Schoolziek: hoe ga je hiermee om?

30.10.2018 11:47
kind-schoolziek-tips

Ken je vast wel: dat je kind geen zin heeft om naar school te gaan, maar ook niet ziek is. Hoe handel je dan als ouder? En hoe weet je of je kind echt ziek of schoolziek is?

Wij zetten op een rij wat ‘schoolziek’ zijn inhoudt én wat je ertegen kunt doen.

 

Wat is het?

Je kind is humeurig, moe zegt dat-ie zich niet lekker voelt (maar geen verhoging te bekennen) en heeft geen zin in school: kan best dat-ie dan schoolziek is. En het is prima om hier een keer aan toe te geven – lekker bankhangen, uitrusten en samen zijn. Vaak zijn kinderen na zo’n dag weer opgeladen.

Maar wat als je kind steeds vaker aangeeft geen zin te hebben in school? Wie weet is er wel meer aan de hand en loopt-ie op z’n tenen, bijvoorbeeld. Of wordt hij gepest en is zenuwachtig als er iets spannends op school gebeurt. Het belangrijkste is om met je kind te praten. Of met de juf of meester, als je kind niets loslaat. 

 

Lees ook
Wat als je kind wordt gepest? Deze moeder geeft tips >

 

Meer tips bij een ‘schoolziek’ kind:

  • Is je kind heel vaak schoolziek? Sluit bij de huisarts dan eerst uit dat het iets medisch is.
  • Praat met je kind en vraag goed door. Een kind is niet zomaar veel liever thuis: het kan best zijn dat er iets speelt. En overleg bijvoorbeeld eens met school, want de meester of de juf ziet je kind ook bijna elke dag – misschien is er iets opgevallen en komen jullie samen achter de oorzaak.
  • Maak duidelijk wanneer je écht te ziek bent om naar school te gaan (bijvoorbeeld bij koorts) en wanneer je wél kunt gaan (als je een verkoudheid hebt).
  • Maak het thuisblijven niet té gezellig en stel regels op. Niet te lang op de iPad, of proberen in bed te blijven.
  • En: volg vooral lekker je eigen gevoel.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief