Je kind op voetbal? Vanaf deze leeftijd kan het

09.06.2021 14:11
je kind op voetbal leeftijd

In de gang, op straat of op het schoolplein: waar je kind ook is, hij dribbelt met de bal aan z’n voet en roept enthousiast dat hij later bij het Nederlands Elftal gaat spelen. Maar vanaf welke leeftijd mag je kind eigenlijk op voetbal?

Omdat voetbal een sport is voor iedereen – en nog één van de goedkoopste sporten ook – zijn bij de KNVB alle kinderen welkom. Ook kleine kinderen, dus. Er worden wedstrijdjes georganiseerd in de volgende vormen:

 • Onder 6
  Kinderen vanaf vijf jaar, de zogeheten ‘onder 6-pupillen’, spelen wedstrijdjes op een klein veld met minidoeltjes. Niet met een heel elftal, maar simpel: twee tegen twee.
   
 • Onder 7
  Kinderen tussen de 6 en 7 jaar, de ‘onder 7-pupillen’, spelen vier tegen vier op een iets groter veld, maar alsnog met minidoeltjes.

 

Lees ook:
Voetbalmoeders over het eerste doelpunt van hun kind >

 

 • Onder 8 / 9 / 10
  Is je kind tussen de 7 en 9 jaar, dan speelt hij op een kwart veld met een wat groter doel en zes tegen zes. Er is dan ook een spelbegeleider langs de lijn, die de spelregels uitlegt bij overtredingen.
   
 • Onder 11 / 12
  Deze categorie speelt op een half veld met acht tegen acht. Er is dan een pupillenscheidsrechter aanwezig die tussen de spelers mee rent.

 

Proeftraining

Heeft je kind er plezier in om te dribbelen en te scoren, ga dan eens naar een voetbalvereniging in de buurt en vraag een proeftraining aan. Is je kind daarna nog steeds laaiend enthousiast, dan kan hij lid worden en aan zijn skills gaan oefenen. Voetbal is een teamsport, dus je kind leert bovendien samenwerken en omgaan met winst en verlies.
 

Bron: KNVB

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >