man ziet me alleen moe
Beeld: Unsplash

Hij kust haar gedag wanneer zij en de kinderen nog slapen, en komt pas weer thuis wanneer ze uitgeput de uren aftelt tot kinderbedtijd. Moeder Chaunie Brusie maakt zich weleens zorgen of haar man haar nog wel kent, na zes jaar intensief ouderschap.

Met drie kleine kinderen thuis en een vierde onderweg, leiden Chaunie en haar man compleet gescheiden levens, schrijft ze op Babble. Hij werkt als wiskundeleraar en parttime houtbewerker, zij als schrijfster vanuit huis en thuisblijfmoeder. En dus als taxichauffeur naar school, kok, opvangregelaar en begeleider bij doktersbezoeken. Allemaal prima en fijn en het leven waarvoor ze zelf heeft gekozen. Maar, schrijft ze: ‘Soms vraag ik me af of ik nog wel de vrouw ben met wie mijn man destijds is getrouwd.’

Die vrouw at haar ontbijt namelijk niet op een ander tijdstip dan hij, schraapte geen hele dagen voedselresten van de vloer en werkte zich geen drie slagen in de rondte om artikelen af te krijgen voordat de baby wakker werd. Die vrouw hoefde ook niet tot tien te tellen voordat ze op het moment dat haar man thuiskwam een tirade over hem heen stortte over wat de kinderen die dag allemaal wel hadden uitgevreten – voordat ze zich met een noodgang uit de voeten maakte naar haar kantoor om eventjes tot rust te komen. Niet eerlijk. Want per slot van rekening, stelt ze, werkt hij evengoed.
 

Lees ook
Je relatie goed houden na de tropenjaren: 'We groeiden volkomen uit elkaar' >

 

‘Ooit ben ik ook weer helemaal van hem’

Iemand zei ooit: “Mijn man ziet me nooit wanneer ik op mijn best ben.” En dat geldt ook voor Chaunie, stelt ze. ‘Het lijkt weleens alsof mijn kinderen me volkomen absorberen, waarna ik uitgeput de uren aftel tot ze naar bed kunnen. Mijn man krijgt de restjes; de vrouw die het alleen nog kan opbrengen om uitgeteld naar Netflix te kijken, de rest van de avond.’

Ze wil hem wel laten zien dat ze nog steeds dezelfde is. Dat ze overdag bruisend van de energie naast haar werk de was weg vouwt, terwijl ze een baby op en neer wiegt op haar knie en al met al gewoon een soort multitaskende Superwoman is. Maar hoe dan?

Ze hoopt dat hij door de rompslomp van vier zwangerschappen en borstvoeding heen kan kijken, en zich realiseert dat dit allemaal maar een fase is. En dat zodra die achter de rug is, die Superwoman ook weer helemaal van hem is.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

moederschap burnout
Beeld: Unsplash

Joanna McClanahan balanceert op het randje van een burnout. Een moederschapsburnout, om precies te zijn.

Het is halfzes ’s ochtends wanneer haar peuter haar wakker maakt na een enge droom. Joanna knuffelt hem, kijkt een tekenfilmpje, geeft hem een schone luier en iets te eten. Ondertussen maalt ze in haar hoofd al over alle klussen die haar te doen staan die dag. Afspraken nakomen, boodschappen doen, dingen onthouden. Ze stopt alvast een was in de machine, als ook haar oudere dochter wakker wordt. En dan moet de dag nog beginnen.

Haar leven als moeder: Joanna ervaart het als een eindeloze uitputtingsrace. De kinderen moeten van hot naar her gezeuld. Er dienen ruzies beslecht te worden, brandjes geblust en woedeaanvallen getemperd. De stortvloed aan kindervragen stopt nooit en dan wil ze ook emotioneel nog beschikbaar zijn voor haar gezin, schrijft ze op ScaryMommy. O ja, en ze werkt ook nog. Vanuit huis. Terwijl de kinderen door haar deadlines denderen.

 

Te gestrest om te slapen

Ze is moe. Zo moe, dat ze op een gegeven moment maar gewoon toegeeft, aan het gedrein van haar zoon en dwarse gedrag van haar dochter. ‘En wanneer ze dan eindelijk in bed liggen, kan ík alsnog niet slapen, omdat ik me alweer druk maak om de lijst met taken die me morgen te wachten staat. En de dag daarna, en de volgende week.’

Ze kan een hoop hebben, maar hier krijgt ze een burnout van, schrijft ze. ‘Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst wakker werd zonder nog steeds doodmoe te zijn.’ Want ja, ook haar nachten zijn druk, en eerder een serie korte dutjes dan een echte nachtrust van zes (ja, zes: ze moet wel realistisch blijven) uur.
 

Lees ook
Mama heeft een burn-out: 'Ik was in een leven beland dat me leeg slurpte' >

 

Geen fut voor vriendinnen

Het punt is: Joanna heeft geen vangnet van oppasoma’s en medemoeders. Ze heeft de fut niet om nieuwe vrienden te maken. ‘Een moederschapsburnout komt niet alleen door de uitputting en stress die we ervaren, maar ook door eenzaamheid. Je raakt geïsoleerd, wanneer je te gesloopt ben om ook maar een praatje aan te knopen.’

Ze heeft het gevoel dat ze op het punt staat te knakken. ‘Maar dan spreek ik mezelf toe dat deze periode niet voor altijd duurt. Er komt een moment dat mijn kinderen volwassen zijn en voor zichzelf kunnen zorgen. Dat ik me alleen nog maar hoef te focussen op mezelf. Al weet ik nu al dat ik ook dan nog non-stop voor ze klaar zal staan.’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van een picknick tot aan lieve familiekiekjes: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Picknicken

 

Picknick met mijn kinderen.... die zijn inmiddels aan het spelen en ik zit met deze jongens! #gezellig

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


3 op een rij


Krijg je met dat weer

 

Even lunchen... 😅🌞🌡

Een bericht gedeeld door Daphne Deckers (@daphne_deckers) op


Gezellige boel


Lief

 

Kleine Leontientje met pop Liebelientje ❤️

Een bericht gedeeld door Leontine Borsato (@leontineborsato) op


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 

De schoenen van mama

 

Hey, I put some new shoes on and suddenly everything is right! 👠 #momsshoes #ladyloulou

Een bericht gedeeld door • THISISDO • (@thisisdo) op


Willen wij ook

 

Stiekem wil ik Jonah's kamer.. 🐆🌿💚

Een bericht gedeeld door Liza Sips (@lizasips) op


Springend de week beginnen


Lief

 

❤️ Ik ben aan t werk en krijg deze foto. Pfff man zo lief

Een bericht gedeeld door Chantal Janzen (@chantaljanzen.official) op


Mowgli

 

My little Mowgli 😍

Een bericht gedeeld door Y O L A N T H E C A B A U (@yolanthecabau) op

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >