Steven Brunswijk: ‘Laat iedereen lekker z’n eigen relatie vormgeven’

01.11.2022 14:08
BN'er interview Steven Brunswijk Beeld: Mark Groeneveld

Cabaretier Steven Brunswijk en zijn vrouw Ayla zijn al een hele poos samen en nog steeds ontzettend verliefd. “Ik heb gewoon oneindig veel zin om leuke dingen met Ayla te beleven.”

“Wat is het stil, hè?” zeggen Ayla en Steven tegen elkaar als ze thuiskomen van hun dagelijkse ochtendtraining. Het huis is stiller dan ze gewend zijn. Dochter Naleya ging vandaag voor het eerst – joelend! – naar school. Daarnaast overleed Ayla’s opa nog maar kortgeleden – hij woonde de laatste maanden van zijn leven in het tuinhuisje van hun Tilburgse woning.

Terwijl Ayla zich omkleedt, vertelt Steven: “Opa was 94, hij had kanker door zijn hele lijf. De laatste weken kon hij amper lopen. Ayla verzorgde hem dag en nacht, zolang het kon. Aan het einde kreeg hij 24 uur per dag zorg. Opa wilde en kón niet meer, hij stopte met eten.” Ayla: “Hij vertrok in zijn slaap, ik hield zijn hand vast. Ik ben blij dat hij nu rust heeft, al missen we hem enorm.”

Trouwfeest

Gelukkig was opa nog wel bij hun huwelijk afgelopen zomer; na acht jaar trouwde het stel alsnog. Niet Stevens plan overigens. “Trouwen zit niet zo in mijn familie. Mijn ouders waren 43 jaar samen, maar trouwden nooit. Ik wil de rest van mijn leven bij Ayla zijn, of dat nou onder een brug is of in een appartement, met of zonder briefje. Ik trouw omdat zij het graag wil, als dat geen liefde is? Maar het was top, we hebben zelfs besloten om het elk jaar over te doen – andere mensen gaan op vakantie, wij geven een trouwfeest.”

“Steven: ‘Ik wil de rest van mijn leven bij Ayla zijn, met of zonder briefje'”

Ayla: “Wij willen samen oud worden en ik vind het leuk dat onze liefde nu is bezegeld met deze extra stempel. Sommige mensen zeggen jullie zijn net getrouwd en nu al niet meer trouw aan elkaar. Voor ons heeft dat een andere betekenis wij zijn trouw door altijd eerlijk en open tegen elkaar te zijn.”

BN'er interview Steven Brunswijk

Mediastorm

Ayla refereert aan de ophef die in de media ontstond nadat Steven en, zo bleek later, ook Ayla zoenend met een ander was gespot tijdens Pride Amsterdam.

Steven: “De mediastorm verbaast me echt. Kijk wat er gebeurt in de wereld: oorlog in Oekraïne, het stikstofprobleem, de gascrisis… en dan gaat het bij het koffieapparaat over Steven Brunswijk die een andere vrouw zoent? Ik schaamde me voor Nederland. Waar maken mensen zich druk om? Het was nota bene tijdens de Pride, het feest van open-minded people.” Ayla: “Het is blijkbaar niet ‘normaal’ dat je een open relatie hebt waarin je alles samen bespreekt. Mensen vinden dat interessant hoe werkt dat dan, hoe doen ze dat?”

BN'er interview Steven Brunswijk

Open relatie

Hoewel Ayla en Steven weinig behoefte hebben om alle ins en outs van hun liefdesleven openlijk te bespreken, voelde Ayla dat ze móést reageren. “Steven werd neergezet als een vreemdganger, terwijl hij de eerlijkste man ever is. Ik wilde wel even duidelijk maken dat wij een meer dan fijne relatie hebben; verder doet het me niks, ik weet zelf hoe het zit. Onze relatie is juist zó sterk dat het mogelijk is om elkaar zo vrij te laten. Het is geen opvulling, we missen niks bij elkaar.”

“Steven: ‘Bespreek dingen samen, er zijn zoveel verschillende vormen. En vooral laat iedereen lekker zijn eigen relatie vormgeven'”

BN'er interview Steven Brunswijk

Steven: “We hebben geen ander nódig, het leven heeft gewoon zoveel te bieden.” Hij grapt: “God zei: ‘Ga en vermenigvuldig u,’ nooit: ‘Ga en vermenigvuldig u… met één!’ Als mensen in een keurslijf willen zitten, be my guest, maar kijk niet gek op als je na zestig jaar in een sleur zit. Bespreek dingen samen, er zijn zoveel verschillende vormen. En vooral laat iedereen lekker zijn eigen relatie vormgeven. Ayla verloor onlangs haar opa, ik mijn moeder, we genieten van en met elkaar, morgen kan het over zijn. Ik heb geen tijd voor die onzin.”

“Ayla: ‘Zodra de kinderen wat ouder zijn, zullen we uitleggen dat je altijd eerlijk en open naar elkaar moet blijven'”

Hoe gaan de kinderen ermee om? Die zijn nog te jong om hun relatievorm te bespreken, zegt Ayla. “Al weet de oudste er wel van. Zij zei alleen maar: ‘Ik vind zoenen vies’, haha. Zodra ze wat ouder zijn, zullen we uitleggen dat je altijd eerlijk en open naar elkaar moet blijven. Niet alleen in een relatie, maar ook tegen de mensen in je omgeving.”

Lees ook – Lianne en haar man hebben een open huwelijk: ‘Maar we blijven bij elkaar, wat er ook gebeurt’ >

Liefde op het eerste gezicht

Toen hij Ayla negentien jaar geleden ontmoette was het voor Steven liefde op het eerste gezicht. Maar voor Ayla? Niet echt. “En dat is zacht uitgedrukt!” lacht Steven. “Ze liet me tien jaar wachten. Tien! Dat is wel een beetje overdreven toch?”

Ayla legt uit: “Ik moest eerst een paar keer op mijn bek gaan om in te zien hoe geweldig hij was. Ik viel op foute, oneerlijke types die vreemdgaan. Na tien jaar wist ik: dit wil ik niet meer. Toen zag ik pas hoe leuk en lief hij was. Op dat moment kreeg ik kriebels. Ik wilde ook een lieve, eerlijke, man en vader voor mijn kinderen.”

Maar zo makkelijk was het niet. Steven was destijds met de moeder van zijn eerste dochter, JJ. Ayla: “Ik weet hoe het is als je man vreemdgaat, daar wilde ik niet tussenkomen, dus ik hield afstand. Steven hakte zelf de knoop door en trok bij zijn vader in op zolder. Van daaruit gingen we daten en samenwonen.”

Met z’n drieën

Dat JJ de helft van de tijd ook bij hen woonde, vond Ayla geen enkel probleem. “Ik was en ben heel gek op JJ – ze voelt als mijn eigen dochter, omdat ik haar al bijna vanaf het begin voor de helft heb opgevoed. Ik vond het ontzettend fijn dat Stevens ex dat toeliet. We hebben heel goed contact met z’n drieën, we doen het echt samen.”

“Steven: ‘Als mijn ex autopech heeft, los ik het op. We hebben een betere band dan ooit'”

Steven: “Mijn schoonmoeder zei laatst: je hebt twee vrouwen, je onderhoudt je ex en je eigen vrouw, het enige verschil is dat je met de een seks hebt en met de ander niet. Als mijn ex autopech heeft, los ik het op. We hebben een betere band dan ooit. Met dank aan mijn moeder. Zij drukte me op het hart dat ik er altijd moet zijn voor de moeder van mijn kind. Help je haar niet, dan doe je ook je eigen dochter tekort. Een wijze les en mede mogelijk gemaakt door Ayla, die dit aanmoedigt. Mijn ex had ze zich geen betere bonusmoeder kunnen wensen.”

BN'er interview Steven Brunswijk

Uitbreiding

Al snel werd het gezin uitgebreid met zoon Èvan en dochter Naleya. Steven: “Ayla is een fantastische moeder, zoveel geduld als die vrouw heeft! Na twintig keer ‘doe je schoenen aan’ wordt ze nog niet boos. Ze blijft altijd kalm, organiseert alles. Bij de uitvaart van Ayla’s opa was zij al eerder ter plaatse, ik zou later komen met de kinderen. Later… maar niet twintig minuten té laat. Mijn dochter was een schoen kwijt, mijn zoon wilde per se andere schoenen, daarna had hij honger, zij moest naar de wc. Hoe Ayla dat elke ochtend fikst, ik vind het knap. Ayla is een geoliede machine die maar doorgaat en ik ben een krakende oldtimer die soms met panne langs de weg staat.”

“Ayla: ‘Met opaatje zat ik altijd te genieten van alle live entertainment'”

“Dat is niet helemaal waar,” onderbreekt Ayla hem, “want hoe moe je ook terugkomt van werk, je hebt altijd energie om te voetballen of spelletjes in de tuin te doen. Met opaatje zat ik altijd te genieten van alle live entertainment.” Steven: “Ik verzin graag nieuwe spelletjes, of kindjes pesten, dat doe ik ook graag – wel mijn eigen kinderen, hoor. Met mijn zoon stoei ik hard; te hard volgens Ayla. Maar hij vindt het hartstikke mooi. Soms stompt hij me keihard uit het niets: ‘Die kreeg je nog!’ Lachen toch?”

Het hele artikel staat in Kek Mama 11-2022.

BN'er interview Steven Brunswijk

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.