straffen kind
Beeld: Unsplash

Jouw kind gooit met blokken, speelt met eten of zit in de peuterpuberteit en is onuitstaanbaar: geef je straf of zie je 't door de vingers? Wij vroegen pedagoog Minchenu Maduro om advies.

"Er moet zeker een consequentie aan slecht gedrag zitten, want anders leren ze niets", vertelt ze. 
 

More content below the advertising

Grensoverschrijdend

Maar hoe je hiermee omgaat, is volgens de pedagoog per ouder verschillend: "Kijk naar jouw persoonlijke situatie: wat vind jij grensoverschrijdend gedrag en waar kan je eerst een waarschuwing voor geven?" Als je uiteindelijk besluit een kind op z'n fouten te wijzen, wil Maduro wel één ding duidelijk maken: blijf rustig en neem emoties van je kind niet te persoonlijk. "Jonge kinderen kunnen soms hele nare dingen zeggen die ze ergens hebben opgevangen. Het belangrijkste is dat je hierbij je eigen emoties onder controle hebt."
 

Lees ook
Pedagoog: dit zijn de 5 beste opvoedtips ooit >

 

Zelf oplossen

En, ook een belangrijke: wanneer kinderen zichzelf in de problemen hebben gebracht, laat het ze zélf oplossen. Ook dat is een consequentie van slecht gedrag. Maduro: "Waar veel ouders de mist ingaan, is dat we altijd alles willen oplossen. Als een kind bijvoorbeeld een boete krijgt omdat-ie het licht van z'n fiets niet aan had staan, zijn wij geneigd dat te betalen. Niet doen: trek het van het zakgeld af, want daar leren ze van."


Minchenu Maduro, pedagoog en moeder van een zoon (16)

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >