Zó verdelen deze moeders de feestdagen na de scheiding

09.12.2021 11:12
paaseieren spelletjes Beeld: Shutterstock

De eerste keer Sinterklaas, de eerste keer kerst, je eerste Pasen zonder de kinderen. De feestdagen zijn nooit meer hetzelfde als je gescheiden bent. Hoe verdeel je ze met je ex, zodat iedereen er oké mee is.

Drie moeders vertellen.

 

Om en om

Jacobien (47), moeder van Fleur (10) en Bram (8): “Dit jaar verdelen mijn ex en ik de feestdagen voor het eerst. Vorig jaar waren we ook al gescheiden, maar geen van ons had nieuwe partners, en we gingen nog steeds vriendschappelijk met elkaar om. Dus brachten we de dagen door alsof we nog samen waren. Voor de kinderen was dat behoorlijk verwarrend, merkten we achteraf. Dus doen we het dit jaar anders, al regelt de situatie zich vanzelf. Mijn ex heeft een nieuwe vriendin, met kinderen van dezelfde leeftijd als de onze. We hebben afgesproken dat hij de kinderen volledig heeft met kerst, maar dan neem ik ze met oudjaar. Waarop Pasen komend jaar weer van hem is, en de verjaardagen van mij. Volgend jaar draaien we het hele verhaal om. Zo is het voor iedereen eerlijk, en loopt het synchroon met de omgangsregeling van zijn vriendin. Mocht ik volgend jaar ook een nieuwe partner hebben voor wie het zo niet uitkomt, dan zien we dat dan wel weer.”

Eerlijk zullen we alles delen

Mariëtte (39), moeder van Pim (9) en Lotte (6): “We wilden even graag scheiden, maar ook even graag met de kinderen zijn. Dus spraken mijn ex en ik vier jaar geleden af dat we de vakanties en feestdagen precies doormidden hakken. Zo zijn de kinderen met Sinterklaas het ene jaar bij de een, en het andere jaar bij de ander. Eerste Kerstdag zijn Pim en Lotte altijd bij mij, op Tweede Kerstdag bij mijn ex. Wel zo duidelijk voor de families. Oudjaar doen we om en om, de kinderverjaardagen vieren we samen in afwisselend zijn huis of het mijne. Pasen is helemaal voor mijn ex. Mijn familie noch ik hebben iets met die dagen, en zo heb ik de kinderen extra in de meivakantie: kunnen we lekker op vakantie. Overigens beïnvloeden de feestdagen onze omgangsregeling nooit: we tellen stug door met de ene week bij hem en de andere week bij mij. Mocht daar opeens een kerstdag bij de ander in vallen, dan gaan de kinderen gewoon één nachtje naar hun andere huis.”

Lees ook
‘De moeilijkste dagen van een gescheiden moeder’ >

Nam-ie haar maar een keertje

Roselle (35), moeder van Quinty (7): “Mijn ex-man heeft geen naaste familie meer, en viert de feestdagen het liefst met zijn vriendin. Die botert niet met mijn dochter, dus was de afspraak toen hij mij voor haar verliet meteen duidelijk: de feestdagen zijn van mij. Best druk – ik wil ook weleens romantisch uit eten met een date tijdens de feestdagen. Soms denk ik: nam-ie haar maar een keertje, maar eigenlijk ben ik dolgelukkig met de situatie; ik hoef nooit te overleggen. Deze kerst en oudjaar gaan we met mijn hele familie op skivakantie. Merkt mijn ex niks van; die zou Quinty toch pas weer zien in het nieuwe jaar. Iedereen gelukkig.”

Dit verhaal stond eerder in Kek Mama. 

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Instagram.