‘Mamaaaaaa! Niet weggaan!’ Bijna iedere peuter heeft weleens last van verlatingsangst. Zo ontstaat het, en zo ga je ermee om.
Lees verder onder de advertentie
Vroeg of laat krijg je er als ouder mee te maken: een kind dat zich stevig om jouw been vastklemt en niet van plan is om ooit los te laten – vaak gecombineerd met dikke tranen. Verlatingsangst komt veel voor bij peuters, en zo gaan jullie daarmee om.
Lees verder onder de advertentie
Wat is verlatingsangst?
Allereest: verlatingsangst is een compleet normale emotie en hoort bij de ontwikkeling van je kind. Er is niet altijd een duidelijke oorzaak. Bij verlatingsangst is een kind bang om alleen gelaten te worden. Het speelt vaak op als een kind naar bed wordt gebracht, of een dagje naar opa en oma of het kinderdagverblijf gaat. Dus eigenlijk: als hun vader of moeder even niet meer in beeld is.
Als kindjes rond de een of anderhalf jaar zijn, krijgen ze het steeds bewuster mee als jij of je partner er even niet is. Maar ze snappen nog niet dat als jullie weg zijn, dat niet betekent dat jullie niet meer bestaan of nooit meer terugkomen. Maar ook voor iets oudere peuters en kleuters kan het heel beangstigend zijn als hun ouders ze even ergens achterlaten – al is de leidster of oma nog zo lief. Verlatingsangst herken je aan een kind dat huilt, zich aan jou vastklampt of niet wil gaan slapen in z’n eigen kamertje.
Lees verder onder de advertentie
Hoe ga je ermee om?
Probeer altijd duidelijk te zijn tegen je kind: zeg waar jij naartoe gaat en benadruk dat je hem écht weer komt ophalen. Breng het positief: ‘Wat fijn dat je weer bij oma/met de kindjes kunt gaan spelen.’ Neem kort en bewust afscheid van je kind – glip dus niet stiekem weg, daar wordt een kind alleen maar onzekerder van. Loop niet steeds terug (‘nog één kusje’), dat zorgt voor verwarring – een pleister trek je er ook in één keer vanaf. Ga na het afscheid dus écht weg. Zit het je niet lekker? Bel na een half uurtje even naar de oppas: dikke kans dat je peuter allang weer vrolijk aan het spelen is. Heeft jouw peuter last van verlatingsangst bij het naar bed gaan? Rommel dan nog even boven: draai een wasje, ruim de badkamer op. Laat weten dat je er nog bent.
Lees verder onder de advertentie
Gaat het vanzelf over?
In de meeste gevallen gaat verlatingsangst vanzelf weer over zodra een kind oud genoeg is om te begrijpen dat jij echt weer terugkomt. Wel kan het zijn dat bepaalde gebeurtenissen zoals een verhuizing, nieuwe school of echtscheiding, de angst weer aanwakkeren. Neem dit altijd serieus – wuif het dus niet weg – en leer je kind dat-ie op jou kan vertrouwen.
Wat een gezellige pakjesavond zou moeten worden, liep uit in een familiedrama. Kelly had nooit een goede band met haar schoonzus en zwager, maar toen er kinderen in het spel kwamen, ging het van kwaad tot erger. De boel escaleerde tijdens pakjesavond.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Kinderen die in het Engels tot 20 tellen, maar geen bal kunnen vangen of blokken stapelen – het klinkt grappig, maar experts maken zich zorgen. De schermtijd van jonge kinderen schiet omhoog, en dat laat z’n sporen na.
Wat als je ontdekt dat het kindje dat je liefdevol in je armen wiegt genetisch niet van jou is? Dit overkwam twee koppels in Californië, nadat hun IVF-kliniek een gruwelijke fout had gemaakt: ze hadden elkaars embryo’s ingebracht gekregen.
Een boterham met pindakaas? Voor sommige kinderen is dat levensgevaarlijk. Pinda-allergieën lijken steeds vaker voor te komen, en de vraag is: hoe komt dat? Onderzoekers hebben een mogelijke boosdoener op het spoor: luchtvervuiling.