Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Dat het elke maand down under ‘feest’ is, is al niet fijn. Laat staan als je tijdens je menstruatie ook nog eens last hebt van vervelende kwaaltjes. Wat je eraan kunt doen? Wij geven tips.

Bij ongeveer de helft van de vrouwen ontstaan er al enkele klachten voorafgaand aan de menstruatie. Ze zijn wat prikkelbaarder of hebben bijvoorbeeld last van depressieve gevoelens. Je noemt dat PMS: het Premenstrueel Syndroom. Heb je er veel last van, dan is het verstandig om regelmatig te bewegen. Hierdoor verminderen je klachten. Onderzoek heeft ook aangetoond dat het helpt als je minder koffie drinkt en op let met alcohol en het eten van scherpe kruiden.

Helaas kun je tijdens je menstruatie ook last hebben van enkele nare kwaaltjes. Die zijn niet ernstig, maar wel vervelend: denk maar aan hoofdpijn of gevoelige borsten. De meest voorkomende menstruatiekwaaltjes op een rij:

More content below the advertising

 

Hoofdpijn

Omdat het oestrogeengehalte in je bloed daalt tijdens je menstruatie, kan het zijn dat er flinke hoofdpijn komt opzetten. Veel vrouwen hebben hier ook last van bij het gebruik van de pil. Een pijnstiller die ontstekingsremmend werkt, kan soms wonderen verrichten.

 

Gevoelige borsten

Ongeveer veertig procent van alle vrouwen heeft tijdens haar menstruatie last van gevoelige borsten. Ook dat heeft te maken met je hormonen. Het is verstandig om regelmatig te bewegen en ook hier te minderen met cafeïne-houdende dranken, zoals koffie. En een inkoppertje: help je borsten een handje en draag deze dagen een fijne, zacht zittende beha.

 

Lees ook:
Alles wat je moet weten over anticonceptie > 

 

Buikpijn

Lichte of zware pijn in je onderbuik: nog zoiets waar je last van hebt tijdens je menstruatie. Een paracetamol en warme kruik helpen meestal goed.Of drink een kop thee met rustgevende kruiden zoals kamille en venkel.

 

Vermoeidheid

Ben je behoorlijk moe als je ongesteld bent? Dan kan het zijn dat je wat meer ijzer nodig hebt. Eet die week dus wat meer vlees, eieren en verse groenten om je ijzerlevel op een goed niveau te houden en vermoeidheid te verminderen.

 

Opgeblazen gevoel

Niet alleen pijn in je onderbuik kan ontstaan tijdens je menstruatie, je kunt ook last krijgen van darmklachten en een opgeblazen gevoel. Dat komt omdat niet alleen je baarmoeder, maar ook andere organen samentrekken als je ongesteld bent. Je kunt het leed enigszins verzachten door te kiezen voor een anticonceptiepil met weinig oestrogeen. En ook hier kan een pijnstiller helpen.

 

Heb je elke maand erg veel last van menstruatieklachten en kun je er niets tegen doen? Neem dan contact op met je huisarts om je klachten te bespreken.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Andere ouders die vertellen hoe jij het aan moet pakken: voor velen herkenbaar. Maar dat ze ook ongevraagd je kind bestraffen of bekritiseren? Dat moet eens afgelopen zijn, vindt moeder en blogger Sa'iyda Shabazz.

'Je weet niet wat voor schade je een kind dat je niet kent toebrengt', schrijft ze op haar blog.

More content below the advertising

 

Geen reden

Sa'iyda voelt regelmatig blikken van andere ouders of volwassenen in haar rug prikken, zodra ze ergens met haar zoon is. Dat is nog tot daaraan toe, vindt ze. ‘Maar er wordt een grens overschreden zodra een vreemde mijn kind in het openbaar gaat bestraffen – waar ik notabene bij ben.’ Ze vindt dat iemand anders geen enkele reden heeft om haar zoon te disciplineren. ‘Tenzij mijn kind diegene lichamelijk letsel toebrengt of in gevaar brengt.’

 

Lees ook:
'Mijn schoonmoeder bemoeit zich met elk detail van mijn opvoeding' > 


Kritiek

Sa'iyda vraagt zich af hoe mensen het in hun hoofd halen om een kind dat ze niet kennen, zomaar kritiek te geven. ‘Zij hebben niet de vrijheid om het heft in eigen handen te nemen. Voor henzelf lijkt het misschien alsof de ouder of verzorger het kind niet in de gaten houdt, maar je weet nooit hoe de situatie is.’

Zo noemt ze een voorval waarbij ze met haar zoon in een wachtkamer zat en plotseling een belangrijk telefoontje kreeg. Haar zoon werd rusteloos en een man naast hem begon met hem kiekeboe te spelen. ‘Dat ging prima, tot een andere man plotseling blafte: ‘Hé jongen, hou je mond!’ Bizar’, zegt Sa’iyda. ‘Ten eerste was mijn zoon niet luidruchtig, ten tweede had hij mij op de schouder moeten tikken en er iets tegen míj over moeten zeggen. Tegen een kind moet je niet gaan schreeuwen.’

 

Kalm blijven

Ze vindt het belangrijk dat volwassenen eerst nadenken voordat ze uitvallen tegen een vreemd kind. ‘Je weet nooit welke gevolgen dit voor een kind heeft. Blijf gewoon rustig en praat met de volwassene die bij hem is. En heus, de meeste ouders zullen echt niet boos op je zijn als je ze vriendelijk vraagt om met hun kind te praten.’

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Dat je leven verandert als je kinderen krijgt, is te verwachten. Maar dat het wel eens een tikje erger kan zijn dan je dacht, bewijzen deze grappige foto's van BuzzFeed

Weemoed

More content below the advertising
ouders voor en na kinderen

 

De zaterdagavond: energieker dan ooit

ouders voor en na kinderen

 

Ooit de sterkste... nooit de sterkste

ouders voor en na kinderen

 

Lees ook:
Ouders delen geniale 'parenting hacks' op Twitter >

 

Cheers

ouders voor en na kinderen

 

Fijne kerst, maar wij slaan een jaartje over

ouders voor en na kinderen

 

Weg met de wilde haren...

ouders voor en na kinderen

 

...en dat sexy gevoel

ouders voor en na kinderen

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >