‘Dit heb ik geleerd van mijn postnatale depressie’

17.05.2020 22:04
postnatale_depressie

Blogger Nina was gelukkiger dan ooit na de geboorte van haar zoon. Maar vanaf het moment dat haar partner na de kraamtijd weer aan het werk moest, barstte ze in tranen uit. 

‘Ik had tijd nodig om mijn bevalling te verwerken’, schrijft ze. 

 

Met spoed

Nina’s bevalling ging niet zoals ze had gehoopt: doordat de navelstreng van haar baby om het nekje zat, moest ze met spoed naar de operatiekamer voor een keizersnede. ‘Ik huilde en was doodnerveus’, vervolgt de blogger. ‘Ik was gefocust op de veiligheid van mijn kind, maar cijferde mijn eigen gevoelens daardoor weg.’ Ondanks dat de OK vol stond met artsen en haar man bij haar was, voelde Nina zich alleen. ‘Ik hield me groot. Na de operatie ging alles als een waas aan me voorbij.’ Sneller dan verwacht knapte Nina op en mocht ze naar huis – een troost, maar toen pas kreeg ze de ruimte om alles te verwerken wat ze de afgelopen periode had meegemaakt. 

 

Lees ook
Chrissy Teigen open over postnatale depressie: ‘Na de bevalling was ik ongelukkig’ >

 

Wallen

‘Toen mijn man dinsdagochtend naar zijn werk vertrok, kreeg ik een emotionele inzinking’, vertelt Nina. ‘Ik knuffelde mijn baby, maakte een foto en toen ik mijn wallen zag, was ik dankbaar. Deze gaven mij namelijk het inzicht dat ik de tijd moet nemen om weer mezelf te worden. Mijn moeder zegt altijd: ‘Je moet eerst je eigen zuurstofmasker opzetten voordat je anderen helpt’, en dat is precies hoe het moederschap ook werkt. Uit een lege beker kun je niet gieten en het vierde trimester heeft mijn beker behoorlijk leeggezogen.’

Daarom is Nina’s advies: zoek na de bevalling ook je eigen geluk, búiten de baby om. Vraag hulp. Neem tijd voor jezelf, kijk naar een ordinair tv-programma in je badjas, gooi je online winkelmand vol met kleding en was uitgebreid je haar. ‘Want het allerbelangrijkste is dat jij het zuurstofmasker op zijn plaats krijgt.’

 

Neem nu een abonnement op Kek Mama en profiteer van een geweldige aanbieding: 8 nummers én een Studio Noos-tas voor maar € 49,95!