Het inkomen van ‘Jan Modaal’ stijgt dit jaar gemiddeld met een tientje per maand. Dat komt door het nieuwe tarief in de eerste en tweede schijf van de inkomstenbelasting, dat is gedaald van 37,1 naar 37,06 procent. De doorsnee Nederlander krijgt in 2022 hierdoor bruto, inclusief vakantiegeld, 3167 euro.
Lees verder onder de advertentie
Het modaal inkomen van Nederlanders was in 2021 nog 2923 euro bruto per maand – dit was exclusief vakantiegeld.
Rijk rekenen?
Hoewel ook het minimumloon, de zorgpremie, zorgtoeslagen en een aantal hefftingskortingen in 2022 stijgen, hoef je jezelf niet rijk te rekenen: door de hard gestegen prijzen van onder andere gas, elektriciteit en producten als kleding, benzine en voedingsmiddelen, is de kans groot dat je onderaan de streep minder overhoudt dan afgelopen jaar. Lees hier wat er nog meer verandert voor jouw portemonnee.
Lees verder onder de advertentie
Inkomenseffecten
Met het modaal inkomen wordt het inkomen bedoeld dat het meest voorkomt (verdiend wordt) in Nederland. Oftewel: het salaris van een doorsnee Nederlander – Jan Modaal. Het is dus iets anders dan het gemiddelde salaris. In Nederland wordt het begrip gebruikt als referentiepunt om te bepalen wat de inkomenseffecten zijn van maatregelen door de overheid.
Elk jaar wordt het modaal inkomen bekendgemaakt door het Centraal Plan Bureau (CPB). In 2017 was dit op jaarbasis 34.000 euro. Voor 2018 werd dit bedrag op 35.000 euro geschat, voor 2019 op 36.000 euro en voor 2020 op 36.500 euro. Het modaal inkomen voor 2021 was 36.500 euro en in 2022 ligt-ie op 38.000 euro.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).