En dan nadert de vierde verjaardag van je kind ineens met rasse schreden. De school is gekozen, de inschrijving is rond. Maar hoe bereid je je kind voor de basisschool?
Lees verder onder de advertentie
Het is voor veel ouders stiekem best een emotioneel moment: je kleine welpje, dat haast gisteren nog krijsend op jouw borst leek te liggen, gaat ineens naar school. Vijf dagen per week is-ie van huis, en ineens heeft hij een eigen leven met playdates, nieuwe schoolplein-rages en kinderfeestjes. En langzaam moet er toch echt meer ‘geleerd’ worden. Logisch dus, dat er veel op die kleine kleuters afkomt. Zo bereid je je kind voor op de basisschool.
Lees verder onder de advertentie
Hoe begin je met de voorbereiding?
Praat erover met je kind. Hou het luchtig en vrolijk: ‘Wat leuk dat jij straks ook naar school mag!’ Noem namen van vriendjes, neefjes of nichtjes die ook al op school zitten, zodat je kind weet dat iedereen naar school gaat. Loop of fiets al een paar keer de route naar de school, en wijs het gebouw aan. Zo voelt het al een beetje vertrouwd en weet je kind wat hem te wachten staat. Probeer er een feestje van te maken door samen in de stad schoolspullen te kopen – laat ‘m een mooie nieuwe rugzak en drinkbeker uitzoeken – met een ijsje na.
Lees verder onder de advertentie
Hou hier rekening mee
Voor sommige kleuters kan het heel fijn zijn om de eerste paar weken als ze net op school zijn begonnen, niet meteen na zo’n roerige dag naar de BSO hoeven. Vaak zijn kleine kinderen al erg moe na zo’n enerverende dag, en is naschoolse opvang iets te veel van het goede. Maar: dat betekent voor jou of je partner wat extra vrije uren opnemen, en lang niet iedereen heeft die mogelijkheid. Ook hangt het van het type kind af. Bij sommige kinderen werkt het beter om meteen in het diepe te springen en alles maar in één keer gehad te hebben.
Bijna alle basisscholen bieden wendagen aan. Dit houdt in dat je kind voor de vierde verjaardag maximaal 5 hele dagen mag komen wennen in de kleuterklas. Vaak worden deze dagen opgedeeld in een paar halve dagen, bijvoorbeeld een paar ochtenden. Dit is overigens niet verplicht, maar voor je kind kan het erg fijn zijn om alvast de juf of meester en wat klasgenootjes te leren kennen, net als het schoolse systeem in de klas.
Lees verder onder de advertentie
Is je kind angstig?
Het is heel normaal als je kind in het begin wat angstig is. Het is ook nogal wat: ineens veel van huis zijn, in een drukke klas met wel 30 kinderen waarbij er soms ook nog eens een groot leeftijdsverschil is (een kind van net 4 is een wereld van verschil met een kind van bijna 6). Geef je kind rustig de tijd om te wennen, dit proces kan soms wel een paar maanden duren. Alles op z’n tijd en dikke kans dat jouw kind een half jaar later het hoogste woord voert in het kringgesprek.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.