In de gang, op straat of op het schoolplein: waar je kind ook is, hij dribbelt met de bal aan z’n voet en roept enthousiast dat hij later bij het Nederlands Elftal gaat spelen. Maar vanaf welke leeftijd mag je kind eigenlijk op voetbal?
Lees verder onder de advertentie
Omdat voetbal een sport is voor iedereen – en nog één van de goedkoopste sporten ook – zijn bij de KNVB alle kinderen welkom. Ook kleine kinderen, dus. Er worden wedstrijdjes georganiseerd in de volgende vormen:
Lees verder onder de advertentie
Onder 6 Kinderen vanaf vijf jaar, de zogeheten ‘onder 6-pupillen’, spelen wedstrijdjes op een klein veld met minidoeltjes. Niet met een heel elftal, maar simpel: twee tegen twee.
Onder 7 Kinderen tussen de 6 en 7 jaar, de ‘onder 7-pupillen’, spelen vier tegen vier op een iets groter veld, maar alsnog met minidoeltjes.
Onder 8 / 9 / 10 Is je kind tussen de 7 en 9 jaar, dan speelt hij op een kwart veld met een wat groter doel en zes tegen zes. Er is dan ook een spelbegeleider langs de lijn, die de spelregels uitlegt bij overtredingen.
Onder 11 / 12 Deze categorie speelt op een half veld met acht tegen acht. Er is dan een pupillenscheidsrechter aanwezig die tussen de spelers mee rent.
Proeftraining
Heeft je kind er plezier in om te dribbelen en te scoren, ga dan eens naar een voetbalvereniging in de buurt en vraag een proeftraining aan. Is je kind daarna nog steeds laaiend enthousiast, dan kan hij lid worden en aan zijn skills gaan oefenen. Voetbal is een teamsport, dus je kind leert bovendien samenwerken en omgaan met winst en verlies.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.