PMS: wat is het en wat kun je eraan doen?

18.02.2020 15:13
pms wat is het eraan doen Beeld: Shutterstock

Gevoelige borsten, een down gevoel en flinke hoofdpijn ruim vóórdat je ongesteld moet worden? Grote kans dat je last hebt van het premenstrueel syndroom (PMS). Wat het precies is en wat je eraan kunt doen, lees je hier.

Wat is PMS?

Eigenlijk is het premenstrueel syndroom (PMS) een verzamelnaam voor lichamelijke en psychische klachten die opspelen in je cyclus. Dan gaat het niet om een gevoelige onderbuik of een beetje hoofdpijn als je ongesteld bent, maar om klachten die al ontstaan enkele dagen tot twee weken vóórdat je menstruatie begint.

Als je ongesteld wordt, nemen de klachten weer af. Maar na een klachtenvrije periode van minimaal een week, begint het van voren af aan.
De klachten komen steeds in dezelfde fase van je cyclus terug en kunnen zo hevig zijn, dat ze je normale leefpatroon verstoren.
 

Hoe ontstaat het?

De precieze oorzaak van PMS is niet bekend. Het lijkt erop dat hormonen de boosdoeners zijn, omdat de klachten samenhangen met de menstruatiecyclus. Toch is de hoeveelheid hormonen in het bloed bij vrouwen die PMS hebben, niet anders. Er wordt aangenomen dat die vrouwen gevoeliger zijn voor hormoonveranderingen.

Wel is duidelijk dat PMS optreedt op het moment dat de progesteronspiegel in je lichaam hoger is; PMS ontstaat namelijk na de eisprong.
 

Hoe vaak komt het voor?

Hoeveel vrouwen last hebben van PMS, is moeilijk te zeggen. Bekend is wel dat het niet voorkomt vóór de puberteit, bij een zwangerschap en na de overgang. Meestal ontstaat het na het dertigste levensjaar en na het krijgen van kinderen. Van de vrouwen die er last van hebben, zijn de meesten tussen de 35 en 45 jaar. Bovendien is de kans erop groter als PMS in je familie voorkomt.

Wat zijn de klachten?

Net als bij een gewone menstruatie, verschilt dat per vrouw. Je kunt in elk geval denken aan:

 • Pijn in gewrichten, spieren en rug
 • Een opgeblazen gevoel
 • Gespannen of pijnlijke borsten
 • Vermoeidheid
 • Stemmingswisselingen
 • Huilbuien
 • Slecht slapen
 • Gevoel van machteloosheid
   

Wat kun je eraan doen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt proberen om de klachten van PMS te verminderen:

 1. Beweeg of sport een paar keer per week
 2. Eet gezond (weinig zoet, beperk alcohol- en cafeïnehoudende dranken)
 3. Praat over je gevoelens met familie, vrienden of je partner
   

Lees ook:
Gevoelige borsten? Dit kan er aan de hand zijn >

 

Werken deze maatregelen niet, dan kun je in overleg met een (huis)arts over gaan op medicijnen:

Anticonceptiepil

Omdat de pil continu zowel oestrogeen als progesteron afgeeft, heb je minder hormoonwisselingen. Ieder lichaam reageert echter anders op het gebruik van de pil, dus het is niet zeker dat je klachten hierdoor afnemen.
 

Pil met drosperidon

Deze pil, die het hormoon drosperidon bevat, kan helpen om klachten als een opgeblazen gevoel en gespannen borsten te verminderen.
 

LHRH agonisten

Deze medicijnen (die je krijgt via een injectie) remmen de werking van je eierstokken, waardoor je geen oestrogeen en progesteron meer aanmaakt. Je wordt niet meer ongesteld, maar houd wel rekening met bijwerkingen zoals opvliegers, misselijkheid en hoofdpijn.
 

Bron: Thuisarts & De Gynaecoloog

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram >