Onderzoek: kwart van bevallende vrouwen kreeg ruggenprik te laat of helemaal niet

31.08.2021 14:47
bevalling ruggenprik

Een kwart van de bevallende vrouwen kreeg, ondanks dat ze erom vroeg, geen ruggenprik of veel te laat. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en Ouders van Nu.

Elke Nederlandse vrouw heeft recht op pijnbestrijding tijdens de bevalling. Maar in de praktijk gaat dat lang niet altijd goed, blijkt uit een onderzoek onder 10.000 moeders.

 

Geen ruggenprik

Ruim 1600 van de ondervraagden wilde tijdens de bevalling een ruggenprik. Van deze groep kreeg 61 procent hem (vrijwel) meteen of moest even wachten. 17 procent moest lang wachten en 25 procent kreeg hem zelfs helemaal niet, terwijl ze dat wel wilde. De meerderheid, ongeveer twee derde, had op dat moment al te veel ontsluiting. Maar bij een derde lag het probleem bij het ziekenhuis, omdat er bijvoorbeeld geen anesthesist aanwezig of beschikbaar was.

 

 

 

Lees ook
Pijnbestrijding bij de bevalling: dit zijn de opties >

 

Zonder medicatie bevallen

Sommige moeders werden door hun verloskundige of gynaecoloog aangemoedigd om zonder medicatie te bevallen, ook als ze erom vroegen. ‘De verpleegkundige bleef aandringen dat vrouwenlichamen ervoor zijn gemaakt om met weeën om te kunnen gaan en kinderen te baren’, vertelde een moeder. Veel ondervraagde vrouwen kijken door deze ervaring met een vervelend gevoel terug op hun bevalling. Soms is het zelfs traumatisch. Een op de tien vrouwen heeft het gevoel dat haar pijn niet serieus werd genomen.

Bron: Ouders van Nu

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!