Blogger Nina was gelukkiger dan ooit na de geboorte van haar zoon. Maar vanaf het moment dat haar partner na de kraamtijd weer aan het werk moest, barstte ze in tranen uit.
Lees verder onder de advertentie
‘Ik had tijd nodig om mijn bevalling te verwerken’, schrijft ze.
Met spoed
Nina’s bevalling ging niet zoals ze had gehoopt: doordat de navelstreng van haar baby om het nekje zat, moest ze met spoed naar de operatiekamer voor een keizersnede. ‘Ik huilde en was doodnerveus’, vervolgt de blogger. ‘Ik was gefocust op de veiligheid van mijn kind, maar cijferde mijn eigen gevoelens daardoor weg.’ Ondanks dat de OK vol stond met artsen en haar man bij haar was, voelde Nina zich alleen. ‘Ik hield me groot. Na de operatie ging alles als een waas aan me voorbij.’ Sneller dan verwacht knapte Nina op en mocht ze naar huis – een troost, maar toen pas kreeg ze de ruimte om alles te verwerken wat ze de afgelopen periode had meegemaakt.
‘Toen mijn man dinsdagochtend naar zijn werk vertrok, kreeg ik een emotionele inzinking’, vertelt Nina. ‘Ik knuffelde mijn baby, maakte een foto en toen ik mijn wallen zag, was ik dankbaar. Deze gaven mij namelijk het inzicht dat ik de tijd moet nemen om weer mezelf te worden. Mijn moeder zegt altijd: ‘Je moet eerst je eigen zuurstofmasker opzetten voordat je anderen helpt’, en dat is precies hoe het moederschap ook werkt. Uit een lege beker kun je niet gieten en het vierde trimester heeft mijn beker behoorlijk leeggezogen.’
Lees verder onder de advertentie
Daarom is Nina’s advies: zoek na de bevalling ook je eigen geluk, búiten de baby om. Vraag hulp. Neem tijd voor jezelf, kijk naar een ordinair tv-programma in je badjas, gooi je online winkelmand vol met kleding en was uitgebreid je haar. ‘Want het allerbelangrijkste is dat jij het zuurstofmasker op zijn plaats krijgt.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.