verlatingsangst peuters
Beeld: Unsplash

‘Mamaaaaaa! Niet weggaan!’ Bijna iedere peuter heeft weleens last van verlatingsangst. Zo ontstaat het, en zo ga je ermee om.

Vroeg of laat krijg je er als ouder mee te maken: een kind dat zich stevig om jouw been vastklemt en niet meer van plan is om ooit los te laten – vaak gecombineerd met dikke tranen. Verlatingsangst komt veel voor bij peuters, en zo gaan jullie daarmee om.

 

Wat is verlatingsangst?

Allereest: verlatingsangst is een compleet normale emotie en hoort bij de ontwikkeling van je kind. Er is niet altijd een duidelijke oorzaak. Bij verlatingsangst is een kind bang om alleen gelaten te worden. Het speelt vaak op als een kind naar bed wordt gebracht, of een dagje naar opa en oma of het kinderdagverblijf gaat. Dus eigenlijk: als hun vader of moeder even niet meer in beeld is.

 

Lees ook
KIND: Je kind wil niet naar school, en nu? >

 

Hoe ontstaat het?

Als kindjes rond de een of anderhalf jaar zijn, krijgen ze het steeds bewuster mee als jij of je partner er even niet is. Maar ze snappen nog niet dat als jullie weg zijn, dat niet betekent dat jullie niet meer bestaan of nooit meer terugkomen. Maar ook voor iets oudere peuters en kleuters kan het heel beangstigend zijn als hun ouders ze even ergens achterlaten – al is de leidster of oma nog zo lief. Verlatingsangst herken je aan een kind dat huilt, zich aan jou vastklampt of niet wil gaan slapen in z’n eigen kamertje.

 

Hoe ga je ermee om?

Probeer altijd duidelijk te zijn tegen je kind: zeg waar jij naartoe gaat en benadruk dat je hem écht weer komt ophalen. Breng het positief: ‘Wat fijn dat je weer bij oma/met de kindjes kunt gaan spelen.’ Neem kort en bewust afscheid van je kind – glip dus niet stiekem weg, daar wordt een kind alleen maar onzekerder van. Loop niet steeds terug (‘nog één kusje’), dat zorgt voor verwarring – een pleister trek je er ook in één keer vanaf. Ga na het afscheid dus écht weg. Zit het je niet lekker? Bel na een half uurtje even naar de oppas: dikke kans dat je peuter allang weer vrolijk aan het spelen is. Heeft jouw peuter last van verlatingsangst bij het naar bed gaan? Rommel dan nog even boven: draai een wasje, ruim de badkamer op. Laat weten dat je er nog bent.

 

Gaat het vanzelf over?

In de meeste gevallen gaat verlatingsangst vanzelf weer over zodra een kind oud genoeg is om te begrijpen dat jij echt weer terugkomt. Wel kan het zijn dat bepaalde gebeurtenissen zoals een verhuizing, nieuwe school of echtscheiding, de angst weer aanwakkeren. Neem dit altijd serieus – wuif het dus niet weg – en leer je kind dat-ie op jou kan vertrouwen.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

opvoeden-zonder-stress-tips

Eén op de vier moeders vindt dat ze te weinig tijd heeft voor zichzelf, blijkt uit de grote Kek Mama-jubileumenquête. Met als gevolg: een onnodige bonk stress.

Wat je hieraan kunt doen? Begin bij het lezen van deze (ontspannings)tips én tips hoe je stressvolle situaties met je kind aanpakt - kun jij die peuterdriftbuien voortaan veel makkelijker handelen.

 

1. De deur uit

Klinkt cliché, maar wat is het heerlijk om af en toe de deur achter je dicht te trekken en tijd voor jezelf te nemen. In de sauna, bijvoorbeeld. Of in een koffietent, maar dan wel echt zonder kinderen en met een goed boek.

 

2. Ontspannen kan ook als de kinderen thuis zijn

Van de was vouwen met een koptelefoon op je hoofd tot online shoppen terwijl je zegt dat je een deadline hebt: hier vind je negen manieren om te ontspannen terwijl de kinderen thuis zijn. Met een beetje creativiteit kan dat namelijk prima. En zodra ze in bed liggen, zetten jullie gewoon een goede film op.

 

3. Rustig blijven tijdens de ochtendspits

Niet zo gek dat je je als moeder in het zweet moet werken om op tijd de deur uit te gaan, maar met deze tips begint je dag veel rustiger.

 

Lees ook
9x zo maak je als single moeder tijd voor jezelf op vakantie >

 

4. Mediteren in plaats van straffen

Watte? Ja, je leest het goed. Onderzoekers zijn lyrisch, maar of de aanpak voor ieder kind succesvol is, durven wij niet te zeggen. Mocht je het willen proberen, dan hebben wij enkele meditatie-oefeningen voor je op een rij gezet.

 

5. Zo ben je peuterdriftbuien de baas

Je zou ze natuurlijk het liefst achter het behang plakken als je kinderen gillend over de supermarktvloer rollen, maar dat hoeft helemaal niet: pedagoog Mincheno Maduro heeft veel betere adviezen voor je.

 

6. Oefeningen om te ontstressen

En als bovenstaande niet helpt: optimalisatiecoach Robert Bridgeman laat met een paar simpele oefeningen zien hoe je in twee minuten kunt ontstressen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
retro-dingen-die-onze-kinderen-nooit-zullen-begrijpen

Van fotorolletjes en walkmans tot opslaan op een floppy: schuif deze retro items onder de neus van je kinderen en ze weten niet wat ze meemaken.

1. Dit geluid. En niet meer kunnen bellen zodra iemand aan het internetten is.

 

2. Maar je kon wel de voor én achterkant gebruiken...

 

 

3. Paste maar liefst vier Word-bestanden op.

 

4. Geen Google Maps?

 

5. Dan baalde je...

 

Lees ook
5x ouderwets leuke buitenspeeltips >

 

6. Niet te hard rennen, want dan hapert-ie.

 

7. Spotify, maar dan anders.

 

8. Waarom hangt er een draad aan die controllers?

 

9. Leg dit maar eens uit aan je kind

 

10. Of dit...

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >