Een kwart van de bevallende vrouwen kreeg, ondanks dat ze erom vroeg, geen ruggenprik of veel te laat. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en Ouders van Nu.
Lees verder onder de advertentie
Elke Nederlandse vrouw heeft recht op pijnbestrijding tijdens de bevalling. Maar in de praktijk gaat dat lang niet altijd goed, blijkt uit een onderzoek onder 10.000 moeders.
Geen ruggenprik
Ruim 1600 van de ondervraagden wilde tijdens de bevalling een ruggenprik. Van deze groep kreeg 61 procent hem (vrijwel) meteen of moest even wachten. 17 procent moest lang wachten en 25 procent kreeg hem zelfs helemaal niet, terwijl ze dat wel wilde. De meerderheid, ongeveer twee derde, had op dat moment al te veel ontsluiting. Maar bij een derde lag het probleem bij het ziekenhuis, omdat er bijvoorbeeld geen anesthesist aanwezig of beschikbaar was.
Sommige moeders werden door hun verloskundige of gynaecoloog aangemoedigd om zonder medicatie te bevallen, ook als ze erom vroegen. ‘De verpleegkundige bleef aandringen dat vrouwenlichamen ervoor zijn gemaakt om met weeën om te kunnen gaan en kinderen te baren’, vertelde een moeder. Veel ondervraagde vrouwen kijken door deze ervaring met een vervelend gevoel terug op hun bevalling. Soms is het zelfs traumatisch. Een op de tien vrouwen heeft het gevoel dat haar pijn niet serieus werd genomen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.