Promotie
boodschappen
getty images

Lang leve efficiëntie, zeker wat betreft het huishouden. Hier vijf tips om het doen van je boodschappen nog slimmer aan te pakken, zodat je tijd (en geld) over houdt voor andere leuke dingen met je gezin. 

Wist je dat als je je boodschappen goed plant en alles uit je koelkast ook daadwerkelijk op je bord belandt, je zo’n € 145 per persoon per jaar kunt besparen? Tijd voor een stukje technologie. De nieuwe Receptenapp van het Voedingscentrum gaat je namelijk helpen. 

More content below the advertising

Plan de week vooruit

Dit lijkt veel werk maar als je het eenmaal hebt gedaan, ben je jezelf de rest van de week dankbaar. Je kunt in één keer boodschappen doen en je weet precies wat jullie gaan eten. Scheelt op de dag zelf enorm en zo kun je wat rustiger je kind ophalen van school of de opvang.

Check wat je nog heb liggen

Niet alleen goed voor het milieu, ook voor je portemonnee. Kijk dus wat je nog hebt liggen in de koelkast, voorraadkast of fruitschaal. Wees creatief en bedenk wat je kunt maken met deze producten. Of gebruik de Receptenapp, daar kun je eten ‘opslaan’ in de digitale koelkast. Je krijgt dan handige suggesties voor maaltijden met wat je nog in huis hebt.

Deel je boodschappenlijst met je partner

Als jullie allebei de Receptenapp hebben, dan kun je een groep aanmaken en het boodschappenlijstje met elkaar delen. Degene die onderweg is naar de supermarkt kan het gelijk zien als de ander nog een last minutetoevoeging heeft gedaan. 

Houd je aan je boodschappenlijstje

Dit kan lastig zijn, zeker als je met honger boodschappen gaat doen. Als je je aan je boodschappenlijstje houdt en je niet laat verleiden door een speciale actie, voorkom je dat je eten in huis haalt waar je uiteindelijk niets mee doet. Beetje streng, maar wel slim.

Maak gebruik van Sjef

Wie? Sjef is de handige tool in de Receptenapp waar je al je vragen over eten kunt stellen. Van ‘Waar bewaar ik een paprika?’ tot ‘Ik lust geen boontjes, waarmee kan ik die vervangen?’ Sjef is je man.  

Je downloadt de Receptenapp van het Voedingscentruhier.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

lekkere_pannenkoekenrecepten

Op vrijdag 22 maart is het Nationale Pannenkoekendag: de dag dat je niet hoeft na te denken over wat je nu weer moet koken, maar gewoon een flinke stapel pannenkoeken op tafel zet. Nog wat creatieve recepten nodig? Deze van Koopmans willen we je niet onthouden.

Wortel-kokospannenkoeken met kaneel

More content below the advertising

Bereidingstijd: 30 minuten

Aantal porties: 12 stuks

Bakgerei: Beslagkom, mixer of garde, Tefal pannenkoekenpan, rasp

 

Ingrediënten

  • 1 pak Koopmans Pannenkoeken Volkoren
  • 750 ml Melk
  • 4 stuks Eieren
  • 50 gram Roomboter (of een scheutje olie)
  • 1 eetlepel Gemalen kaneel
  • 150 gram Geschrapte wortels
  • 80 gram Geraspte kokos
  • 50 gram Grof gehakte walnoten

 

Hoe maak ik wortel-kokos pannenkoeken met kaneel?

  • Stap 1: rasp de wortels.
  • Stap 2: doe de mix in een beslagkom en voeg de melk en de eieren toe.
  • Stap 3: roer het geheel met een mixer of garde tot een glad beslag.
  • Stap 4: roer de kaneel, de geraspte wortel en de kokos door het beslag.
  • Stap 5: verhit een klontje boter of een scheutje olie in een koekenpan.
  • Stap 6: giet wat beslag in de pan, laat het uitlopen over de bodem. Bak de pannenkoeken aan beide zijden goudbruin.
  • Stap 7: garneer de pannenkoek met wat overige geraspte wortel, geraspte kokos en walnoten

Tip: Lekker met ahornsiroop.

 

Spinaziepannenkoeken

Bereidingstijd: 30 minuten

Aantal porties: 12 stuks

Bakgerei: Beslagkom, mixer of garde, Tefal pannenkoekenpan, pollepel

 

Ingrediënten

  • 1 pak Koopmans Pannenkoeken Volkoren
  • 750 ml Melk
  • 4 stuks Eieren
  • 50 gram Roomboter (of een scheutje olie)
  • 450 gram Bladspinazie deelblokjes (uit de vriezer)
  • 1 fles Schenkstroop

 

Hoe maak ik spinazie pannenkoeken?

  • Stap 1: ontdooi de blokjes spinazie.
  • Stap 2: doe de mix in een beslagkom en voeg de melk toe. Voeg al roerende de eieren toe.
  • Stap 3: voeg de ontdooide spinazie toe en meng het met een pollepel door het beslag.
  • Stap 4: verhit een klontje boter of een scheutje olie in een koekenpan. Giet wat beslag in de pan, laat het uitlopen over de bodem. Bak de pannenkoeken aan beide zijden goudbruin.
  • Stap 5: schenk de stroop over de pannenkoeken en rol op.

 

Lees ook
WIN: 15x pannenkoekenpakket t.w.v. €37,50 >

 

Pannenkoeken met chocoladehartjes

Bereidingstijd: 30 minuten

Aantal porties: 12 stuks

Bakgerei: beslagkom, mixer of garde, Tefal pannenkoekenpan, spuitfles

 

Ingrediënten

  • 1 pak Koopmans Pannenkoeken origineel
  • 850 ml
  • Melk 2 stuks
  • Eieren 50 gram
  • Roomboter (of een scheutje olie)
  • 2 eetlepels Cacao poeder

 

Hoe maak ik feestelijke pannenkoeken met chocoladehartjes?

  • Stap 1: doe de mix in een beslagkom en voeg de helft van de melk toe.
  • Stap 2: roer het geheel met een mixer of garde tot een glad beslag.
  • Stap 3: voeg al roerende de rest van de melk en de eieren toe. Schep 1/4e van het beslag in een aparte kom en roer de cacao poeder erdoor. Giet in een spuitfles of gebruik voor de volgende stap een eetlepel.
  • Stap 4: verhit een klontje boter of een scheutje olie in een koekenpan. Spuit verschillende hartjes met het chocolade beslag in de pannenkoekenpan. Giet het normale beslag hier overheen zodra het een beetje is opgedroogd, en laat uitlopen over de bodem. Keer de pannenkoek om zodra ook het normale beslag is opgedroogd en bak nog 1 à 2 minuten.

Tip: Serveer met poedersuiker, stroop en rood fruit.

 

 

Minipannenkoeken met fruit

Ingrediënten

  • 150 g aardbeien
  • 3 bananen
  • 2 eieren
  • 850 ml melk
  • 1 pak Koopmans Pannenkoeken Origineel
  • Bakgerei
  • Koekenpan
  • Mixer met garden
  • 15 satéprikkers
  • Uitsteekvormpje (rond)

 

Hoe maak ik de gezonde kindertraktatie mini pannenkoekjes met fruit?

  • Stap 1: snijd de bananen en aardbeien in plakken.
  • Stap 2: doe de mix in een beslagkom, voeg de helft van de melk toe en roer met behulp van een garde tot een glad beslag. Voeg al roerend de resterende melk en de eieren toe en roer tot een glad geheel.
  • Stap 3: verhit een klontje boter in een koekenpan, schenk met een soeplepel het beslag voor één pannenkoek in de pan en bak aan beide kanten goudbruin. Herhaal deze stap totdat het pannenkoekbeslag op is.
  • Stap 4: steek met een uitsteker (of snijd met een mesje) rondjes uit de pannenkoeken. Rijg een mini pannenkoekje aan een satéprikker, volg met een plakje banaan, een mini pannenkoekje, een plakje aardbei en sluit af met een minipannenkoekje. Herhaal deze stap totdat alle pannenkoekjes op zijn en jouw gezonde kindertraktatie is klaar.

Tip: Serveer ze met stroop en poedersuiker.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief 
gezonde-red-velvet-cake

Heerlijk, een goed stuk 'red velvet', maar man... die calorieën hè. Geen paniek: er is ook een gezonde (en minstens zo lekkere) variant. Hoef je na afloop niet wakker te liggen van een knagend schuldgevoel.

Met dank aan StyleToday.

More content below the advertising

 

Dit heb je nodig

Voor de cake:

  • 100 gram havermeel
  • 100 gram amandelmeel
  • 2 rijpe bananen (liefst bruin)
  • 3 eieren
  • 1 gekookte biet
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 3 eetlepels honing
  • 3 dadels
  • Rauwe cacaopoeder naar smaak

Voor de crème:

  • 4 eetlepels kwark
  • 0,5 theelepel vanille-extract
  • Een paar aardbeien

 

Lees ook
Ongelooflijk, maar waar: deze gender reveal-taarten bestaan écht >

 

Zo maak je 'm

  • Verwarm je oven voor op 180 graden en leg het bakpapier in de vorm.
  • Mix de amandelmeel met de havermeel.
  • Maak een puree van de bananen, eieren, dadels en rauwe biet. Stop deze vervolgens in een grote kom en mix de overige ingrediënten samen tot een massa.
  • Voeg minimaal een theelepel cacaopoeder toe. Wil je meer chocola proeven? Voeg dan meer cacao toe.
  • Schep het beslag in de bakvorm.
  • Bak de cake zo’n 50 minuten. Controleer de cake regelmatig.
  • Laat de cake na het bakken afkoelen. Zodra hij is afgekoeld kan je hem uit de vorm halen en eventueel horizontaal door midden snijden.
  • Meng het vanille-extract met de kwark.
  • Schep de kwark op de eerste laag cake, garneer met aardbeien, nog een dun laagje kwark en eindig met de tweede plak cake. Breng ook op deze een laag kwark en aardbeien aan. Kind kan de was doen.

De foto is ter illustratie.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >