In samenwerking met Kek Mama

Dít moet je weten over vegetarisch vlees

13.07.2021 14:09

Elke dag dierlijk vlees eten is niet meer van deze tijd: meer dan de helft van de Nederlanders eet minimaal drie dagen per week geen vlees van dieren. Vegetarische of vegan alternatieven zijn hierdoor niet meer weg te denken op het menu.
 

Van vegan burgers tot vegatarische spekjes, je kunt er niet meer omheen. Er liggen steeds meer varianten in de supermarkt en ook steeds meer Nederlanders eten het graag. Geen enkele Europeaan eet namelijk zo veel plantaardige alternatieven voor vlees als de Nederlander. Toch bestaan er nog veel misverstanden over. Weet jij feit van fabel te onderscheiden?

Vleesvervangers verlagen je ecologische voetafdruk

Feit. De Vegetarische Slager heeft uitgerekend dat je bij een maaltijd voor vier personen al snel 5,6 kg CO2 bespaart wanneer je een hamburger van dierlijk vlees vervangt door hun Bofkipburger. Dat komt neer op 82 procent minder uitstoot wanneer je een minstens zo lekkere burger op tafel zet met ‘het nieuwe vleesch’. De CO2 die je daarmee bespaart staat ongeveer gelijk aan een uur douchen, 25 kilometer autorijden of vijf keer de was drogen in de droger.  

Vegetarisch vlees is goed voor het milieu, maar niet voor je gezondheid 

Fabel. Natuurlijk zijn – net als bij dierlijke producten – niet alle vleesvervangers even gezond. Er zijn producten die veel verzadigde vetten, zout en suiker bevatten. Maar er zijn ook veel vleesvervangers waar je met een gerust hart van kunt smullen. De Vegetarische Slager streeft met een nieuwe generatie vleeschproducten naar een heerlijk alternatief voor vlees, dat ook de voedingswaarde van dierlijk vlees evenaart. 

Het nieuwe vleesch doet niet onder voor dierlijk vlees

Feit. Uit onderzoek van de Vegetariërsbond blijkt dat veel mensen stoppen met vlees eten omdat ze een steentje willen bijdragen aan een beter milieu en het dierenwelzijn. Ze schrappen vlees meestal niet van het menu omdat ze het niet lekker vinden. De Vegetarische Slager maakt daarom vegetarische en vegan producten die qua smaak identiek zijn aan dierlijk vlees, speciaal voor vleesliefhebbers die met het nieuwe vleesch graag de smaakbeleving van vlees willen blijven ervaren. Zo kunnen vleesliefhebbers makkelijk de overstap maken van dierlijk naar vegetarisch of plantaardig vleesch. 

Koken met vegetarische vleesproducten is saai

Fabel. Vleesvervangers zijn er in steeds meer soorten. Als broodbeleg, snacks en barbecueklassiekers bijvoorbeeld. Barbecuekoning Jord Althuizen is erg te spreken over barbecueën met het nieuwe vleesch. Hij heeft 16 heerlijke vegetarische en vegan babecue-recepten bedacht om te laten zien dat je niet alleen kunt barbecueën met dierlijk vlees. Één van die lekkere recepten is de Hollandse vegan Ereburger. Een smakelijk eerbetoon aan de Nederlandse keuken met een knapperige rösti, frisse salsa en natuurlijk de ongekende sappigheid van de gegrilde Ereburger. 

Meer vegetarische barbecue-recepten

Heb je de smaak te pakken en wil je meer vegetarische barbecuegerechten proberen? Kijk voor de 16 barbecue-recepten van Jord Althuizen op de website van De Vegetarische Slager en doe inspiratie op voor de volgende barbecue. Beleef zelf dat een avondje grillen minstens zo lekker en gezellig is met het nieuwe vleesch. 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >