Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Dat het elke maand down under ‘feest’ is, is al niet fijn. Laat staan als je tijdens je menstruatie ook nog eens last hebt van vervelende kwaaltjes. Wat je eraan kunt doen? Wij geven tips.

Bij ongeveer de helft van de vrouwen ontstaan er al enkele klachten voorafgaand aan de menstruatie. Ze zijn wat prikkelbaarder of hebben bijvoorbeeld last van depressieve gevoelens. Je noemt dat PMS: het Premenstrueel Syndroom. Heb je er veel last van, dan is het verstandig om regelmatig te bewegen. Hierdoor verminderen je klachten. Onderzoek heeft ook aangetoond dat het helpt als je minder koffie drinkt en op let met alcohol en het eten van scherpe kruiden.

Helaas kun je tijdens je menstruatie ook last hebben van enkele nare kwaaltjes. Die zijn niet ernstig, maar wel vervelend: denk maar aan hoofdpijn of gevoelige borsten. De meest voorkomende menstruatiekwaaltjes op een rij:

 

Hoofdpijn

Omdat het oestrogeengehalte in je bloed daalt tijdens je menstruatie, kan het zijn dat er flinke hoofdpijn komt opzetten. Veel vrouwen hebben hier ook last van bij het gebruik van de pil. Een pijnstiller die ontstekingsremmend werkt, kan soms wonderen verrichten.

 

Gevoelige borsten

Ongeveer veertig procent van alle vrouwen heeft tijdens haar menstruatie last van gevoelige borsten. Ook dat heeft te maken met je hormonen. Het is verstandig om regelmatig te bewegen en ook hier te minderen met cafeïne-houdende dranken, zoals koffie. En een inkoppertje: help je borsten een handje en draag deze dagen een fijne, zacht zittende beha.

 

Lees ook:
Alles wat je moet weten over anticonceptie > 

 

Buikpijn

Lichte of zware pijn in je onderbuik: nog zoiets waar je last van hebt tijdens je menstruatie. Een paracetamol en warme kruik helpen meestal goed.Of drink een kop thee met rustgevende kruiden zoals kamille en venkel.

 

Vermoeidheid

Ben je behoorlijk moe als je ongesteld bent? Dan kan het zijn dat je wat meer ijzer nodig hebt. Eet die week dus wat meer vlees, eieren en verse groenten om je ijzerlevel op een goed niveau te houden en vermoeidheid te verminderen.

 

Opgeblazen gevoel

Niet alleen pijn in je onderbuik kan ontstaan tijdens je menstruatie, je kunt ook last krijgen van darmklachten en een opgeblazen gevoel. Dat komt omdat niet alleen je baarmoeder, maar ook andere organen samentrekken als je ongesteld bent. Je kunt het leed enigszins verzachten door te kiezen voor een anticonceptiepil met weinig oestrogeen. En ook hier kan een pijnstiller helpen.

 

Heb je elke maand erg veel last van menstruatieklachten en kun je er niets tegen doen? Neem dan contact op met je huisarts om je klachten te bespreken.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Beter goed gejat, dan slecht bedacht: dat geldt zeker voor deze geniale ouderschaps lifehacks van Bored Panda.

Schoonmaakhulp

parenting hacks

 

Geniale geheugensteun

parenting hacks

 

Later krijg je de volle laag, maar het werkt

parenting hacks

 

Lees ook:
Föhn je eten - en 8 andere lifehacks die alleen kinderen bedenken >

 

Geen bad? Geen probleem

parenting hacks

 

Je eigen iglo maak je in een handomdraai (wel even duimen voor sneeuw)

parenting hacks

 

Stukken goedkoper dan een kleed

parenting hacks

 

Nooit meer eentje kwijt

parenting hacks

 

Mama ziet alles

parenting hacks

 

Printen maar

parenting hacks

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Van haren in het doucheputje tot tandpastaresten in de wasbak: je badkamer kun je niet altijd door een ringetje halen. Dat is ook niet wat moeder Katie Bingham-Smith verlangt, maar wél dat haar kinderen hun eigen troep opruimen.

'Vanaf nu gelden er regels in onze badkamer’, schrijft ze op haar blog.

 

Piepklein restje

‘Op een dag vond ik tandpasta op de spiegel, het raam, de vensterbank en zelfs op de toiletbril’, vertelt Katie. ‘En wc-papier was nergens te bekennen – ja, een piepklein restje, maar een nieuwe toiletrol ophangen? Ho maar. Vanaf dat moment was ik er klaar mee.’

 

Lees ook:
5 loeihandige tips voor het schoonmaken van de badkamer >

 

Regels

Katie verwacht heus niet dat haar badkamer spic en span is. ‘Ik begrijp dat er soms remsporen te zien zullen zijn en dat we af en toe vergeten om onze handdoeken op te hangen’, zegt ze. ‘Maar van een nieuwe toiletrol ophangen word je echt niet moe. En ik mag toch wel van mijn kinderen verwachten dat ze het een béétje netjes houden?’ En dus heeft Katie een aantal regels opgesteld. Ze beschrijft ze kort en bondig:

 • ‘Wat er ook uit je lichaam komt, het is je eigen verantwoordelijkheid om het op te ruimen. Alles.’
   
 • ‘Lege flesjes, tubes en ander prul gooi je niet op de grond of in de vensterbank, maar in de prullenbak.’
   
 • ‘En leeg die prullenbak als-ie vol is.’
   
 • ‘Hang een nieuwe toiletrol op indien nodig. Ook als er nog maar één velletje aanhangt.’
   
 • ‘Handdoeken en badmatten hang je op de haak.’
   
 • En haar laatste, misschien wel meest briljante regel: ‘Doe je dit niet en maak je de badkamer alsnog vies? Dan kan je het wifi-wachtwoord schudden.’

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >