Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Lees verder onder de advertentie
In de podcast De Eerste Duizend Dagen vertelt ze openhartig over de loodzware maanden waarin ze kampte met hyperemesis gravidarum (HG), een ernstige vorm van zwangerschapsmisselijkheid waar volgens Irene nog te weinig over bekend is.
“Toen ik het kreeg, ik was heel misselijk. Mensen zeiden: ‘had ik ook, is na zoveel weken over. Je kan nog van alles.’ Maar ik kon helemaal niets. Ik lag bijna de hele dag in bed en als ik al een kopje thee dronk, kwam het er al uit. Toen dacht ik: dit is geen normale zwangerschapsmisselijkheid. Het overgeven kwam vanaf een week of zeven, acht. Het enige wat ik binnenhield was cola. Ik ontbeet zelfs met cola.” Dat viel ook haar familie op. “Ik eet normaal heel gezond, doe veel. Kwam er nu een familielid binnen, dacht diegene: zit ze in haar badjas cola te drinken?” Haar verloskundige nam haar klachten gelukkig serieus. Irene werd twee dagen opgenomen in het ziekenhuis, zodat ze kon aansterken
Lees verder onder de advertentie
Overgeven
Irene vervolgt: “De eerste keer dat ik overgaf, dacht ik: dit hoort erbij, nu ben ik echt zwanger. Totdat je je heel beroerd gaat voelen, de hele dag door.” Tijdens een vakantie met vriendinnen was ze er slecht aan toe. “Liep ik daar met een plastic zakje over het strand. Zodra ik iets rook, moest ik al overgeven. De hele zwangerschap kon ik geen dagcrème of deodorant verdragen. Alles moest geurloos zijn. Kwam mijn man dichtbij zitten, dacht ik: ga alsjeblieft twee meter verderop zitten. Ik kon de geur niet verdragen.”
Lees verder onder de advertentie
”
Kwam mijn man dichtbij zitten, dacht ik: ga alsjeblieft twee meter verderop zitten. Ik kon de geur niet verdragen
De situatie maakte haar ook ongerust over de gezondheid van haar baby. “Ze zeiden wel dat de baby alles er wel uit pakt wat je binnenkrijgt. Ik maakte me daar wel zorgen om, want ik leefde eigenlijk op cola. Met medicatie stopte het overgeven, maar misselijkheid bleef.”
Impact
Voor Irene zelf was het niet alleen lichamelijk zwaar. Ook emotioneel had de zwangerschap veel impact. “Ik ben hartstikke dankbaar dat ik zwanger mocht worden en dat ik nu een superlief baby’tje heb. Daar ben ik heel dankbaar voor, maar de zwangerschap was niet heel fijn. Ik zat niet op een roze wolk.” Ook haar man had het moeilijk met hoe hij haar achteruit zag gaan. “Mijn man voelde zich machteloos. Hij zag hoe ik van een superenergieke vrouw die alles aanpakt en zoveel sport, naar iemand ging die heel veel op bed en op de bank lag. Hij vond het verschrikkelijk om mij zo te zien.”
Lees verder onder de advertentie
Irene beviel in december van een kerngezonde zoon, Dirk, en voelde zich direct beter. Inmiddels geniet ze van het moederschap. Wil je meer weten over haar HG-zwangerschap? Luister hier dan de hele podcast met Irene terug.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).