Ionica Smeets checkt

Ionica Smeets (37) is wiskundige en moeder van Tex (6) en Rifka (2). Elke maand checkt ze de zin en onzin van opvoedfabels en -feiten: hoef jij dat niet meer te doen.

Rifka is nogal klein. Op straat oogst ze vaak bewondering omdat ze al zo goed kan lopen. Mensen denken dat ze een jaar is. Rifka draagt kleding die bedoeld is voor kinderen van negen tot twaalf maanden. Nou ja, zelf ben ik ook niet zo groot. 

 

'Had je dan geen vreselijk zware bevalling?'

Laatst vroeg een collega of Rifka altijd zo klein was. Toen ik vertelde dat ze bij haar geboorte inderdaad minder dan drie kilo woog, antwoordde zij dat haar kinderen juist reuzen waren. Bij de geboorte zaten ze al ruim boven de vier kilo. “Had je dan geen vreselijk zware bevalling?” stamelde ik. Waarop mijn collega lachte en zei dat dit misschien zo’n mythe is die ik eens uit kon zoeken. Bij haar was het in elk geval allemaal prima gegaan (voor zover je een bevalling ooit kunt omschrijven met het woord prima).

 

Levert een zwaardere baby een zwaardere bevalling op?

In Nederland weegt de gemiddelde baby bij de geboorte zo’n drieënhalve kilo.  Pakweg 17 procent van de Hollandse baby’s zit boven de vier kilo. Macrosomie is de medische term voor een geboortegewicht dat te hoog is ten opzichte van het gemiddelde. Die term klinkt alsof hij een probleem beschrijft. Klopt het dat een zwaardere baby een zwaardere bevalling oplevert? Ik stuur mijn vraag naar mijn favoriete gynaecoloog: Bertho Nieboer. Hij mailt me een hele stapel wetenschappelijke artikelen over een bijzonder nare complicatie bij de bevalling: schouderdystocie. Hierbij komt de schouder van de baby vast te zitten achter het schaambeen van de moeder. Een levensbedreigende situatie voor zowel moeder als kind, waarbij snel moet worden ingegrepen.

 

Zeldzaam maar moeilijk te voorspellen

Laat ik benadrukken dat deze complicatie gelukkig zeldzaam is. Bij een grote studie die bijna 250.000 bevallingen bestudeerde, kwam schouderdystocie zo’n 450 keer voor. Dat is minder dan 0,2 procent. Desondanks is elk geval er één te veel en het liefst zou je deze situatie willen voorkomen door voor deze moeders een keizersnede te plannen. Helaas blijkt de complicatie moeilijk te voorspellen. Zelfs tijdens een bevalling waarbij een kind vastzit met zijn schouder, is het soms niet onmiddellijk duidelijk wat er aan de hand is.

 

Zware bevallingen zijn vaak zware baby's

Het gewicht van de baby lijkt in elk geval een belangrijke rol te spelen. In die net genoemde studie hadden baby’s waarbij schouderdystocie optrad een gemiddeld gewicht van bijna vier kilo. De andere groep baby’s woog gemiddeld iets meer dan drie kilo. Dat scheelt nogal wat. Bij pakweg de helft van de gevallen van schouderdystocie woog de baby meer dan vier kilo. Alleen voorspelt een zware baby helemaal niets, want verreweg de meesten van hen komen probleemloos ter wereld. Kortom: bij zware bevallingen zijn het vaak zware baby’s. Maar gelukkig zijn het bij zware baby’s niet automatisch zware bevallingen. 

Als je ook iets gecheckt wilt hebben: mail ionicacheckt@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 06-2017

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >