‘Moet ik mijn zoon (4) dwingen naar school te gaan?’

14.12.2021 07:02
dilemma zoon dwingen naar school gaan schoolziek verlatingsangst Beeld: Getty Images

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Gita (29) heeft samen met Les (31) zonen Mitchell (4) en Brooklyn (2).

“Vanaf zijn tweede was Mitchell al in de weer met rekenen. Telde tijdens het badritueel op met shampooflessen en vermenigvuldigde met badbeestjes. Die is helemaal klaar voor school dacht ik. En zo leverde ik hem op de eerste dag van groep 1 vol zelfvertrouwen af op de basisschool.
 

Afscheidsdrama

Mitch zette het op een blèren. Hij wilde niet weg van mij. Of vrienden maken en dingen leren. Hij wilde samen Teletubbies in het grote bed – een traditie die we hadden sinds zijn kleine broer er was. Wat ik ook probeerde, zijn armen klemden stevig rond mijn nek. Niets uitzonderlijks, oordeelde de juf, terwijl ze zijn greep ontwarde en me met een priemende blik naar werk maande.

Kwestie van wennen, zeiden vriendinnen met ervaring. Maar het afscheidsdrama bleef. Mitchell wilde niet naar school, wat ik er ook tegenover stelde. Tegen de tijd dat de herfstvakantie naderde had ik meer behuilde blouses verschoond dan de juf onverantwoorde tussendoortjes had afgewezen.
 

Lees ook
‘Ik kon mijn huilende kind niet achterlaten op de kleuterschool’ >

 

Pushen of laten rusten?

Inmiddels is het nieuwe kalenderjaar in aantocht, en Mitchell officieel nog niet leerplichtig. Ik vind het belangrijk dat hij meegaat in het gareel, maar ik ben bang dat als ik hem nog verder push, hij verlatingsangst of andere psychische problemen ontwikkelt. Tegen de zomer wordt hij vijf. Moet ik hem tot die tijd dwingen om naar school te gaan, of laat ik het rusten tot het moet van de wet?”

 

Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.