Tijdens je zwangerschap is de kans op een vaginale schimmelinfectie groter. Maar hoe kun je zo’n infectie het beste behandelen?
Lees verder onder de advertentie
Wij zochten het voor je uit.
Balans verstoord
Bij een schimmelinfectie (ook wel candida-infectie genoemd) is de balans in je vagina verstoord door bijvoorbeeld medicijngebruik, een verstoorde bloedsuikerspiegel of het wassen van je vagina met zeep.
Bepaalde schimmels die van nature al aanwezig zijn, krijgen de overhand en dat is niet goed voor het evenwicht tussen de schimmels en bacteriën. Het kan meestal geen kwaad, ook niet als je zwanger bent, maar toch kun je wel last krijgen van:
Lees verder onder de advertentie
Jeuk in en om je vagina
Meer (vooral brokkelige) afscheiding dan normaal
Branderig gevoel tijdens/na het plassen en/of vrijen
Rode, gezwollen (en soms ook pijnlijke) schaamlippen
Goed om te weten: heb je een schimmelinfectie vlak voor of tijdens de geboorte? Dan zou je kind eventueel besmet kunnen worden tijdens de bevalling. Hij of zij kan dan last krijgen van een milde infectie in de mond (spruw) of op de huid. Gelukkig komt dit niet vaak voor en zijn de klachten goed te behandelen.
Denk je dat je een vaginale schimmelinfectie hebt tijdens je zwangerschap, neem dan altijd eerst contact op met de huisarts. Die kan de juiste medicijnen (vaak crème, een vaginale tablet of een capsule) voorschrijven. Als het goed is, nemen de klachten binnen een paar dagen af. Zo niet? Neem dan opnieuw contact op met je huisarts.
Lees verder onder de advertentie
Tips
Voorkomen kan natuurlijk nooit, maar hierdoor verklein je wél de kans op het krijgen van een schimmelinfectie:
Was je vagina niet met zeep: spoelen met lauw water is voldoende
Draag katoenen ondergoed. Door synthetisch ondergoed kunnen de slijmvliezen van je vagina eerder geïrriteerd raken.
Was je ondergoed met neutraal wasmiddel zonder parfum
Vrij niet met een droge vagina. Hierdoor raken je slijmvliezen eerder geïrriteerd.
Zorg voor een goede weerstand. Eet gezond, beweeg regelmatig en neem genoeg rust.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.