‘Na anderhalve dag ziekenhuis krijgen we de uitslag: het RS-virus’

09.08.2024 16:48
RS-virus

Op een avond laat het zoontje van Melanie zijn eten en drinken staan en begint ‘s nachts opeens erg te hoesten. Melanie weet meteen: dit gaat niet goed.

Goed om te weten: Baby’s kunnen verkouden worden door het RS-virus. Dat hoeft niet gevaarlijk te zijn. Maar bij sommige baby’s verloopt de ziekte wel ernstig. Ongeveer 1 op de 56 kinderen wordt in het ziekenhuis opgenomen vanwege het RS-virus1.

Melanie deelt haar verhaal…

“Het begon op vrijdag.  Benjamin ging net een maand naar de kinderopvang toe en was vanaf dat moment steeds wat aan het kuchen. Maar hé, niets vreemds toch? Een uur na zijn slaapje thuis begon Benjamin erg te hoesten. Hij speelde nog wel, maar je zag aan hem dat ademhalen niet heel makkelijk ging. Even later liet hij ook zijn eten staan. Hij dronk nog wel een beetje, maar eigenlijk hoefde hij dat ook niet meer. Om 18.00 uur legden we Benjamin op bed, maar hij hoestte nog steeds vreselijk. Je hoorde hem ook lichtjes huilen door zijn slaap heen. ‘Ik bel de huisartsenpost! Dit is niet goed’, zei ik tegen mijn vriend. We haalden Benjamin uit bed en gingen meteen naar de HAP. Inmiddels had hij ook 39,5 graden koorts.

Bij aankomst werden we direct geholpen en na 5 minuten stonden we weer buiten met een pufje. Dit moest ons mannetje helpen. Eenmaal thuis gaven we Benjamin een pufje zo goed als dat kon en legden we hem op bed. Dit alles ging zo tegen mijn moedergevoel in. Het was niet goed. Het ging niet goed met mijn kind. ‘We laten Benjamin niet in zijn eigen kamertje slapen’, zeiden we tegen elkaar. Die nacht sliepen we bijna niet. Benjamin lag tussen ons in te  kuchen, huilen en pijn te lijden. We probeerden hem die nacht en in de ochtend weer een pufje te geven, maar er zat bijna geen leven meer in ons altijd vrolijke en energieke ventje. Hij wilde geen eten meer en geen drinken. Ik heb meteen de HAP gebeld en met de spoedlijn. Weer mochten wij meteen komen. Dit keer hadden we een andere dokter; een hele begripvolle en lieve vrouw die gelijk actie ondernam. Nu stonden we niet binnen 5 minuten weer buiten met een pufje, maar binnen 5 minuten waren we op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis.

 “Dit alles ging zo tegen mijn moedergevoel in! Het was niet goed. Het ging niet goed met mijn kindje”

Benjamin werd meteen aan allemaal slangetjes gelegd om zijn hartslag en zuurstof te checken. Destijds wisten wij hier weinig van af en die cijfertjes deden ons weinig. Maar toen we hoorden dat Benjamin nog maar 58 procent zuurstof binnen kreeg en een hartslag van 180 had, begonnen we toch wel in paniek te raken

Na ongeveer een half uur in het ziekenhuis, lag Benjamin bijna te slapen. Hij vond ook alles wel prima wat er gebeurde. Er lag een futloos mannetje op zo’n groot bed met allemaal slangetjes. Zo onschuldig en machteloos. Na anderhalve dag ziekenhuis kregen we de uitslag: het RS-virus.

Benjamin heeft 5 dagen in het ziekenhuis gelegen. Doodziek en aan de beademing. Hij is elke dag dat hij er lag wel 2 à 3 keer verneveld en heeft medicatie gehad. Terugdenkend aan die ene nacht dat wij gewoon nog thuis geslapen hadden, maakt mij nog wel eens bang en vooral boos dat dit gebeurd is.  

Inmiddels gaat het weer goed met Benjamin. Hij blijkt een combinatie van het RS-virus en een astma-aanval gehad te hebben. Hij heeft 3 jaar lang 2 keer daags één pufje moeten nemen.

Afgelopen maand had hij zijn allerlaatste controle bij de kinderarts. Benjamin is over de astma heen en is volledig hersteld van de schade die het RS-virus veroorzaakt had. We zijn zo ontzettend blij voor hem. Bij het vertellen dat hij geen pufjes meer hoefde, reageerde hij zo lief met een sprankeling in zijn oogjes: ‘Echt?’

 “Bij het vertellen dat hij geen pufjes meer hoefde, reageerde hij zo lief met een sprankeling in zijn oogjes: ‘Echt?’”

Dit virus is echt verschrikkelijk, vooral bij jonge kinderen en baby’s. Wij zijn hierdoor extra op onze hoede. Ook bij ons tweede kindje, die nu de leeftijd heeft die Benjamin destijds had. Het besef dat een kleine verkoudheid voor volwassenen zo fataal kan zijn voor de mini-mensjes is er meer dan ooit na wat wij hebben moeten meemaken. Wij voorkomen nu liever en zijn extra voorzichtig zodat wij dit nooit weer hoeven mee te maken. En één tip: luister alsjeblieft altijd naar je moedergevoel.”

Wil je meer informatie over het RS-virus en wat je kunt doen om je baby te beschermen? Je leest het hier.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Pfizer. PP-A1G-NLD-0058

Referentie:

1. Joanne Wildenbeest en anderen, The burden of respiratorysyncytial virus in healthy term-born infants in Europe: a pro-spective birth cohort study, The Lancet Respiratory Medicine. Apr 2023, 11(4):341-353. DOI: 10.1016/S2213-2600(22)00414-3.