Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat hulp gebruiken. Elke week vertelt een moeder over haar dilemma.
Lees verder onder de advertentie
Savannah (32) is getrouwd met Jens (35) en heeft samen met hem een dochter van 10 maanden. “Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: mijn man is verslaafd aan zijn telefoon. Als hij wakker wordt, draait hij zich niet naar mij of naar onze dochter, maar naar zijn smartphone. Hij checkt Instagram-stories bij zijn eerste kopje koffie, brengt zijn middagen door op Facebook en kijkt ’s avonds urenlang naar nietszeggende video’s. Het is zelfs zo erg, dat hij het eerste woordje van onze dochter niet opmerkte omdat hij te druk was met social media.
Lees verder onder de advertentie
‘Ik heb het mis’
Jens communiceert niet met woorden, maar met teksten, tags en memes. En spelen met zijn kind? Of samen een goed gesprek voeren? Zelfs dat vindt hij niet belangrijker dan zijn mobiel. Maar als ik mijn man hiermee confronteer, vindt hij dat ik de boel opblaas. Hij noemt me irrationeel en emotioneel. Ik heb het gewoon mis: ‘Kan ik er wat aan doen dat ik zoveel vrienden heb?’, zegt hij dan…
Maandenlang probeer ik al aan zijn verstand te brengen dat zijn smartphoneverslaving ons huwelijk kapotmaakt. Ik maak foto’s van hem op zijn telefoon terwijl het leven om hem heen verdergaat, zodat hij kan zien wat hij mist. We hebben relatietherapie, doen sinds kort aan schermtijd thuis en hij is zelfs op mijn advies begonnen met yoga om te leren ontspannen, maar wat ik ook probeer: hij blijft naar zijn telefoon grijpen. Wat kan ik doen om dit te veranderen?”
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.