Kind van een zaaddonor: ‘Mijn man wil niets liever dan papa zijn’

17.04.2023 06:39
kind van zaaddonor onvruchtbaarheid Beeld: Unsplash

Ineens vertellen dat je kind niet van je man is, zou op z’n minst enige commotie veroorzaken. Daarom houdt deze moeder haar lippen stijf op elkaar.

Jojanneke (31), getrouwd met Jort (33), moeder van Ole (6 maanden):

“Je kunt mij of Jort geen groter plezier doen dan ze te zeggen hoeveel Ole op hem lijkt. Of iets als: ‘Hij lacht als zijn vader.’ Dan glimmen Jort en ik van oor tot oor en kijken elkaar veelbetekenend aan.

Het klinkt leuk, maar het kan niet. Ole voelt voor honderd procent als Jorts zoon, wordt door hem doodgeknuffeld, gekoesterd en opgevoed, maar genetisch is er geen match. Mijn man is onvruchtbaar. Hij maakt amper zaadcellen aan en zijn zaad is ‘ernstig verslechterd’. Pillen noch operaties konden helpen onze kinderwens te vervullen.

Lees ook – ‘Ineens opperde haar man: ‘Wat nu als ík zaad aan je zus doneer?” >

Donor

Om zwanger te worden, moesten we gebruik maken van donorzaad. In ons geval heeft een aangetrouwde neef van Jort, tevens een goede vriend, zijn zaad opgevangen in een potje en aan ons geschonken. In het medisch centrum hebben ze dat zaad vervolgens bij mij ingebracht door middel van ICSI. Op de neef en zijn vrouw, onze huisarts en de fertiliteitsartsen en -verpleegkundigen na weet niemand van deze constructie. We hebben afgesproken dat Ole dit ook pas op zijn achttiende zal horen.

De neef en nicht willen geen rol spelen in zijn leven. Ze zijn bewust kinderloos. Ze houden van stappen, reizen en zijn workaholics. Een kind past op geen enkele manier in hun leven. De neef heeft ons puur uit liefde voor Jort geholpen, maar wil alleen verwekker zijn, geen vader.

Dat komt goed uit, want Jort wil niets liever dan papa zijn, voor Ole en wellicht nog een tweede in de toekomst. Een deel van het zaad is ingevroren. Mochten we nog een kind willen, dan hoeven we de neef niet verder te belasten; het grootste werk is al gedaan.

‘Dat heeft hij van jou’

Zelf had ik hier best open over willen zijn, maar Jort schaamt zich. Hij ziet het als een tekortkoming van zijn mannelijkheid. En dus houd ik mijn mond.

“Hij ziet het als een tekortkoming van zijn mannelijkheid. En dus houd ik mijn mond”

Ik geloof dat een kind dingen van zijn ouders overneemt. Qua DNA lijken ze niet op elkaar, maar de liefde voor de natuur, motorrijden en klussen krijgt Ole mee van Jort. Elke keer als Ole een motor buiten hoort gas geven, stralen zijn ogen. ‘Dat heeft hij duidelijk van jou schat’, zeg ik dan.”

 

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.