bereid_kind_voor_school
Beeld: Unsplash

En dan nadert de vierde verjaardag van je kind ineens met rasse schreden. De school is gekozen, de inschrijving is rond. Maar hoe bereid je je kind voor de basisschool?

Het is voor veel ouders stiekem best een emotioneel moment: je kleine welpje, dat haast gisteren nog krijsend op jouw borst leek te liggen, gaat ineens naar school. Vijf dagen per week is-ie van huis, en ineens heeft hij een eigen leven met playdates, nieuwe schoolplein-rages en kinderfeestjes. En langzaam moet er toch echt meer ‘geleerd’ worden. Logisch dus, dat er veel op die kleine kleuters afkomt. Zo bereid je je kind voor op de basisschool.

 

Hoe begin je met de voorbereiding?

Praat erover met je kind. Hou het luchtig en vrolijk: ‘Wat leuk dat jij straks ook naar school mag!’ Noem namen van vriendjes, neefjes of nichtjes die ook al op school zitten, zodat je kind weet dat iedereen naar school gaat. Loop of fiets al een paar keer de route naar de school, en wijs het gebouw aan. Zo voelt het al een beetje vertrouwd en weet je kind wat hem te wachten staat. Probeer er een feestje van te maken door samen in de stad schoolspullen te kopen – laat ‘m een mooie nieuwe rugzak en drinkbeker uitzoeken – met een ijsje na.

 

Hou hier rekening mee

Voor sommige kleuters kan het heel fijn zijn om de eerste paar weken als ze net op school zijn begonnen, niet meteen na zo’n roerige dag naar de BSO hoeven. Vaak zijn kleine kinderen al erg moe na zo’n enerverende dag, en is naschoolse opvang iets te veel van het goede. Maar: dat betekent voor jou of je partner wat extra vrije uren opnemen, en lang niet iedereen heeft die mogelijkheid. Ook hangt het van het type kind af. Bij sommige kinderen werkt het beter om meteen in het diepe te springen en alles maar in één keer gehad te hebben.

 

Lees ook
KIND: Het beste excuus voor als je te laat op school komt >

 

Maak gebruik van de wendagen

Bijna alle basisscholen bieden wendagen aan. Dit houdt in dat je kind voor de vierde verjaardag maximaal 5 hele dagen mag komen wennen in de kleuterklas. Vaak worden deze dagen opgedeeld in een paar halve dagen, bijvoorbeeld een paar ochtenden. Dit is overigens niet verplicht, maar voor je kind kan het erg fijn zijn om alvast de juf of meester en wat klasgenootjes te leren kennen, net als het schoolse systeem in de klas.

 

Is je kind angstig?

Het is heel normaal als je kind in het begin wat angstig is. Het is ook nogal wat: ineens veel van huis zijn, in een drukke klas met wel 30 kinderen waarbij er soms ook nog eens een groot leeftijdsverschil is (een kind van net 4 is een wereld van verschil met een kind van bijna 6). Geef je kind rustig de tijd om te wennen, dit proces kan soms wel een paar maanden duren. Alles op z'n tijd en dikke kans dat jouw kind een half jaar later het hoogste woord voert in het kringgesprek. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Zo fijn als je kind lekker in z'n vel zit op school. Heeft jouw kind een juf of meester die je graag extra in het zonnetje wilt zetten? Doe dan vooral mee met deze winactie in samenwerking met Fleurop.

Ook bij Kek Mama weten we hoe belangrijk juffen of meesters zijn. Kek Mama's Marieke is daarom klassenmoeder: ‘Mijn zoon Jelte heeft twee topjuffen die samen les geven in groep 5: de kinderen gaan altijd met heel veel plezier naar school en zitten lekker in hun vel. Dat is al genoeg reden om ze in het zonnetje te zetten. Er zijn drie momenten in het jaar waarop ik ze wil bedanken: op de dag van de leerkracht, op hun verjaardagen en natuurlijk tijdens het Grote Bedankmoment op de laatste schooldag. De weken voor deze dag zijn altijd hectisch, en ik bedenk altijd te laat dat ik als klassenmoeder iets moet organiseren om de juffen te bedanken. Een mooie bos bloemen biedt dan uitkomst, want een groot succes en snel geregeld. Ik laat de kinderen allemaal een labeltje met een bedankje schrijven en deze bevestig ik aan de bloemen. Niet alleen heel persoonlijk, maar het staat ook feestelijk. En dat dus maal twee.’

 

Mooie traditie

Op sommige scholen herhalen klassenouders hun successen. Hoofdredacteur Sara van Gorp: ‘Aan het eind van het jaar neemt elk kind altijd één bloem mee. Daar wordt een geweldig boeket van gemaakt door de klassenouders, mooie traditie. En terecht, want zonder juffen en meesters zijn we nergens.’ Ook bij de school van Kek Mama's Jorinde houden ze van tradities: ‘Ze hebben mijn kind dit jaar echt gezíen, waardoor hij meer bloeit dan ooit tevoren. Een bedankje is dus wel op z'n plek. Vlak voor de zomervakantie zamelt onze klassenmoeder geld in bij alle ouders, voor één mooi cadeau voor de juf of meester. Theaterkaartjes bijvoorbeeld, of iets leuks voor op reis. Leuker dan 27 flesjes badschuim, denken wij.’

Beeldredacteur en stylist Maureen maakt echt werk van het afscheid van de meesters en juffen. ‘We zijn onlangs verhuisd van het westen naar het oosten van het land. Een spannende periode voor mijn dochter, maar mede dankzij het warme welkom van haar juffen voelt ze zich helemaal thuis in onze nieuwe woonplaats. Ik laat mijn dochter daarom op de zijkanten van een dik memoblok iets schrijven en tekenen. Grappige pen erbij en strik eromheen. Zo hebben haar juffen alvast een vers notitieblok voor het begin van het nieuwe schooljaar voor op hun bureau.’
En vormgever Karen duikt altijd de keuken in: ‘Onze zoon gaat elke dag met zoveel plezier naar school omdat hij een veelzijdig aanbod krijgt waar hij uit mag kiezen - natuurlijk wel in overleg met zijn meester en juf. Hij wordt heel goed begeleid en we zijn de leerkrachten dankbaar voor hun inzet. Daarom geven we ze aan het eind van het jaar altijd een zelfgebakken taart.’

 

Doe mee en maak kans

Je kind brengt enorm veel tijd op school door – fijn en belangrijk dus, dat-ie daar lekker in z’n vel zit. Hoe geweldig is het dan als je een juf of meester hebt bij wie jouw kind een goede tijd heeft gehad, of die je kind extra heeft geholpen in periodes dat het lastiger was dan je zou wensen.

Wil jij de juf of meester van jouw kind graag bedanken? Klik hier. Wie weet gaat Kek Mama's Sara samen met Fleurop die juf of meester dan in het zonnetje zetten en krijgt hij of zij een spectaculaire verrassing met bloemen. En dat is nog lang niet alles: als extraatje krijgt de juf of meester ook een jaar lang een mooi boeket voor in de klas. Leuk: degene die de winnende juf of meester heeft opgegeven, krijgt ook een boeket van Fleurop. 


Zelf nog op zoek naar een cadeau? Fleurop heeft een speciale selectie van mooie boeketten gemaakt om juffen en meesters te bedanken. 

 

fotoserie leven van jongensmoeder

Klimmen, klauteren, fietsen door regenplassen en wroeten in de modder: het geldt niet voor iedereen, maar de meeste jongens houden wel van een beetje actie. Dat bewijst deze fotoserie van de zoons (4, 7 en 9) van Sara Liz op Bored Panda wel.

Als jongensmoeder moet je niet vies zijn van modder...

jongensmoeder

jongensmoeder

 

Natte kleding...

jongensmoeder

jongensmoeder

jongensmoeder

 

Of verf.

jongensmoeder

 

Lees ook
Lieve fotoserie: 10x jongens met een pop >

 

En vergeet ook niet dat je kind jou, z'n vader...

jongensmoeder

 

Of z'n broertje...

jongensmoeder

 

Kan gebruiken als klimrek.

jongensmoeder

 

Maar verder zijn ze vooral heel erg lief.

jongensmoeder

jongensmoeder

jongensmoeder


Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >