‘Onze zoons zijn officieel neefjes, maar genetisch broers’

25.12.2023 05:12
Beeld: privé

Dagmar Boerwinkel (45) is moeder van Fynn (4). Tweelingzus Ingeborg (45) heeft ook een zoon, Senn (bijna 4). Ze zijn allebei single en moeder geworden via dezelfde donor.

Dagmar: “Zelfs de tattoo die wij een paar jaar geleden hebben genomen, zit op dezelfde plek. Het is een teken op onze onder­arm dat staat voor een nieuw begin op meerdere vlakken. Zo hebben we alle­bei een gastric bypass en buikwandcorrectie gehad, zijn we begonnen met een nieuwe baan – beiden in de zorg – en wilden we graag een baby.

Donor

Dat laatste ging zonder stabiele relatie niet lukken, dus besloten we op ons 38e om op zoek te gaan naar twee donors. Al snel zei een arts in het ziekenhuis: ‘Is het niet mooi om samen voor één donor te gaan?’

Eerst leek ons dat heel vreemd. We zouden toch ook nooit een relatie hebben met dezelfde man? Maar toen we het idee lieten landen, leek het ons juist supermooi. Als wij een klik zouden hebben met één ­donor, zouden de kinderen ook een band voor het leven hebben. Gelukkig vonden we iemand die ervoor openstond en duurde het niet lang voor we zwanger waren. Ik eerst, Ingeborg vlak daarna – onze jongens schelen vijf-en-halve maand.

Lees ook – Kind van een zaaddonor: ‘Mijn man wil niets liever dan papa zijn’ >

Gezamenlijke opvoeding

Volgens de arts was het in Nederland nooit eerder voorgekomen dat een een­eiige tweeling moeder is geworden via ­dezelfde donor. De jongens zijn officieel neefjes, maar genetisch broers. Ze zijn een quaternaire tweeling en hebben voor 99 procent hetzelfde DNA. Fynn heeft iets grotere ogen en Senn een wat ronder hoofd, maar verder lijken ze erg op elkaar.

Dagelijks horen we: ‘Is het een tweeling?’ en hun is ook weleens gevraagd of ze neefjes zijn. Ze keken ons toen vragend aan: wat betekent dat? De termen neefje en tante kennen ze namelijk niet. Ze zien elkaar als broers en wij zijn hun moeders, mama Ing en mama Dag. Omdat wij al ­jaren onafscheidelijk zijn en niet zonder elkaar kunnen, voeden we de jongens ook samen op. We zijn of met z’n allen bij ­Ingeborg thuis of bij mij.

“Omdat wij al ­jaren onafscheidelijk zijn, voeden we de jongens ook samen op”

Gelukkig zitten we qua opvoeding behoorlijk op één lijn, al ontstaat er heus weleens wrijving. Ingeborg is wat strenger. Zo hebben we bijvoorbeeld over schermtijd ­discussies, zeker als de jongens proberen om ons tegen elkaar uit te spelen. Het kunnen echt draakjes zijn, hoor.

Het mooie is wel dat ze zich net zo vertrouwd voelen bij Ingeborg als bij mij. Ik zeg ook altijd dat ik twee kinderen heb: een is in mijn hart gegroeid en de ander onder mijn hart.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.