Zó leer je jouw kind sparen – helemaal met deze fantastische spaarpotten

04.02.2021 10:22
zo leer je kind sparen Beeld: Shutterstock

Als je kind regelmatig een zakcentje opzij legt, is de kans kleiner dat hij later in de financiële problemen komt. Maar hoe kun je je kind leren om te sparen? Een aantal tips. 

Als kind spaar je vooral om iets leuks te kopen, zoals nieuw speelgoed. Maar gaandeweg kun je je kind ook leren dat sparen belangrijk is voor onvoorziene uitgaven, bijvoorbeeld als er iets in huis kapot gaat. Als hij later op zichzelf woont, zal hij daar de vruchten van plukken.

Wees er ook van bewust dat een goed voorbeeld doet volgen. Uit onderzoek van Voorlichtingsinstituut Nibud blijkt dat kinderen van sparende ouders vaker geld opzij leggen, dan kinderen van ouders die dat niet doen.
 

Hoe pak je het aan?

Het begint natuurlijk met zakgeld: een kleine bijdrage die je je kind iedere week of maand geeft. Het Nibud raadt aan om rond de leeftijd van zes jaar te beginnen met zakgeld. Natuurlijk hoef je niet meteen te verwachten dat hij dan ook gaat sparen – het liefst geeft een kind zijn centjes meteen uit aan nieuw speelgoed of wat lekkers. En dat is prima.

Als je kind ongeveer acht jaar oud is, gaat hij begrijpen dat het loont om geld opzij te zetten: je kunt dan iets kopen dat duurder is. Je kunt je kind vanaf dit moment leren om een deel van zijn zakgeld in een spaarpot te stoppen. Laat hem regelmatig de munten of briefjes tellen. Zodra hij ziet dat het bedrag hoger wordt, werkt dat motiverend.

Vind je kind het moeilijk om te sparen en is de pot steeds weer eerder leeg dan de bedoeling was? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om hem bij het sparen te helpen.
 

Lees ook:
Zo leer je jouw kind omgaan met geld >

 

Heitje voor een karweitje

Uit de oude doos, maar vaak werkt het: laat je kind klusjes doen en geef hem daarvoor een kleine financiële beloning. Zo wordt zijn zakgeld en dus zijn spaarpot sneller aangevuld. Hetzelfde geldt voor wat extra’s dat hij bijvoorbeeld van opa en oma krijgt voor een goed rapport. Leg hem uit dat hij ook dat geld apart kan zetten, zodat hij sneller iets (groters) kan kopen dat op zijn verlanglijstje staat.
 

Open een spaarrekening voor je kind

Die komt vooral van pas als je kind wat ouder is en bijvoorbeeld een eerste baantje krijgt. Maar ook op jonge leeftijd kan de spaarrekening al helpen om het sparen wat overzichtelijker te maken, hoe klein de bedragen dan ook nog zijn.
 

Maak samen een spaarplan

Wil je kind sparen voor iets nieuws van LEGO? Of voor één van deze leuke Barbie-attributen? Schijf het spaardoel samen met je kind op en noteer het bedrag. Bekijk samen wat je kind tot nu toe heeft gespaard en hoeveel geld er nog nodig is. Reken vervolgens uit hoelang het duurt voordat je kind het totale bedrag bij elkaar heeft gespaard.
 

Koop een leuke spaarpot

Of het nou het ouderwetse roze varkentje is of een speelgoedvoertuig met een gleufje: een spaarpot maakt je kind gemotiveerder om geld opzij te leggen. Wij zochten alvast een paar leuke modellen voor ‘m uit:

 

Spiderman

Heeft broer of zus het op jouw spaargeld gemunt? Met hulp van Spiderman stel je je centen helemaal veilig.

Koop de spaarpot hier.

 

Regenboog

We kunnen niet beloven dat aan het einde van deze regenboog een pot met goud op je kind ligt te wachten, maar schattig is-ie wel.

Koop ‘m hier.

 

Kat

Voor jouw kleine dierenfan is er maar één spaarpot die hem gerust kan stellen: deze schattige kat. 

Bestel de katten-spaarpot hier.

 

Lees ook:
Zakgeld: de do’s en dont’s > 

 

Unicorn

Een schattige, kleine spaarpot in vrolijke kleuren. Zit-ie vol en kan je kind wat leuks uitzoeken? Je opent de unicorn gemakkelijk met het dopje aan de onderkant.

Hier koop je ‘m.

 

Goudstaaf

Ook al zitten er maar een paar muntjes in, met deze goudstaaf rekent je kind zich helemaal rijk. En geef ‘m eens ongelijk.

Bestel de spaarpot hier.

 

Nijntje

Schattige spaarpot in de vorm van Nijn: niet alleen leuk als je kind gek is op het beroemde konijn, ook een bijzonder kraamcadeau.

Bestel ‘m hier.

 

Kluis

Vind je kind het moeilijk om centjes te sparen? Maak het extra spannend voor ‘m: als het ‘m lukt om deze kluis vol te krijgen, moet hij ‘m daarna kraken met een unieke code van vier cijfers.

Bestel de spaarpot-kluis hier.

 

Bron: Nibud

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >