Moeder van één kind: ‘Ik geef mijn zoon liever een leuke moeder dan een broertje of zusje’

18.05.2021 12:27
broertje of zusje

Brenda Seltzer lag nog in het ziekenhuis bij te komen van haar bevalling toen familieleden al vroegen wanneer ze voor een tweede zouden gaan. ‘Ik dacht: hij is nog maar nét geboren. Hoe bedoel je, een tweede?’

Voordat ze in verwachting was, dachten Seltzer en haar man ook lange tijd dat ze twee kinderen zouden krijgen. Maar bijna meteen toen ze zwanger was, kwamen de twijfels. De bevalling was zwaar en Seltzer moest een bloedtransfusie ondergaan. Ook financiën speelden mee. Zij en haar man werken fulltime, de peuterschool van hun zoon alleen al kost bijna 20.000 dollar per jaar. 

‘Waarom zouden we eigenlijk, vroegen we ons af. Ik had een nare ervaring met bevallen… we werken fulltime en hebben niet de hulp van familie in de buurt’, zegt Seltzer. Met één kind kan het gezin leuke uitstapjes naar Disney World en een cruise veroorloven. Als ze niet aan het werk zijn, storten ze zich volledig op spelen met hun zoon. Voor dit gezin bleek één kind daarom het perfecte besluit. 

 

Eigen situatie erkennen 

Ze zijn niet de enigen. Het aantal Amerikaanse ouders met één kind neemt de afgelopen jaren drastisch toe. Het aantal moeders met één kind is gestegen van 11% in 1970 naar 22% in 2015. Door de huidige pandemie stellen veel ouders het krijgen van (nog) een kind uit of vragen ze zich af of het financieel, logistiek en emotioneel wel slim is om voor meer dan één kind te gaan. 

 

Postnatale depressie

‘Ik heb ervoor gekozen mijn kind een gelukkige, gezonder ouder te geven in plaats van een broertje of zusje’, zegt Amanda Pacovsky. Na de bevalling van haar dochter kreeg ze een zware postnatale depressie en een angststoornis die zijn tol eiste. Ze kan zich niet voorstellen dat ooit weer te moeten doorstaan. Pacovsky geeft aan dat het hebben van één kind ze ook financieel meer ademruimte geeft. Hun dochter kan op ballet en op voetbal zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken of dat wel betaalbaar is. 

Lees ook
‘Ik voel me een slechte moeder omdat ik geen tweede kind wil’ >

 

Stigma

Desalniettemin krijgen zowel Seltzer als Pacovsky te maken met vragen van buitenaf en mensen die beweren dat die wens voor een tweede ‘nog wel komt’. Het stigma is er nog steeds: 50% van de Amerikanen gelooft dat een gezin met twee kinderen ideaal is, 40% vindt een gezin met drie ideaal. En dat terwijl uit onderzoek blijkt dat meer dan één kind ouders en vooral moeders niet gelukkiger maakt. 

 

‘Liever een geweldige ouder voor één’

Meredith Rufino kan daarover meepraten. ‘Onze zoon is geweldig. Ik weet dat iedere ouder dat zegt, maar onze zoon heeft onze levens veranderd. Hij is de perfecte mix van ons allebei’, zegt Rufino over haar zesjarige kind. ‘Hij haalt het beste naar boven in mijn man. Hij haalt het beste in mij naar boven. Hij is echt een zegen.’ Familie en vrienden snappen niks van het feit dat ze zo gelukkig is als moeder, maar er toch niet over piekert voor een tweede te gaan. 

‘Ik ken mezelf. Ik ken mijn eigen kracht en ik ken mijn beperkingen’, wijzend op depressies en angsten uit het verleden. ‘Ik wil liever een geweldige ouder zijn voor één dan een oké ouder voor twee.’ 

Bron: Huffington Post

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >