leukste pluktuinen Nederland
Beeld: Unsplash

Wat is er nu leuker dan samen met je kind vers fruit of een vrolijke bos bloemen plukken? Juist, niets. Daarom hebben wij de leukste pluktuinen voor je op een rij gezet.

Het Aardbeienterras - Rijsbergen

pluktuinen in Nederland

In deze pluktuin kun je een rondleiding krijgen en (uiteraard) van mei tot november zelf plukken. Leuk voor je kroost, want na afloop krijgen ze een 'aardbeienknipdiploma'. In het winkeltje naast de tuin worden leuke aardbeienspulletjes verkocht.
Adres: Pannenhoefsebaan 31, Rijsbergen

 

De Buytenhof - Rhoon

pluktuinen in Nederland

Waar kun je nog de appelbloesem ruiken, aardbeien, appels, kruiden en bloemen plukken en varkens zien wroeten? Maak er een totaaluitje van en ga ook nog langs de gezellige theeschenkerij. Tip: de Boterham Buytenhof. (De pluktuin is open vanaf mei).
Adres: Rijsdijk 98, Rhoon

 

Pluktuin Stoutenburg

pluktuinen in Nederland

Stoutenburg heeft een kleurrijke bloemenpluktuin met veel soorten bloemen zoals Dahlia’s, Goudsbloemen, Korenbloemen en Zinnia’s. Vanaf juni kun je deze allemaal zelf plukken. Ook worden er geregeld kinderfeestjes gehouden.
Adres: Stoutenburgerlaan 6, Stoutenburg


Lees ook
6x zo blijven je bloemen mooi >

 

Zelfpluktuin Texel - Oudeschild

pluktuinen in Nederland

Fruit, groente en bloemen: hier is zowat alles te plukken. En na afloop kunnen jullie lekker relaxen op het binnen- of buitenterras met een stuk zelfgemaakte taart, glas aardbeienlimonade, vruchtensmoothie of schepijs. Vanaf juni kun je aardbeien plukken en vanaf juli verschillende soorten fruit, groenten en bloemen.
Adres: Middellandseweg 4, Oudeschild

 

Raspberry Maxx - Meijel

pluktuinen in Nederland

Bij deze pluktuin (die vanaf mei open is) staat alles in het teken van frambozen. Naast het plukken, zijn er veel andere activiteiten. Zo organiseren ze jaarlijks een frambozenontbijt en is er ook een frambozenpicknick. Hou de site in de gaten voor actuele data.
Adres: Steenoven 28, Meijel

 

Fruittuin van West - Amsterdam

pluktuinen in Nederland

Naast fruit plukken kun je hier rondstruinen in het naastgelegen winkeltje of iets eten en drinken in het Tuin Café. Denk aan zelfgemaakt appelgebak, wentelteefjes en sap.
Adres: Tom Schreursweg 48, Amsterdam

 

De Kastanjeboom - Opende

pluktuinen in Nederland

Bij Mini-camping De Kastanjeboom kun je vanaf augustus je eigen frambozen plukken. En je kunt genieten van een goed glas vruchtensap of een kop koffie of thee met aardbeien en slagroom.
Adres: Scheiding 17, Opende

 

Miss Hyacinth - Sint Oedenrode

pluktuinen in Nederland

Met ruim 50 soorten bloemen is er keuze genoeg. Stel je eigen boeket samen en geniet daarna lekker in de grote tuin van een kop thee met eigengebakken koek, cake of taart van de gastvrouw.
Adres: Damianenweg 26, Sint-Oedenrode

 

Lees ook:
Onderzoek: bloemen zorgen voor geluksgevoel >

 

Zomerbloemen Pluktuin - Nes a/d Amstel

pluktuinen in Nederland

Naast bloemen plukken kan je kind hier nog veel meer: er is een zandbak, speelkasteel en fraaie glijbaan. Ook worden er kinderfeestjes georganiseerd die altijd voorzien zijn van limonade, een zakje chips en koffie en thee voor de ouders of begeleiders. Liever samen met je kind een groene workshop volgen? Ook dat kan, check de site.
Adres: Amsteldijk Zuid 183 b, Nes a/d Amstel

 

Bloemenzee - Zeeland

Pluktuinen in Nederland

Zeekraal: normaal gesproken krijg je dit alleen in een duur restaurant op je bord, hier eet je het zelf. Ontdek hoe zeekraal gekweekt wordt en help met snijden. Daarnaast kun je er natuurlijk bloemen plukken en op het terras genieten van een drankje, gebak en kleinfruit. Ook mogelijk: kinderfeestjes en high-tea's.
Adres: Blauwhoefseweg 2c, Kruiningen

 

Bosjes Fruit - Drenthe

Pluktuinen in Nederland

Pak een bakje en vul 'm zelf met bessen, frambozen, bramen, kersen of pruimen. Er past ruim 500 gram in. Van tevoren krijg je een uitleg wat rijp is en hoe je kunt plukken. Staan de bloemen in bloei? Dan mag je die ook meenemen, de scharen liggen klaar.
Adres: Bosje 3, Gieterveen

 


Meer pluktuinen in Nederland vind je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Beeld: Unsplash
Beeld: Unsplash

Ready for take-off: jullie gaan lekker met het vliegtuig naar de zon. Maar welk speelgoed mag mee aan boord, en waar blijven je kinderen wel even zoet mee?

Wat mag wel/niet mee aan boord?

In principe mag je heel wat speelgoed mee aan boord nemen in het vliegtuig, mits het in de handbagage past (dus niet die skippybal of enorme knuffelbeer). Er zijn uitzonderingen: speelgoedwapens, zoals een neppistool, zijn vanwege veiligheidsredenen niet toegestaan. Verder is het een kwestie van je gezonde verstand gebruiken: natuurlijk zijn stewardessen en je mede-passagiers niet blij met waterballonnen, vingerverf en spul met confetti. Voor jezelf is het fijn om speelgoed te kiezen dat niet te zwaar is (want drie keer raden wie er met de boel mag gaan sjouwen…)

 

Waarmee hou je je kind bezig zonder anderen te storen?

Pas op met speelgoed dat veel (of irritant) geluid maakt. Muziekinstrumentjes zijn dus geen goed idee. Een iPad is daarentegen wél een aanrader (maar zet het geluid niet te hard of beter nog: zorg voor een goede koptelefoon). Let erop dat de accu goed vol is en zet alvast wat nieuwe spelletjes op de tablet, zodat je kind even druk is met deze nieuwe uitdagingen. Ook voorleesboekjes zijn fijn om mee te nemen, net als een kleurboek met stiften. Koop dan wel stiften waarbij de doppen vastzitten aan een ring, dat voorkomt een hoop zoekwerk met gekruip onder de stoelen door als er weer eens eentje kwijtraakt.

 

Tips voor peuters

Kleine kinderen zijn erg snel afgeleid. Voor lange vluchten is het een aanrader om een paar kleine, niet te dure cadeautjes in te pakken. Om de twee uur mag jouw kindje een cadeautje uitpakken. Dit houdt de spanning erin, zorgt voor afleiding en werkt als een tierelier tegen de verveling want er is steeds iets nieuws te ontdekken.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Vliegen met een baby: dit moet je weten >

 

In het vliegtuig

Vliegen jullie naar een verre bestemming, dan bieden veel luchtvaartmaatschappijen een entertainmentprogramma aan op de schermpjes in de stoel voor je. Films, series, spelletjes en muziek: jullie kinderen kunnen kiezen wat ze willen.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

leukste dierentuinen Nederland
Beeld: Unsplash

Alle kinderboerderijen in Nederland gehad? Breng eens een bezoekje aan deze dierentuinen: een ideaal uitje voor kinderen en zelf heb je er ook nog lol aan.

1. Diergaarde Blijdorp - Rotterdam

leukste-dierentuinen-nederland


Toch wel het populairste dierenpark in Nederland. Je vindt er alle soorten dieren en in het overdekte waterwerelddeel Oceanium maak je een reis over de zeebodem en langs kustgebieden.
 

2. Burgers' Zoo - Arnhem

leukste-dierentuinen-nederland


Een van de grootste parken in Europa met meer dan 10.000 (1) dieren. Er zijn verschillende thema's, maar onze favoriet is de Burgers Bush. Hier heb je het gevoel dat je echt door de jungle loopt. Ook leuk: sinds vorige maand heeft Burgers' Zoo 37 nieuwe zeedieren: veertien mangrovekwallen, veertien vleermuisvissen, drie koeneusroggen, een napoleonvis, een luipaardhaai, een oranjevleklipvis, twee grote netmurenes en een koningssnapper.

 

3. Artis - Amsterdam

leukste-dierentuinen-nederland


Ook in dit dierenpark (dat zich in hartje Amsterdam bevindt) zijn talloze dieren te bewonderen. Leuk extraatje: in Micropia ontdekken jullie het onzichtbare leven.
 

4. GaiaZOO - Limburg

leukste-dierentuinen-nederland


Zeker een bezoekje waard. In GaiaZOO reis je in één dag over de hele wereld: op de Afrikaanse Savanne sta je oog in oog met gorilla’s, neushoorns, giraffen, cheeta’s en leeuwen. Speciaal voor de kinderen is er een speelparadijs met de reusachtige DinoDome; Europa’s grootste indoor Dino Speelpark.
 

Lees ook
10x dieren die wel eens leuker op de foto hebben gestaan >

 

5. Apenheul - Apeldoorn

leukste-dierentuinen-nederland


Een van de bijzonderste dierenparken van het land, want er zijn apen te vinden én (en dat is echt hysterisch) ze lopen los. Net als in het Gaia park zijn leefgebieden van de apen zoveel mogelijk nagebouwd. Zo is er het Amazonewoud, het eiland Madagaskar en een Apenboompad.
 

6. Dierenpark Amersfoort

leukste-dierentuinen-nederland


Hier is voor kinderen van alles te doen: je kunt door het spannende DinoPark lopen, nachtdieren bewonderen, varen tussen de apen en dieren als olifanten, zebra’s, giraffen, wolven en dassen bewonderen.
 

7. WILDLANDS Adventure Zoo - Emmen

leukste-dierentuinen-nederland


Dit park is de opvolger van het bekende Dierenpark Emmen. Op een nieuwe locatie verken je drie verschillende werelden met een uiteenlopend klimaat. Jungola is de jungle, Serenga is de savanne. In Nortica is de koude natuur de baas en zwemmen ijsberen en pinguïns rond.
 

8. Safaripark Beekse Bergen

leukste-dierentuinen-nederland


Hier kunnen jullie zelf met de auto (of in de bus of boot van het park) rondrijden tussen de wilde dieren: een ervaring die je ongetwijfeld niet snel vergeet.
 

9. Ouwehands Dierenpark - Rhenen

leukste-dierentuinen-nederland


Geweldig voor kinderen, want hier vind je de grootste overdekte speeljungle van Europa. Uiteraard zijn er ook prachtige dieren (witte tijgers, witte leeuwen, ijsberen, apen, beren en wolven) te zien.
 

10. ZooParc - Overloon

leukste-dierentuinen-nederland

Als een echte ontdekkingsreiziger verken je, samen met je kleine, de gebieden waar apen, cheeta’s, stokstaartjes en nog veel meer diersoorten leven. Daar ben je wel een dagje zoet mee. Bovendien organiseren ze vaak leuke evenementen zoals een schemertour of een luxe diner in de dierentuin.

 

Een overzicht van alle dierentuinen in Nederland vind je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >