bereid_kind_voor_school
Beeld: Unsplash

En dan nadert de vierde verjaardag van je kind ineens met rasse schreden. De school is gekozen, de inschrijving is rond. Maar hoe bereid je je kind voor de basisschool?

Het is voor veel ouders stiekem best een emotioneel moment: je kleine welpje, dat haast gisteren nog krijsend op jouw borst leek te liggen, gaat ineens naar school. Vijf dagen per week is-ie van huis, en ineens heeft hij een eigen leven met playdates, nieuwe schoolplein-rages en kinderfeestjes. En langzaam moet er toch echt meer ‘geleerd’ worden. Logisch dus, dat er veel op die kleine kleuters afkomt. Zo bereid je je kind voor op de basisschool.

 

Hoe begin je met de voorbereiding?

Praat erover met je kind. Hou het luchtig en vrolijk: ‘Wat leuk dat jij straks ook naar school mag!’ Noem namen van vriendjes, neefjes of nichtjes die ook al op school zitten, zodat je kind weet dat iedereen naar school gaat. Loop of fiets al een paar keer de route naar de school, en wijs het gebouw aan. Zo voelt het al een beetje vertrouwd en weet je kind wat hem te wachten staat. Probeer er een feestje van te maken door samen in de stad schoolspullen te kopen – laat ‘m een mooie nieuwe rugzak en drinkbeker uitzoeken – met een ijsje na.

 

Hou hier rekening mee

Voor sommige kleuters kan het heel fijn zijn om de eerste paar weken als ze net op school zijn begonnen, niet meteen na zo’n roerige dag naar de BSO hoeven. Vaak zijn kleine kinderen al erg moe na zo’n enerverende dag, en is naschoolse opvang iets te veel van het goede. Maar: dat betekent voor jou of je partner wat extra vrije uren opnemen, en lang niet iedereen heeft die mogelijkheid. Ook hangt het van het type kind af. Bij sommige kinderen werkt het beter om meteen in het diepe te springen en alles maar in één keer gehad te hebben.

 

Lees ook
KIND: Het beste excuus voor als je te laat op school komt >

 

Maak gebruik van de wendagen

Bijna alle basisscholen bieden wendagen aan. Dit houdt in dat je kind voor de vierde verjaardag maximaal 5 hele dagen mag komen wennen in de kleuterklas. Vaak worden deze dagen opgedeeld in een paar halve dagen, bijvoorbeeld een paar ochtenden. Dit is overigens niet verplicht, maar voor je kind kan het erg fijn zijn om alvast de juf of meester en wat klasgenootjes te leren kennen, net als het schoolse systeem in de klas.

 

Is je kind angstig?

Het is heel normaal als je kind in het begin wat angstig is. Het is ook nogal wat: ineens veel van huis zijn, in een drukke klas met wel 30 kinderen waarbij er soms ook nog eens een groot leeftijdsverschil is (een kind van net 4 is een wereld van verschil met een kind van bijna 6). Geef je kind rustig de tijd om te wennen, dit proces kan soms wel een paar maanden duren. Alles op z'n tijd en dikke kans dat jouw kind een half jaar later het hoogste woord voert in het kringgesprek. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

opvoeden-zonder-stress-tips

Eén op de vier moeders vindt dat ze te weinig tijd heeft voor zichzelf, blijkt uit de grote Kek Mama-jubileumenquête. Met als gevolg: een onnodige bonk stress.

Wat je hieraan kunt doen? Begin bij het lezen van deze (ontspannings)tips én tips hoe je stressvolle situaties met je kind aanpakt - kun jij die peuterdriftbuien voortaan veel makkelijker handelen.

 

1. De deur uit

Klinkt cliché, maar wat is het heerlijk om af en toe de deur achter je dicht te trekken en tijd voor jezelf te nemen. In de sauna, bijvoorbeeld. Of in een koffietent, maar dan wel echt zonder kinderen en met een goed boek.

 

2. Ontspannen kan ook als de kinderen thuis zijn

Van de was vouwen met een koptelefoon op je hoofd tot online shoppen terwijl je zegt dat je een deadline hebt: hier vind je negen manieren om te ontspannen terwijl de kinderen thuis zijn. Met een beetje creativiteit kan dat namelijk prima. En zodra ze in bed liggen, zetten jullie gewoon een goede film op.

 

3. Rustig blijven tijdens de ochtendspits

Niet zo gek dat je je als moeder in het zweet moet werken om op tijd de deur uit te gaan, maar met deze tips begint je dag veel rustiger.

 

Lees ook
9x zo maak je als single moeder tijd voor jezelf op vakantie >

 

4. Mediteren in plaats van straffen

Watte? Ja, je leest het goed. Onderzoekers zijn lyrisch, maar of de aanpak voor ieder kind succesvol is, durven wij niet te zeggen. Mocht je het willen proberen, dan hebben wij enkele meditatie-oefeningen voor je op een rij gezet.

 

5. Zo ben je peuterdriftbuien de baas

Je zou ze natuurlijk het liefst achter het behang plakken als je kinderen gillend over de supermarktvloer rollen, maar dat hoeft helemaal niet: pedagoog Mincheno Maduro heeft veel betere adviezen voor je.

 

6. Oefeningen om te ontstressen

En als bovenstaande niet helpt: optimalisatiecoach Robert Bridgeman laat met een paar simpele oefeningen zien hoe je in twee minuten kunt ontstressen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
retro-dingen-die-onze-kinderen-nooit-zullen-begrijpen

Van fotorolletjes en walkmans tot opslaan op een floppy: schuif deze retro items onder de neus van je kinderen en ze weten niet wat ze meemaken.

1. Dit geluid. En niet meer kunnen bellen zodra iemand aan het internetten is.

 

2. Maar je kon wel de voor én achterkant gebruiken...

 

 

3. Paste maar liefst vier Word-bestanden op.

 

4. Geen Google Maps?

 

5. Dan baalde je...

 

Lees ook
5x ouderwets leuke buitenspeeltips >

 

6. Niet te hard rennen, want dan hapert-ie.

 

7. Spotify, maar dan anders.

 

8. Waarom hangt er een draad aan die controllers?

 

9. Leg dit maar eens uit aan je kind

 

10. Of dit...

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >