‘Mijn gezin weet niet dat ik eens per twee weken stiekem vrij neem om tijd voor mezelf te hebben’

23.09.2020 09:36
stiekem dag vrij neem voor mezelf Beeld: Shutterstock

Drie kinderen in de basisschoolleeftijd, een parttime baan en een moeder in een verzorgingstehuis: soms groeit de zorg Yvette (37) even boven het hoofd. Dus neemt ze één dag per twee weken stiekem tijd voor zichzelf.

Yvette: “Om de donderdagochtend kus ik mijn man en kinderen gedag, wens ze een fijne dag, en zeg ‘tot vanavond’. Want ze weten niet beter, of ik werk tot half zes. In werkelijkheid zit ik dan aan een wijntje in het café. Of bij een vriendin, of in de sauna.

Toen onze kinderen – nu 9, 7 en 4 – geboren werden, spraken mijn man en ik af dat ik parttime zou gaan werken. Hij verdiende meer dan ik, en mijn baan als administratief medewerker was nu eenmaal makkelijker flexibel in te delen. Wat ik toen niet goed inschatte, is dat de dagen als thuisblijfmoeder zwaarder zijn dan op kantoor. En je hebt geen seconde pauze.
 

Jong dementerend

De twee dagen per week in mijn eentje thuis met de kinderen, náást de weekends waarin mijn man meestal op pad is om te fietsen en naar voetbalwedstrijden te gaan, begonnen me zwaar te vallen toen mijn moeder drie jaar geleden hulpbehoevend werd. Ze is jong dementerend en moest naar een verzorgingstehuis. Hoe lief de verpleging daar ook is; ze hebben niet veel tijd voor individuele patiënten. Dus ga ik er sindsdien om de dag langs.

Twee jaar geleden stortte ik in. Mijn man en de rest van mijn omgeving dachten: die Yv heeft het lekker geregeld, met haar drie dagen en werk en vier dagen vrij. Maar in werkelijkheid had ik geen seconde rust. Ik was altijd óf aan het werk, óf aan het zorgen voor de kinderen, en dan reed ik ook nog drie keer per week op en neer naar mijn moeder, dertig kilometer verderop. De momenten waarop ik thuis was, was ik na het huishouden, vaak nog bezig met telefoontjes met artsen en verpleging, en andere regelzaken.
 

Lees ook:
‘Mama wil even rust’: zo zorgen deze moeders voor me-time >

 

Zorgverlof

Mijn man begreep niet waar ik nu zo moe van was. Ik had toch vier dagen per week zonder werk? Ik kreeg hem gewoon niet uitgelegd dat juist die de stress veroorzaakten, en dat ik naar mijn werk ging om uit te rusten. Toen ik tijdens een gesprek met mijn werkgever in huilen uitbarstte, zei hij: ‘Waarom minder je niet een dag per maand, en neem je verder zorgverlof op?’ Dat zou me om de week een vrije dag opleveren, die me nauwelijks iets kostte. Bovendien zat er een salarisverhoging aan te komen. Als ik dat thuis niet zou vertellen, zou ik maandelijks nog steeds hetzelfde bedrag in het laatje brengen – en zelfs iets meer.

Sindsdien werk ik om de week alleen op dinsdag en woensdag, en neem ik die donderdagen – de derde opvangdag van mijn kinderen – voor mezelf. Natuurlijk realiseer ik me dat ik het gewoon aan mijn man zou moeten vertellen; hij neemt in de weekends tenslotte zonder enige schroom alle tijd om te ontspannen. Ik heb die ruimte niet, dus verdien ik hem op een andere dag. En wat is in hemelsnaam één dag in de twee weken?
 

Met de billen bloot

Toch vind ik het wel prima zo. Nu niemand weet dat ik om de week een extra dag vrij ben, hoef ik ook nergens verantwoording over af te leggen. Ik ben gewoon mobiel bereikbaar, dus als er iets met de kinderen is, ben ik beschikbaar. Verder gebruik ik die dagen om helemaal bij te tanken, zodat ik de rest van de tijd volhoud.

Mijn zorgverlof houdt een keer op, dus dan moet ik met de billen bloot. Maar wie dan leeft, wie dan zorgt. Dan kan ik altijd nog tegen mijn man zeggen dat ik die twee extra vrije dagen per maand echt nodig heb. Al zijn de kinderen tegen die tijd groter en zelfstandiger, en heb ik die rust misschien wel helemaal niet meer nodig. Ik heb vriendinnen die stiekem winkelen en de bonnen verstoppen voor hun man, er zijn mensen met affaires. Iedereen heeft zijn geheimpjes, en dit is het mijne. Niemand wordt er slechter van, dus ik kan er prima leven.”

 

Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >