Werkgevers doen vaak moeilijk over partnerverlof: ‘Het was geen optie’

31.08.2021 14:45
werkgevers partnerverlof

Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat werkgevers niet altijd fijn meewerken aan het aanvullend partnerverlof. Soms wordt het zelfs geweigerd.

Sinds juli vorig jaar hebben partners na de bevalling van hun vrouw of vriendin recht op maximaal vijf weken aanvullend verlof. De partner krijgt geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Ze krijgen in die periode maximaal 70 procent van het salaris. Het aanvullend partnerverlof komt bovenop het verlof van één week. Maar veel werkgevers doen moeilijk over de regeling, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

 

Verlof uitstellen

Hans vertelt zijn werkgever in juni 2020 dat zijn vriendin in december gaat bevallen. Hij wil dan graag partnerverlof opnemen. ‘Komt goed’, wordt er gezegd. Maar als het verlof dichterbij komt, krijgt hij continu te horen dat zijn ambitie niet in lijn is met zijn geboorteverlof. Het zijn drukke weken op zijn werk. Hans’ werkgever verwacht dat hij zijn taken blijft doen, dus stelt hij zijn verlof uit. Als hij dan eindelijk met verlof kan, heeft zijn werkgever geen vervanger geregeld en is de werkdruk voor zijn collega’s torenhoog. ‘Bij élk werkoverleg kreeg ik te horen dat ik het verlof niet had moeten opnemen’, vertelt Hans. Uiteindelijk neemt hij ontslag.

 

Lees ook
Wauw: in dít land is partnerverlof even lang als zwangerschapsverlof >

 

Geen optie

Ook Bob loopt tegen problemen aan. Zijn nieuwe werkgever weigert hem partnerverlof te geven. ‘Toen zeiden ze dat ik een week verlof kreeg en daarna vakantie kon opnemen. Maar partnerverlof was geen optie’, aldus Bob. Werkgeversorganisatie VNO-NCW zegt zich niet in de verhalen te herkennen. ‘Een geboorte van een kind is een speciaal moment voor beide partners. Daarom is het ook belangrijk dat deze regeling bestaat voor werknemers’, laat de organisatie weten.

De namen in dit artikel zijn fictief. Bron: RTL Nieuws

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!