Ken je vast wel: dat je kind geen zin heeft om naar school te gaan, maar ook niet ziek is. Hoe handel je dan als ouder? En hoe weet je of je kind echt ziek of schoolziek is?
Lees verder onder de advertentie
Wij zetten op een rij wat ‘schoolziek’ zijn inhoudt én wat je ertegen kunt doen.
Wat is het?
Je kind is humeurig, moe zegt dat-ie zich niet lekker voelt (maar geen verhoging te bekennen) en heeft geen zin in school: kan best dat-ie dan schoolziek is. En het is prima om hier een keer aan toe te geven – lekker bankhangen, uitrusten en samen zijn. Vaak zijn kinderen na zo’n dag weer opgeladen.
Lees verder onder de advertentie
Maar wat als je kind steeds vaker aangeeft geen zin te hebben in school? Wie weet is er wel meer aan de hand en loopt-ie op z’n tenen, bijvoorbeeld. Of wordt hij gepest en is zenuwachtig als er iets spannends op school gebeurt. Het belangrijkste is om met je kind te praten. Of met de juf of meester, als je kind niets loslaat.
Is je kind heel vaak schoolziek? Sluit bij de huisarts dan eerst uit dat het iets medisch is.
Praat met je kind en vraag goed door. Een kind is niet zomaar veel liever thuis: het kan best zijn dat er iets speelt. En overleg bijvoorbeeld eens met school, want de meester of de juf ziet je kind ook bijna elke dag – misschien is er iets opgevallen en komen jullie samen achter de oorzaak.
Maak duidelijk wanneer je écht te ziek bent om naar school te gaan (bijvoorbeeld bij koorts) en wanneer je wél kunt gaan (als je een verkoudheid hebt).
Maak het thuisblijven niet té gezellig en stel regels op. Niet te lang op de iPad, of proberen in bed te blijven.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.