Roosmarijn was 37 weken zwanger: ‘Pal voor de bloemenkraam barstten de weeën los’

15.03.2021 13:12
Roosmarijn opeens bevallen markt bloemkraam Beeld: Shutterstock

Roosmarijn (35), moeder van Niran (4) en Mila (1), wilde een rustige tweede bevalling, net als haar eerste. Met veel rust, attachment parenting en het liefst thuis, toen midden op de markt ineens de weeën losbarsten.

“Ooit ging het verhaal viral van een vrouw die beviel in de supermarkt. Het zal je maar gebeuren, dacht ik. Dus stippelde ik mijn bevalling bij mijn eerste kind nauwkeurig uit. Veel rust, het liefst thuis, in bad, en alles moest natuurlijk. De baby zou niet bij me weggehaald mogen worden, we zouden hem niet wassen en mocht het onverhoopt anders lopen, dan golden die regels in het ziekenhuis waar mogelijk nog steeds.
 

Lees ook
Nancy beviel thuis in noodtempo: ‘Ik zat op het toilet, en ineens was het hoofdje er al’ >

 

Pal voor de bloemenkraam

Het liep zoals ik hoopte, dus toen ik zwanger raakte van onze tweede dochter wist ik zeker dat ik dit bevallingsplan zou herhalen. Niet dat ik me daar heel druk om maakte, want ik was ‘pas’ 37 weken zwanger. Ik had nogal een craving voor groente, dus toog ik met mijn vriend en dochter, zoals elke zaterdag, naar de markt. En daar, pal voor de bloemenkraam, barstten de weeën los. En niet geleidelijk: ik kreeg de volle mep. De auto stond minstens een kilometer verderop geparkeerd, dit redde ik met geen mogelijkheid.

De marktkraamhouder belde de ambulance, die binnen tien minuten voorreed. Daar constateerde de broeder zeven centimeter ontsluiting, reden om meteen door te rijden naar het ziekenhuis. Daar ging mijn plan. En gelukkig maar, want een halfuur later was Mila er. Niks natuurlijk bevallen en attachment parenting; binnen een minuut lag ze op een commode ver van mij verwijderd. Maar het was goed zo.”
 

Dit artikel staat in Kek Mama 01-2021.

 

 

Meer verhalen over geld en gezin? We selecteren de mooiste in onze nieuwsbrief >