‘Moet ik strenger worden voor mijn hoogsensitieve zoon (7)?’

17.11.2020 08:21
dilemma hsp hoogsensitief persoon

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat hulp gebruiken. Elke week vertelt een moeder over haar dilemma.

Calista (35) is getrouwd met Johan (38), en moeder van Jesse (9), Tim (7) en Senna (5).

“Na een dikke twee jaar samen met rauwdouwer Jesse, was het even wennen toen Tim geboren werd. Waar Jesse al overal op klom voordat hij maar kon lopen, bleef Tim liever veilig zitten op zijn speelkleed. Terwijl Jesse later kliederde in de zandbak, huilde Tim dat zijn handen vies waren. Dat verschil tussen onze zonen is altijd gebleven.

Toen Senna ter wereld kwam en ook zij stukken stoerder bleek dan haar jongste broer, begon de gevoeligheid van Tim pas echt op te vallen. Ik zag het niet als minpunt: ieder kind is anders, en met twee druktemakers in huis was de rust van Tim voor mij een welkome afwisseling.
 

In paniek

Toen Tim naar de peuterspeelzaal ging en daarna naar de basisschool, speelde zijn gevoeligheid hem steeds vaker parten. Hij kon niet meekomen met de jongens in zijn groep, en werd altijd onder de voet gelopen. Een duw tijdens een potje voetbal was genoeg om hem overstuur te maken, een geschaafde knie bracht hem zelfs in paniek.

Ik moest hem eens wat minder betuttelen, oordeelde mijn man Johan. Maar ik begreep niet hoe een kind troosten dat verdrietig is, betuttelen is. Wat Tim voelt wanneer hij pijn heeft of ergens van schrikt, is echt. Ook al is dat in de ogen van anderen misschien overdreven.
 

Lees ook:
‘Moet ik mijn dochter (10) toestaan haar benen te scheren?’ >

 

HSP

Een tijdje geleden gaf ik Johan een boekje over HSP: hooggevoelige personen. Toen barstte de bom. ‘Zweverige aanstellerij’, noemde hij het; Tim moest gewoon wat harder worden. ‘Goed’, zei ik, ‘dan doen we het vanaf nu twee weken op jouw manier.’ Het werd een tranendal. Tim reageerde zo mogelijk nog gevoeliger, nu zijn vader weigerde hem nog langer aan te pakken met fluwelen handschoenen, en ik keek met lede ogen toe. Johan begrijpt Tim gewoon niet, en zijn ‘niet miepen maar doorgaan’ dat prima werkt bij onze andere kinderen, werkt bij Tim juist averechts.

Misschien heeft Johan gelijk, wanneer hij zegt dat ik Tim ‘een mietje’ maak. Maar wat is mis met een gevoelige jongen? Daar zouden er best wat meer van mogen zijn. Tegelijkertijd wil ik Tim wel weerbaar maken. Moet ik toch meer meegaan in Johans opvoedwijze, of vasthouden aan mijn verzorgende gedrag?”

 

Meer lezen? Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.