Je kind twee uur later naar bed sturen en een zak chips met ‘m wegwerken op de bank? Moet kunnen op z’n tijd, vindt blogger en moeder Rochaun Meadows-Fernandez.
Lees verder onder de advertentie
‘Het ouderschap is al uitdagend genoeg zonder al die regels’, schrijft ze op Scary Mommy.
Klein genie
Voordat ze kinderen kreeg, stelde Rochaun zich voor hoe het later zou gaan: haar kinderen zouden altijd luisteren. Het liep een tikje anders. ‘Mijn zoon is behoorlijk slim’, vertelt Rochaun, ‘maar ik wist niet dat dat een hele reeks uitdagingen voor mij als ouder zou betekenen. Oftewel: hij praat al terug en luistert niet – en hij is nog geen drie jaar oud. Ik weet zeker dat het vanaf nu bergafwaarts gaat.’
De laatste drie jaar van het moederschap hebben haar een belangrijke les geleerd. ‘Het is soms oké om je verwachtingen te laten varen en de regels te overtreden. Dat doe ik met regelmaat en ik laat mijn zoon dat ook doen. Waarom? Elke dag wordt het steeds duidelijker dat het leven in no time volledig kan veranderen. En je kunt je kind wel voorbereiden op een wereld vol discipline, maar niet op een wereld die flexibiliteit vereist.’
Lees verder onder de advertentie
Robots
Rochaun vindt regels belangrijk, maar niet het allerbelangrijkste. ‘Het volgen van de regels is niet altijd hetzelfde als ‘doen wat goed is’’, zegt ze. ‘En het ouderschap is uitdagend genoeg zonder dat je je probeert aan te passen aan tig belachelijke regels. Laatst zat ik met mijn kind op de bank lekker chips te eten, terwijl hij eigenlijk al twee uur in bed had moeten liggen. Er is niets mis met flexibel zijn. En ja, soms zal ik gefrustreerd zijn als mijn kinderen de regels overtreden op het moment dat het juist níet mag. Maar ik wil kinderen hebben, geen robots.’
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.