Niet iedereen bewandelt de gebaande paden tijdens de zwangerschap of het moederschap. Sommige vrouwen kiezen er zelfs voor het juist helemaal niet volgens het boekje te doen. Nienke (33) begon toen haar dochter 1 jaar werd gelijk met zindelijkheidstraining.
Lees verder onder de advertentie
Nienke (33): “Mensen kijken me vaak vol ongeloof aan als ik vertel dat mijn dochter van 15 maanden al zo goed als zindelijk is. Ik vertelde het laatst aan iemand wiens kind van 3,5 dat nog niet was. Ze wilde gelijk weten hoe ik het had aangepakt. Zij moet namelijk nog haast maken om haar kind op tijd zindelijk te krijgen voor de basisschool. Daar heb ik gelukkig geen last van.
Lees verder onder de advertentie
Wasbare luiers
Waarom ik al zo vroeg ben begonnen met zindelijkheidstraining? Daar heb ik een duidelijk antwoord op: omdat wij zoveel mogelijk wasbare luiers gebruiken. Ik kan je vertellen: dat motiveert wel om je kind zindelijk te krijgen. Het is een hoop werk. Ik heb ooit eens gelezen dat alle kinderen vanaf 1 jaar zindelijk kunnen worden. Toen nam ik me voor om gelijk na mijn dochters eerste verjaardag aan de slag te gaan.
Lees verder onder de advertentie
Spelenderwijs
We hebben het spelenderwijs aangepakt, met een potje in de woonkamer. Als we aan haar zagen dat ze aan het poepen was, zetten we haar er snel op. Als ze er niet op wilde, omdat ze bijvoorbeeld liever wilde staan, dan ging de luier weer om en lieten we haar staan. Kortom: ze hoefde niks. Ze mocht het helemaal zelf bepalen.
Lees verder onder de advertentie
Overdag zindelijk
Het principe van op het potje gaan zitten, pikte ze razendsnel op. Al snel zat ze overdag zo’n 3 à 4 keer op het potje voor een plasje of een poepje. Inmiddels doet ze overdag, als we thuis zijn, alles op het potje. We trekken nog wel haar luier uit en ook het afvegen doen wij. Het liefst zou ze dat ook zelf doen, want die doekjes grist ze zo uit onze handen. Omdat het zo goed gaat, overweeg ik om binnenkort al van een wasbare luier over te gaan op een onderbroekje. ‘s Nachts slaapt ze nog wel met een luier aan. Ze slaapt pas sinds een paar maanden door en zijn nog iets te huiverig om die nachtrust weer op het spel te zetten, maar dat komt allemaal wel.
Lees verder onder de advertentie
Communicatie
Een nadeel aan zindelijkheidstraining op 1-jarige leeftijd is communicatie. Mijn dochter had net haar eerste woordje gezegd en dat was niet toevallig ‘poep’ of ‘plas’. Een 3-jarige kan natuurlijk gewoon zeggen dat-ie naar de wc moet, dat was in ons geval anders. Gelukkig kunnen we het altijd aan haar zien als ze poept. Dan is het een kwestie van snel handelen. Nu is dat niet meer nodig, omdat ze zelf al op het potje afgaat als ze moet.
Lees verder onder de advertentie
Stel het niet uit
Veel ouders geloven dat kinderen het zelf aangeven als ze toe zijn aan zindelijk worden. Ze wachten tot dat moment er vanzelf komt. Ook hebben ouders vaak geen zin om al aan zindelijkheidstraining te beginnen, omdat het veel tijd zou kosten, en stellen het daarom uit. Dat begrijp ik wel, maar toch zou ik het iedere ouder aanraden om je kind lekker vroeg zindelijk te maken. Het is zo fijn om nu al uit de luiers te zijn. En zoveel tijd kost het echt niet. Begin gewoon eens met een potje in de kamer te zetten en zet je kind daar af en toe op als je ziet dat-ie moet. Het zal je verbazen hoe snel ze het snappen.”
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.