We kregen een brief van de burgemeester. Een leegstaand, voormalig bejaardentehuis bij ons in de buurt zou onderdak gaan bieden aan asielzoekers. De burgemeester beloofde extra mankracht in te zetten om de boel in de gaten te houden, we hoefden ons geen zorgen te maken.

Ik had de brief koud gelezen, of de deurbel ging. Dochterlief stormde de trap af om open te doen (zij vindt dat nog leuk, net als het opnemen van de telefoon, terwijl ik denk: o god, wie is dat nou weer?)

More content below the advertising

‘Mama! Ze willen je handtekening!’

‘Ze’ bleek een overbuurman, die zodra ik in de deuropening verscheen, een monoloog afstak over procedurefouten bij de gemeente en andere redenen waarom we de asielzoekers moesten weren. Hij benadrukte dat hij echt geen racist was, maar een weldenkend mens dat gewoon PvdA stemde. Op de een of andere manier leek het me niet
handig om in discussie te gaan. Ik weigerde vriendelijk mijn handtekening te zetten, en sloot de deur.

Dochterlief vroeg met grote ogen wat er aan de hand was. Ik hurkte voor haar neer, pakte haar handen en legde uit dat er heel veel mensen op de wereld zijn die geen huis hebben. Dat het oorlog is, in de landen waar die mensen wonen. Dat die mensen naar ons land komen omdat het hier wel veilig is. Dat die mensen heel nare dingen hebben meegemaakt en niks meer hebben. Dat ik vind dat al die mensen hier welkom zijn, en delen leuker is dan alles voor jezelf te houden. Ik merkte dat ik steeds harder ging praten. Vermoedelijk liep ik er rood van aan. In elk geval vond dochterlief het genoeg; ze zette de televisie aan en vroeg of ze nog een kerstkransje mocht.

In de weken die volgden gingen de handtekeningenacties door. ‘Daar doen wij niet aan mee’, verkondigde dochterlief keer op keer aan de deur.

Maar toen de asielzoekers eenmaal in het bejaardentehuis waren neergestreken en ik voorstelde taartjes voor ze te bakken, vergat ze haar goeie gedrag per ongeluk even.
‘Maar ik wil zelf taartjes eten!’

Ik hurkte neer, pakte haar handen en vertelde opnieuw over al die mensen zonder thuis. Dochterlief knikte van o ja, dat was ook zo, en we bakten de mooiste taartjes ooit.

Eva deelt haar recept voor appelroosjes in bladerdeeg. Hoe je dat maakt, lees je in Kek Mama 13-2015. Klik hier om meer te lezen van columnist Eva.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Een hotdog gaat er bij je kind natuurlijk altíjd wel in. Daarom de leukste (en lekkerste) hotdog restaurants op een rij: smullen maar.

Dogma Hotdogbar – Utrecht

Van een Dwaze Dienaar, tot een Gruwelijk Gebed en een Pittige Pelgrim: de namen van de hotdogs op de menukaart zijn hier al leuk. Dat kinderen er meer dan welkom zijn, blijkt wel uit de naam die ze voor de hotdog voor kleintjes hebben gegeven: het Keurige Kind. Een heerlijk varkensworstje met krokante uitjes en friet. 

More content below the advertising

 

Bulls & Dogs – Amsterdam

hotdog restaurants

De eerste hotdogbar van onze hoofdstad. Je bestelt er heerlijke hotdogs, maar ook milkshakes, burgers en wijn of cocktails. Voor de kinderen is er limonade of een sapje. Alle hotdogs zijn gemaakt door een lokale slager volgens eigen recept – niet geserveerd op een traditioneel broodje, maar op een Duitse pretzel.

 

Lees ook:
13x goedkoop uit eten met kinderen >

 

Hotdog Point – Den Haag

Een worstje van kip, rund of een vegetarische variant: bij Hotdog Point in Den Haag heb je volop keuze. Op het menu staan vijf verschillende soorten hotdogs – van de New Yorkse tot een Mexicaanse variant of zelfs één uit Marrakech – en voor kinderen is er een kindermenu.

 

Dwars Hotdogbar – Tilburg

hotdog restaurants

Het is prima toeven bij dit hotdogrestaurant: of je nou zin hebt in een kipdog, een runddog of liever half om half. Als side dish kies je voor zoete aardappelfrietjes of nacho’s en je maaltijd is compleet. Handig: alle hotdogs zijn ook vegetarisch te bestellen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Wat eten we vandaag? Pasta natuurlijk. Daarmee scoor je makkelijk punten. 

1.     Het is nooit saai

Pasta met tomatensaus, groene pesto of witte roomsaus. Spaghetti, lasagne of een pasta-ovenschotel. Vegetarisch, met vis of vlees. Doordeweekse pasta of een uitsloof-maaltijd. Met pasta kun je alle kanten op. Wissel één ingrediënt en er staat weer iets heel nieuws op tafel. Kleine moeite, groot effect.

More content below the advertising

2.     Je krijgt er (bijna) alle kinderen mee stil

Geen zin in gezeur aan tafel? Dan zit je met pasta met rode saus (bijna) altijd goed. Er zijn weinig kinderen die er niet gek op zijn. De reden? Volgens het Centrum voor Smaakonderzoek komt dat omdat pasta glad en soepel is én een neutrale smaak heeft. 
Welke pastasauzen en recepten vinden kinderen het allerlekkerst? In deze grappige video vertellen ze het zelf.

3.     Het is snel en makkelijk

Pasta koken, saus erover en buon appetito! Binnen een half uur zit je aan tafel. Ook fijn: je hoeft er meestal niet eens voor langs de supermarkt. Vaak heb je wel een restje groente, vlees of kaas in huis, verse tomaten of een lekkere pot pastasaus. En vergeet niet: less is more. Doe als de Italianen en houd het bij de kleuren van de Italiaanse vlag. Rood staat voor tomaten(saus), wit voor kaas en groen voor een beetje basilicum.
Recept: Snelle Pasta Bolognese Ovenschotel

4.     Je kunt kinderen verleiden met vormpjes en gezichtjes

Pasta is er in alle soorten en maten. Lopen je kinderen niet warm voor penne of macaroni? Probeer ze dan eens te verleiden met strikjes, tricolori of pasta in de vorm van Dora en Spongebob. Of leef je uit met leuke gezichtjes van spaghetti. Zij blij, jij blij.

5.     Je kunt er heel wat groente in (ver)stoppen

Met gemak pureer je een hele broccoli door de pastasaus en courgettespaghetti is onder een laag lekkere saus bijna niet van ‘echt’ te onderscheiden. En wat dacht je van alle tomaten die ze al pasta-etend binnen krijgen? In de Heinz [Seriously] Good Pastasauzen zitten bijvoorbeeld minstens 7* zongerijpte tomaten.


6.     Je kunt makkelijk slimme keuzes maken

Het is niet ingewikkeld om een verantwoorde maaltijd op tafel te zetten. Zo zit volkorenpasta vol met vezels en eiwitten. Of probeer eens pompoenlasagne of linzenpasta.

Handig voor in huis

Snel, serieus lekker en dus altijd handig om in huis te hebben: één van de zeven Heinz [Seriously] Good Pastasauzen. Bijvoorbeeld Heinz [Seriously] Good Pastasaus Bolognese, een pastasaus met 100% rundvlees van hoge kwaliteit. Elke pot bevat minstens 7* zongerijpte tomaten en geen kunstmatige smaakstoffen of conserveermiddelen.
* Berekend op basis van een gemiddeld gewicht van 80 gram per tomaat

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >