We kregen een brief van de burgemeester. Een leegstaand, voormalig bejaardentehuis bij ons in de buurt zou onderdak gaan bieden aan asielzoekers. De burgemeester beloofde extra mankracht in te zetten om de boel in de gaten te houden, we hoefden ons geen zorgen te maken.

Ik had de brief koud gelezen, of de deurbel ging. Dochterlief stormde de trap af om open te doen (zij vindt dat nog leuk, net als het opnemen van de telefoon, terwijl ik denk: o god, wie is dat nou weer?)

‘Mama! Ze willen je handtekening!’

‘Ze’ bleek een overbuurman, die zodra ik in de deuropening verscheen, een monoloog afstak over procedurefouten bij de gemeente en andere redenen waarom we de asielzoekers moesten weren. Hij benadrukte dat hij echt geen racist was, maar een weldenkend mens dat gewoon PvdA stemde. Op de een of andere manier leek het me niet
handig om in discussie te gaan. Ik weigerde vriendelijk mijn handtekening te zetten, en sloot de deur.

Dochterlief vroeg met grote ogen wat er aan de hand was. Ik hurkte voor haar neer, pakte haar handen en legde uit dat er heel veel mensen op de wereld zijn die geen huis hebben. Dat het oorlog is, in de landen waar die mensen wonen. Dat die mensen naar ons land komen omdat het hier wel veilig is. Dat die mensen heel nare dingen hebben meegemaakt en niks meer hebben. Dat ik vind dat al die mensen hier welkom zijn, en delen leuker is dan alles voor jezelf te houden. Ik merkte dat ik steeds harder ging praten. Vermoedelijk liep ik er rood van aan. In elk geval vond dochterlief het genoeg; ze zette de televisie aan en vroeg of ze nog een kerstkransje mocht.

In de weken die volgden gingen de handtekeningenacties door. ‘Daar doen wij niet aan mee’, verkondigde dochterlief keer op keer aan de deur.

Maar toen de asielzoekers eenmaal in het bejaardentehuis waren neergestreken en ik voorstelde taartjes voor ze te bakken, vergat ze haar goeie gedrag per ongeluk even.
‘Maar ik wil zelf taartjes eten!’

Ik hurkte neer, pakte haar handen en vertelde opnieuw over al die mensen zonder thuis. Dochterlief knikte van o ja, dat was ook zo, en we bakten de mooiste taartjes ooit.

Eva deelt haar recept voor appelroosjes in bladerdeeg. Hoe je dat maakt, lees je in Kek Mama 13-2015. Klik hier om meer te lezen van columnist Eva.

veilig barbecue kinderen
Beeld: Unsplash

Heerlijk om op een mooie zomeravond die BBQ op te stoken voor een paar lekkere worstjes en hamburgers. Maar de combinatie van vuur en kleine kinderen kan gevaarlijk zijn. Hierbij tips voor een veilige (en lekkere) barbecue.

Veilig aansteken

Om veilig te barbecueën – zeker als er kleine kinderen in de buurt zijn – gebruik je het liefst briketten om de boel op te stoken. Briketten veroorzaken namelijk minder vonken dan houtskool, ook branden ze langer en gelijkmatiger door. Gebruik daarbij aanmaakblokjes, maar nooit spiritus of benzine. Dat kan namelijk voor steekvlammen zorgen. Zet de barbecue op een vlakke ondergrond zodat ie niet makkelijk omvalt, en hou ‘m uit de buurt van struiken en parasols.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: 11x goedkoop uiteten met kinderen >

 

Kinderen uit de buurt houden

Wellicht ten overvloede, maar wel belangrijk om te benadrukken: hou kinderen uit de buurt van een hete barbecue. Geef ze duidelijke instructies dat ze op een andere plek moeten spelen en niet langs de BBQ mogen lopen/fietsen/springen. Maak desnoods met stoepkrijt een markering: niet over deze lijn komen. Ruim een kwart van de mensen die zich na een barbecue-ongeval melden bij de eerste hulp zijn kinderen jonger dan 5 jaar, dus je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn.  Ook een aanrader: zet een emmer water naast de BBQ. Mocht er een ongelukje gebeuren, dan kun je hiermee meteen een brandwond koelen of een brandend kledingstuk blussen. Klaar met barbecueën? Doe dan de deksel op de BBQ of bedek de smeulende briketten met zand.

 

Aanraders voor op de bbq

De meeste kinderen zijn gek op worstjes, speklapjes of een lekkere hamburger. Maar ook spiesjes zijn een grote favoriet. Zelfs de fanatiekste groenteweigeraar kan een kleurig stokje met champgnons, gourgette, gele paprika, zoete aardappel en rode ui moeilijk weerstaan. Vergeet ook de klassieker niet: marshmallows op een stokje, eventueel afgewisseld met wat aardbeien. Ronduit verrukkelijk.

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

alcoholvrije cocktails
Beeld: Unsplash

De Tequila Sunrise, Mojito en Cosmopolitan: superlekker, maar waarom niet eens een alcoholvrije cocktail? Minstens zo verrukkelijk en ideaal voor een snikhete zomerdag. Wij zetten daarom een aantal alcoholvrije cocktails voor je op een rij.

1. Virgin Mojito

Snijd een limoen in partjes en verdeel ze met een paar blaadjes munt over een aantal longdrinkglazen. Strooi in elk glas wat rietsuiker en stamp met een pollepel de suiker, limoen en munt fijn, zodat de smaken vrijkomen. Hak een paar ijsblokjes in stukjes en vul de glazen met bruiswater, bijvoorbeeld 7up. Rietje erbij en drinken maar.
 

2. Safe sex on the beach

De zon in je glas, maar dan zonder wodka. En heel simpel te maken: vul een glas met ijsblokjes, giet er tegelijkertijd cranberry-, grapefruit- en sinaasappelsap op (van elk ongeveer 100 ml) en garneer op de rand met een opengesneden cranberry.

 

Lees ook:
8x leuke cocktailbars in Nederland >


 

3. Nada Colada

Dit is een zalige cocktail als je van kokos en ananas houdt. Open een verse kokosnoot (of handiger: koop een pakje kokosmelk), snijd 'm in stukken en rasp de kokos heel fijn. Meng de kokos (of de melk) met ananassap en klaar ben je. Gebruik je kokosmelk? Koop dan wat losse stukjes kokos in de supermarkt, rasp die fijn en strooi ze over je cocktail.


4. Mango Martini

Een pittige cocktail voor een hete zomerdag. Schenk 2,5 deel mangosap in een ijsshaker en mix dat met het sap van een halve limoen. Snijd een verse rode peper en voeg naar smaak toe. Of gebruik, voor iets minder spice, een paar druppels tabasco.
 

5. Chocolata

Verwarm 200 milliliter melk in een pan en doe er beetje voor beetje 150 gram melkchocolade bij, in stukjes. Roer goed tot de chocolade is opgelost. Laat het goed afkoelen en zet het mengsel daarna in de koelkast. Schenk het een uur later in een cocktailshaker, voeg wat vanillesiroop en stukjes ijs toe en roep je kinderen, want die gaan hier zeker weten ook van smullen.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >