leukste pluktuinen Nederland
Beeld: Unsplash

Wat is er nu leuker dan samen met je kind vers fruit of een vrolijke bos bloemen plukken? Juist, niets. Daarom hebben wij de leukste pluktuinen voor je op een rij gezet.

Het Aardbeienterras - Rijsbergen

pluktuinen in Nederland

In deze pluktuin kun je een rondleiding krijgen en (uiteraard) van mei tot november zelf plukken. Leuk voor je kroost, want na afloop krijgen ze een 'aardbeienknipdiploma'. In het winkeltje naast de tuin worden leuke aardbeienspulletjes verkocht.
Adres: Pannenhoefsebaan 31, Rijsbergen

 

De Buytenhof - Rhoon

pluktuinen in Nederland

Waar kun je nog de appelbloesem ruiken, aardbeien, appels, kruiden en bloemen plukken en varkens zien wroeten? Maak er een totaaluitje van en ga ook nog langs de gezellige theeschenkerij. Tip: de Boterham Buytenhof. (De pluktuin is open vanaf mei).
Adres: Rijsdijk 98, Rhoon

 

Pluktuin Stoutenburg

pluktuinen in Nederland

Stoutenburg heeft een kleurrijke bloemenpluktuin met veel soorten bloemen zoals Dahlia’s, Goudsbloemen, Korenbloemen en Zinnia’s. Vanaf juni kun je deze allemaal zelf plukken. Ook worden er geregeld kinderfeestjes gehouden.
Adres: Stoutenburgerlaan 6, Stoutenburg


Lees ook
6x zo blijven je bloemen mooi >

 

Zelfpluktuin Texel - Oudeschild

pluktuinen in Nederland

Fruit, groente en bloemen: hier is zowat alles te plukken. En na afloop kunnen jullie lekker relaxen op het binnen- of buitenterras met een stuk zelfgemaakte taart, glas aardbeienlimonade, vruchtensmoothie of schepijs. Vanaf juni kun je aardbeien plukken en vanaf juli verschillende soorten fruit, groenten en bloemen.
Adres: Middellandseweg 4, Oudeschild

 

Raspberry Maxx - Meijel

pluktuinen in Nederland

Bij deze pluktuin (die vanaf mei open is) staat alles in het teken van frambozen. Naast het plukken, zijn er veel andere activiteiten. Zo organiseren ze jaarlijks een frambozenontbijt en is er ook een frambozenpicknick. Hou de site in de gaten voor actuele data.
Adres: Steenoven 28, Meijel

 

Fruittuin van West - Amsterdam

pluktuinen in Nederland

Naast fruit plukken kun je hier rondstruinen in het naastgelegen winkeltje of iets eten en drinken in het Tuin Café. Denk aan zelfgemaakt appelgebak, wentelteefjes en sap.
Adres: Tom Schreursweg 48, Amsterdam

 

De Kastanjeboom - Opende

pluktuinen in Nederland

Bij Mini-camping De Kastanjeboom kun je vanaf augustus je eigen frambozen plukken. En je kunt genieten van een goed glas vruchtensap of een kop koffie of thee met aardbeien en slagroom.
Adres: Scheiding 17, Opende

 

Miss Hyacinth - Sint Oedenrode

pluktuinen in Nederland

Met ruim 50 soorten bloemen is er keuze genoeg. Stel je eigen boeket samen en geniet daarna lekker in de grote tuin van een kop thee met eigengebakken koek, cake of taart van de gastvrouw.
Adres: Damianenweg 26, Sint-Oedenrode

 

Lees ook:
Onderzoek: bloemen zorgen voor geluksgevoel >

 

Zomerbloemen Pluktuin - Nes a/d Amstel

pluktuinen in Nederland

Naast bloemen plukken kan je kind hier nog veel meer: er is een zandbak, speelkasteel en fraaie glijbaan. Ook worden er kinderfeestjes georganiseerd die altijd voorzien zijn van limonade, een zakje chips en koffie en thee voor de ouders of begeleiders. Liever samen met je kind een groene workshop volgen? Ook dat kan, check de site.
Adres: Amsteldijk Zuid 183 b, Nes a/d Amstel

 

Bloemenzee - Zeeland

Pluktuinen in Nederland

Zeekraal: normaal gesproken krijg je dit alleen in een duur restaurant op je bord, hier eet je het zelf. Ontdek hoe zeekraal gekweekt wordt en help met snijden. Daarnaast kun je er natuurlijk bloemen plukken en op het terras genieten van een drankje, gebak en kleinfruit. Ook mogelijk: kinderfeestjes en high-tea's.
Adres: Blauwhoefseweg 2c, Kruiningen

 

Bosjes Fruit - Drenthe

Pluktuinen in Nederland

Pak een bakje en vul 'm zelf met bessen, frambozen, bramen, kersen of pruimen. Er past ruim 500 gram in. Van tevoren krijg je een uitleg wat rijp is en hoe je kunt plukken. Staan de bloemen in bloei? Dan mag je die ook meenemen, de scharen liggen klaar.
Adres: Bosje 3, Gieterveen

 


Meer pluktuinen in Nederland vind je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderboekenweek activiteiten
Beeld: Unsplash

Hoera, het is weer bijna Kinderboekenweek. Dat betekent dat er in de boekhandel weer een leuk Kinderboekenweekgeschenk klaarligt en dat er veel leuke dingen te doen zijn rondom deze week. Lees mee!

Wat is de Kinderboekenweek?            

De allereerste Kinderboekenweek was in 1955. Deze week vindt elk jaar begin oktober plaats en duurt tien dagen (de naam is dus een beetje misleidend). Dit jaar is het van 3 t/m 14 oktober. Tijdens de Kinderboekenweek wordt er extra aandacht besteed aan het kinderboek. Elk jaar wordt er aan kinderboekenauteur gevraagd om het Kinderboekenweekgeschenk te schrijven. Bij de boekwinkels die meedoen met de Kinderboekenweek krijg je bij besteding van tien euro het Kinderboekenweekgeschenk gratis.
 

Lees ook
KIND: 6x de leukste kinderboeken >

 

Het thema van dit jaar

Elk jaar heeft de Kinderboekenweek een thema. Dit jaar is dat thema ‘vriendschap’, met als motto: ‘Kom erbij!’ Het kinderboekenweekgeschenk werd geschreven door Jozua Douglas en heet ‘De eilandenruzie’. Het verhaal gaat over twee kinderen die vriendschap sluiten met de zoon van hun vaders grootste vijand.
 

De activiteiten

Rondom de Kinderboekenweek worden er vaak op basisscholen diverse activiteiten georganiseerd, voor docenten zijn dan ook speciale lespakketten beschikbaar. Dikke kans dus dat jouw kroost hier op school iets mee gaat doen. Ook is er een speciale kindertheatervoorstelling gemaakt voor de Kinderboekenweek: ‘Kom erbij! De vriendschap voorbij’, over de vriendschap tussen de clowns Kolder en Kwast.

Ook leuk: Kinderen voor Kinderen heeft ter ere van de Kinderboekenweek een nummer opgenomen met de titel: ‘Kom erbij’. Via onderstaand filmpje legt een zangcoach uit hoe je kids dit nummer kunnen instuderen.
 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

de-leukste-natuurspeeltuinen-voor-kinderen

Fris of niet, altijd fijn om lekker de deur uit te gaan met je kind. Dit lijstje met leuke natuurspeeltuin kan je hier vast goed bij gebruiken.

De Meinweg - Herkenbosch

De leukste natuurspeeltuinen

Speel apenkooi tussen de bomen of balanceer over de touwbruggen en vlonders die tussen de bomen hangen. Of speel verstoppertje achter de takken, kan natuurlijk ook. Is je kind dol op water? Onderaan de heuvel staat een waterpomp.

 

Biesbosch MuseumEiland - Werkendam

Polders, dijken en stromen kom je tegen bij kinderspeelplaats ‘Biesbosch Beleving’. Elke 45 minuten verandert de waterstand van ‘extreem laag’ naar ‘extreem hoog’. Ook geschikt voor kinderfeestjes of om wat te eten.

 

Zuiderzee Speeltuin - Almere

De leukste natuurspeeltuinen

Eilandjes, een trekvlot, een half gezonken schip om in te klimmen en klauteren, een zandspeelplek en waterpret om af te koelen. En dan nagenieten en pannenkoeken eten op het terras.

 

Lees ook
Prachtfoto's: buitenspelende kinderen in de zomer >

 

Zandbos - Deurne

Naast spelen in een natuurlijke omgeving, kunnen kinderen met de zandtafel aan de gang, hutten bouwen, klimmen op de toestellen en zich vermaken op de zand- en waterspeelplaats. Voor jonge kinderen is er een speciaal Peuterpad, voor de oudere jeugd is er een grote Vikingschommel.

 

De Natureluur - Amsterdam

De leukste natuurspeeltuinen

Ook hier kan je kind van alles over de natuur ontdekken. Een (verjaardags)feestje vieren is mogelijk en in vakanties hebben ze extra activiteiten. Tip: trek oude kleding aan, want schoon blijven is er niet bij. 

 

Speelterrein Tiengemeten - eiland Tiengemeten

Hier vind je negen voetbalvelden vol blubber, bomen en beekjes. Voor de allerkleinsten is er een ukkie-eiland en schilpadfontein. Leuk extraatje: je moet de pont pakken om er te kunnen komen.

 

Hoppies Natuurspeeltuin - Ammerzoden

De leukste natuurspeeltuinen

Ooit begonnen als maïsdoolhof, maar er is nu zoveel meer. Kinderen vermaken volop met water, zand en groen terwijl jij op het grasveld je kleed uitslaat.

 

Landgoed De Bonte Belevenis - Texel

Meer dan alleen een natuurspeeltuin, want je vindt hier ook een bloemenpluktuin, speeltuin, dierenweide en een blotevoetenpad. Je weet dus zeker dat je de hele dag zoet bent.

 

Kreekbos - Wognum

De leukste natuurspeeltuinen

Naast de nieuwbouwwijken is een speelplaats aangelegd waar kinderen prima kunnen spelen in de natuur. Alle toestellen zijn gemaakt van hout. Ook is er een waterpomp, glijbaan en tokkelbaan.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >