Gevoelige borsten, een down gevoel en flinke hoofdpijn ruim vóórdat je ongesteld moet worden? Grote kans dat je last hebt van het premenstrueel syndroom (PMS). Wat het precies is en wat je eraan kunt doen, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Wat is PMS?
Eigenlijk is het premenstrueel syndroom (PMS) een verzamelnaam voor lichamelijke en psychische klachten die opspelen in je cyclus. Dan gaat het niet om een gevoelige onderbuik of een beetje hoofdpijn als je ongesteld bent, maar om klachten die al ontstaan enkele dagen tot twee weken vóórdat je menstruatie begint.
Lees verder onder de advertentie
Als je ongesteld wordt, nemen de klachten weer af. Maar na een klachtenvrije periode van minimaal een week, begint het van voren af aan. De klachten komen steeds in dezelfde fase van je cyclus terug en kunnen zo hevig zijn, dat ze je normale leefpatroon verstoren.
Hoe ontstaat het?
De precieze oorzaak van PMS is niet bekend. Het lijkt erop dat hormonen de boosdoeners zijn, omdat de klachten samenhangen met de menstruatiecyclus. Toch is de hoeveelheid hormonen in het bloed bij vrouwen die PMS hebben, niet anders. Er wordt aangenomen dat die vrouwen gevoeliger zijn voor hormoonveranderingen.
Lees verder onder de advertentie
Wel is duidelijk dat PMS optreedt op het moment dat de progesteronspiegel in je lichaam hoger is; PMS ontstaat namelijk na de eisprong.
Hoe vaak komt het voor?
Hoeveel vrouwen last hebben van PMS, is moeilijk te zeggen. Bekend is wel dat het niet voorkomt vóór de puberteit, bij een zwangerschap en na de overgang. Meestal ontstaat het na het dertigste levensjaar en na het krijgen van kinderen. Van de vrouwen die er last van hebben, zijn de meesten tussen de 35 en 45 jaar. Bovendien is de kans erop groter als PMS in je familie voorkomt.
Lees verder onder de advertentie
Wat zijn de klachten?
Net als bij een gewone menstruatie, verschilt dat per vrouw. Je kunt in elk geval denken aan:
Werken deze maatregelen niet, dan kun je in overleg met een (huis)arts over gaan op medicijnen:
Anticonceptiepil
Omdat de pil continu zowel oestrogeen als progesteron afgeeft, heb je minder hormoonwisselingen. Ieder lichaam reageert echter anders op het gebruik van de pil, dus het is niet zeker dat je klachten hierdoor afnemen.
Lees verder onder de advertentie
Pil met drosperidon
Deze pil, die het hormoon drosperidon bevat, kan helpen om klachten als een opgeblazen gevoel en gespannen borsten te verminderen.
LHRH agonisten
Deze medicijnen (die je krijgt via een injectie) remmen de werking van je eierstokken, waardoor je geen oestrogeen en progesteron meer aanmaakt. Je wordt niet meer ongesteld, maar houd wel rekening met bijwerkingen zoals opvliegers, misselijkheid en hoofdpijn.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Jij hebt geen reden nodig om je kind te verwennen met het nieuwste van het nieuwste. Herkenbaar? Moeders met deze sterrenbeelden shoppen wel heel veel voor hun kinderen.
Bizarre, hormonale of gewoonweg crazy aankopen. We doen ze allemaal weleens. Wekelijks vertelt een moeder aan Kek Mama over haar grootste, duurste of vreemdste miskoop. Deze keer Chantal (35) die een dure winterjas kocht voor haar dochter.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Sophia (30) zich af: hoe maak ik mijn schoonmoeder bewust dat mijn dochters twee verschillende kinderen zijn en niet van dezelfde cadeautjes houden?
Een maand geleden beviel actrice Bertrie Wierenga van dochter Lena op wie ze meteen stapelverliefd was. In een interview met RTL Boulevard vertelt de kersverse mama over het moederschap.