat verleiden door een speciale actie, voorkom je dat je eten in huis haalt waar je uiteindelijk niets mee doet. Beetje streng, maar wel slim.

Maak gebruik van Sjef

Wie? Sjef is de handige tool in de Receptenapp waar je al je vragen over eten kunt stellen. Van ‘Waar bewaar ik een paprika?’ tot ‘Ik lust geen boontjes, waarmee kan ik die vervangen?’ Sjef is je man.  

Je downloadt de Receptenapp van het Voedingscentruhier.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

veilig barbecue kinderen
Beeld: Unsplash

Heerlijk om op een mooie zomeravond die BBQ op te stoken voor een paar lekkere worstjes en hamburgers. Maar de combinatie van vuur en kleine kinderen kan gevaarlijk zijn. Hierbij tips voor een veilige (en lekkere) barbecue.

Veilig aansteken

Om veilig te barbecueën – zeker als er kleine kinderen in de buurt zijn – gebruik je het liefst briketten om de boel op te stoken. Briketten veroorzaken namelijk minder vonken dan houtskool, ook branden ze langer en gelijkmatiger door. Gebruik daarbij aanmaakblokjes, maar nooit spiritus of benzine. Dat kan namelijk voor steekvlammen zorgen. Zet de barbecue op een vlakke ondergrond zodat ie niet makkelijk omvalt, en hou ‘m uit de buurt van struiken en parasols.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: 11x goedkoop uiteten met kinderen >

 

Kinderen uit de buurt houden

Wellicht ten overvloede, maar wel belangrijk om te benadrukken: hou kinderen uit de buurt van een hete barbecue. Geef ze duidelijke instructies dat ze op een andere plek moeten spelen en niet langs de BBQ mogen lopen/fietsen/springen. Maak desnoods met stoepkrijt een markering: niet over deze lijn komen. Ruim een kwart van de mensen die zich na een barbecue-ongeval melden bij de eerste hulp zijn kinderen jonger dan 5 jaar, dus je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn.  Ook een aanrader: zet een emmer water naast de BBQ. Mocht er een ongelukje gebeuren, dan kun je hiermee meteen een brandwond koelen of een brandend kledingstuk blussen. Klaar met barbecueën? Doe dan de deksel op de BBQ of bedek de smeulende briketten met zand.

 

Aanraders voor op de bbq

De meeste kinderen zijn gek op worstjes, speklapjes of een lekkere hamburger. Maar ook spiesjes zijn een grote favoriet. Zelfs de fanatiekste groenteweigeraar kan een kleurig stokje met champgnons, gourgette, gele paprika, zoete aardappel en rode ui moeilijk weerstaan. Vergeet ook de klassieker niet: marshmallows op een stokje, eventueel afgewisseld met wat aardbeien. Ronduit verrukkelijk.

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >