Dagmar Boerwinkel (45) is moeder van Fynn (4). Tweelingzus Ingeborg (45) heeft ook een zoon, Senn (bijna 4). Ze zijn allebei single en moeder geworden via dezelfde donor.
Lees verder onder de advertentie
Dagmar: “Zelfs de tattoo die wij een paar jaar geleden hebben genomen, zit op dezelfde plek. Het is een teken op onze onderarm dat staat voor een nieuw begin op meerdere vlakken. Zo hebben we allebei een gastric bypass en buikwandcorrectie gehad, zijn we begonnen met een nieuwe baan – beiden in de zorg – en wilden we graag een baby.
Lees verder onder de advertentie
Donor
Dat laatste ging zonder stabiele relatie niet lukken, dus besloten we op ons 38e om op zoek te gaan naar twee donors. Al snel zei een arts in het ziekenhuis: ‘Is het niet mooi om samen voor één donor te gaan?’
Lees verder onder de advertentie
Eerst leek ons dat heel vreemd. We zouden toch ook nooit een relatie hebben met dezelfde man? Maar toen we het idee lieten landen, leek het ons juist supermooi. Als wij een klik zouden hebben met één donor, zouden de kinderen ook een band voor het leven hebben. Gelukkig vonden we iemand die ervoor openstond en duurde het niet lang voor we zwanger waren. Ik eerst, Ingeborg vlak daarna – onze jongens schelen vijf-en-halve maand.
Volgens de arts was het in Nederland nooit eerder voorgekomen dat een eeneiige tweeling moeder is geworden via dezelfde donor. De jongens zijn officieel neefjes, maar genetisch broers. Ze zijn een quaternaire tweeling en hebben voor 99 procent hetzelfde DNA. Fynn heeft iets grotere ogen en Senn een wat ronder hoofd, maar verder lijken ze erg op elkaar.
Lees verder onder de advertentie
Dagelijks horen we: ‘Is het een tweeling?’ en hun is ook weleens gevraagd of ze neefjes zijn. Ze keken ons toen vragend aan: wat betekent dat? De termen neefje en tante kennen ze namelijk niet. Ze zien elkaar als broers en wij zijn hun moeders, mama Ing en mama Dag. Omdat wij al jaren onafscheidelijk zijn en niet zonder elkaar kunnen, voeden we de jongens ook samen op. We zijn of met z’n allen bij Ingeborg thuis of bij mij.
“Omdat wij al jaren onafscheidelijk zijn, voeden we de jongens ook samen op”
Gelukkig zitten we qua opvoeding behoorlijk op één lijn, al ontstaat er heus weleens wrijving. Ingeborg is wat strenger. Zo hebben we bijvoorbeeld over schermtijd discussies, zeker als de jongens proberen om ons tegen elkaar uit te spelen. Het kunnen echt draakjes zijn, hoor.
Het mooie is wel dat ze zich net zo vertrouwd voelen bij Ingeborg als bij mij. Ik zeg ook altijd dat ik twee kinderen heb: een is in mijn hart gegroeid en de ander onder mijn hart.”
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Het ging onlangs viral op TikTok: een extreme traktatie dat meer iets weg had van een kerstpakket. Vera maakte dat ook mee. Na een partijtje kwam haar dochter thuis met een mand vol goodies.
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Je zou denken dat de royals alles in huis hebben wat hun hartje begeert én nog een beetje meer. Maar wanneer Koningin Máxima terugblikt op haar tijd als kersverse moeder, doet ze een bijzondere onthulling.
Wat doet meer pijn: een trap in je ballen of een bevalling? Het klinkt als een slechte mop, maar volgens cabaretier Lisa Loeb laat deze vraag perfect zien hoe de maatschappij naar vrouwen en pijn kijkt. In haar column op NPO Radio 1 spreekt ze zich hierover uit.