Menstruatiekwaaltjes: zo kun je ze verzachten

05.12.2018 12:38
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Dat het elke maand down under ‘feest’ is, is al niet fijn. Laat staan als je tijdens je menstruatie ook nog eens last hebt van vervelende kwaaltjes. Wat je eraan kunt doen? Wij geven tips.

Bij ongeveer de helft van de vrouwen ontstaan er al enkele klachten voorafgaand aan de menstruatie. Ze zijn wat prikkelbaarder of hebben bijvoorbeeld last van depressieve gevoelens. Je noemt dat PMS: het Premenstrueel Syndroom. Heb je er veel last van, dan is het verstandig om regelmatig te bewegen. Hierdoor verminderen je klachten. Onderzoek heeft ook aangetoond dat het helpt als je minder koffie drinkt en op let met alcohol en het eten van scherpe kruiden.

Helaas kun je tijdens je menstruatie ook last hebben van enkele nare kwaaltjes. Die zijn niet ernstig, maar wel vervelend: denk maar aan hoofdpijn of gevoelige borsten. De meest voorkomende menstruatiekwaaltjes op een rij:

 

Hoofdpijn

Omdat het oestrogeengehalte in je bloed daalt tijdens je menstruatie, kan het zijn dat er flinke hoofdpijn komt opzetten. Veel vrouwen hebben hier ook last van bij het gebruik van de pil. Een pijnstiller die ontstekingsremmend werkt, kan soms wonderen verrichten.

 

Gevoelige borsten

Ongeveer veertig procent van alle vrouwen heeft tijdens haar menstruatie last van gevoelige borsten. Ook dat heeft te maken met je hormonen. Het is verstandig om regelmatig te bewegen en ook hier te minderen met cafeïne-houdende dranken, zoals koffie. En een inkoppertje: help je borsten een handje en draag deze dagen een fijne, zacht zittende beha.

 

Lees ook:
Alles wat je moet weten over anticonceptie > 

 

Buikpijn

Lichte of zware pijn in je onderbuik: nog zoiets waar je last van hebt tijdens je menstruatie. Een paracetamol en warme kruik helpen meestal goed.Of drink een kop thee met rustgevende kruiden zoals kamille en venkel.

 

Vermoeidheid

Ben je behoorlijk moe als je ongesteld bent? Dan kan het zijn dat je wat meer ijzer nodig hebt. Eet die week dus wat meer vlees, eieren en verse groenten om je ijzerlevel op een goed niveau te houden en vermoeidheid te verminderen.

 

Opgeblazen gevoel

Niet alleen pijn in je onderbuik kan ontstaan tijdens je menstruatie, je kunt ook last krijgen van darmklachten en een opgeblazen gevoel. Dat komt omdat niet alleen je baarmoeder, maar ook andere organen samentrekken als je ongesteld bent. Je kunt het leed enigszins verzachten door te kiezen voor een anticonceptiepil met weinig oestrogeen. En ook hier kan een pijnstiller helpen.

 

Heb je elke maand erg veel last van menstruatieklachten en kun je er niets tegen doen? Neem dan contact op met je huisarts om je klachten te bespreken.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >