Elke zwangere vrouw weet: vroeg of laat zit een normale spijkerbroek écht niet lekker meer. Tijd voor zwangerschapskleding dus. Maar welke positiekleding heb je allemaal nodig?
Lees verder onder de advertentie
Een handig overzicht.
Zwangerschapskleding kopen
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: je hoeft niet een compleet nieuwe garderobe aan te schaffen als je in verwachting bent. Wat basic zwangerschapskleding is vaak al voldoende. Sommige vrouwen krijgen alleen al rillingen bij het woord ‘positiekleding’ en dragen het liefst zo lang mogelijk normale kleding. Toch is wat meer comfortabele kleding – vooral in het tweede en derde trimester – wel zo prettig. Bovendien groeit niet alleen je buik, maar vaak ook je borsten en heupen. Kleding met een elastische tailleband en weinig tot geen knoopjes op drukkende plekken klinkt dan een stuk lekkerder toch?
Lees verder onder de advertentie
Vanaf wanneer draag je positiekleding?
We schreven het al: sommige vrouwen kopen helemaal geen zwangerschapskleding of stellen het zo lang mogelijk uit. Anderen vermijden strakke spijkerbroeken het liefst al in de vijfde week. Vanaf wanneer heb je zwangerschapskleding nodig? Zwangere vrouwen beginnen gemiddeld na twaalf weken aan hun zoektocht naar positiekleding.
Lees verder onder de advertentie
Welke zwangerschapskleding heb je nodig?
Het assortiment aan zwangerschapskleding wordt steeds groter, dus je kunt de collectie net zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Gelukkig zijn er ook genoeg ‘oude’ kledingstukken die je nog wat langer aan kunt, zoals een stretchy legging en oversized trui.
Over het algemeen heb je deze zwangerschapskleding nodig.
Spijkerbroek
Je spijkerbroek is meestal het eerste kledingstuk dat gaat knellen. De eerste weken los je dat makkelijk op met een elastiek aan de knoop, maar als dat niet meer werkt, is het tijd voor een zwangerschapsjeans. Vanaf wanneer je een zwangerschapsbroek draagt, is dus per vrouw verschillend, maar gemiddeld rond de twaalfde week. Deze broeken hebben lekker veel stretch en komen met een stoffen heupband. Met een zwarte en denim positiebroek kun je alle kanten op. Een zwangerschapstuinbroek is ook leuk.
Lees verder onder de advertentie
Jurk
Voor wie helemaal geen zin heeft om een spijkerbroek te dragen, is een zwangerschapsjurk perfect. Lekker comfortabel én je kunt lekker pronken met die buik. Ook fijn: de meeste zwangerschapsjurken hebben een rond uitgesneden voor- en achterkant, waardoor hij niet snel omhoog kruipt. Deze jurken kun ook na de zwangerschap nog prima dragen.
In de herfst- of wintermaanden is het lekker om een legging of panty onder je jurk te dragen. Speciale zwangerschapspanty’s hebben wat extra ruimte voor je buik, om knelling te voorkomen. Een zwangerschapslegging heeft geen elastieken band, wat een stuk comfortabeler zit.
Shirt of trui
Je kunt de zwangerschap natuurlijk prima doorkomen met oversized shirts en truien. Wil je je buik extra accentueren? Dan is het leuk om een zwangerschapstrui of -shirt aan te schaffen. Voorkom je ook meteen een buik die onder je shirt uit piept.
Lingerie
Tijdens een zwangerschap groeien borsten gemiddeld twee cupmaten. Tijd voor een paar nieuwe bh’s, dus. Je kunt ervoor kiezen om meteen een voedingsbh aan te schaffen, maar er bestaan ook speciale zwangerschapsbh’s. Denk: zachte en rekbare stof, geen beugels, lekker comfortabel. Vergeet ook het ondergoed niet. Niemand wil hoogzwanger rondlopen met een knellende onderbroek. Ook daarvoor geldt: zo zacht en comfi mogelijk.
Lees verder onder de advertentie
Jas
Of je een nieuwe jas aanschaft, hangt af van het seizoen waarin je zwanger bent. Ben je uitgerekend in de wintermaanden? Dan is een passende winterjas wel zo lekker. Past je normale winterjas niet meer dicht, dan is een zwangerschapsjas fijn. En in de meeste gevallen kun je ‘m ook daarna nog prima dragen.
Lees verder onder de advertentie
Sportkleding
Sporten tijdens de zwangerschap is heel gezond. Maar daar heb je wel de juiste sportkleding voor nodig. Het liefst een sportlegging en top van een rekbare stof, zodat je ‘m de rest van de zwangerschap aan kunt.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.